Как се заграбва общинска земя с три хода


Как се заграбва общинска земя с три хода
Красимир Стойчев (вляво) се консултира с кмета Димитър Николов, преди да пусне аргумента за 7-те милиона лева
04 Февруари 2012, Събота


Как се заграбва общинска земя само с три хода показаха нагледно ГЕРБ, Синята коалиция и ДПС, обединени в тройна коалиция

Автор: Екип на Десант

 по икономически интереси в Бургаския общински съвет. Схемата е изпитана и действа безотказно. За целта е нужен огромен терен, поне от близо 300 декара и по възможност в близост до промишлена зона „Север“. Локацията е много важна, за да пасне на проект с кодовото наименование „Индустриален и логистичен парк – Бургас“. Едно допълнително условие е в местния парламент да има изобилие от гербери, двама бивши седесари и още толкова хора на Доган. Останалото е лесно.

Първи ход
След драматични дебати и остри сблъсъци, довели до отхвърляне на проекта в миналия мандат (благодарение на групата на Националния фронт за спасение на България), първата работа на ГЕРБ в новия ОбС бе да извади отново съмнителния проект.

Вече с осигурено пълно мнозинство, герберите издействаха подписването на меморандум, с който Общински съвет взе решение за учредяване на еднолично акционерно дружество с наименование "Индустриален и логистичен парк - Бургас" ЕАД. Това се случи през ноември 2011 г.

Целта на новата фирма, обясниха вносителите на проекта тогава, е изграждане, управление и развитие на индустриални зони. Ангажимент на новото АД е да осигури до всички парцели комуникации, транспортни връзки, зелени площи, зони за спорт, зони за паркиране. Земята пък – да бъде внесена като апортна вноска, покриваща дяла на бургаската управа в компанията. До тук нищо скандално, макар и безсмислено. Още в края на миналата година обаче групата на НФСБ предрече, че зад цялото това упражнение прозират нечисти помисли.

Втори ход
Още през януари т.г., малко преди първата за 2012 година сесия на ОбС, стана ясно, че кметската управа на Бургас е изпратила покана до "Национална компания индустриални зони" ЕАД в София да придобие нови 528 272 поименни акции с номинална стойност 10 лева, представляващи 51% от увеличения капитал на дружеството. С други думи, морският град се отказва доброволно от едноличната си собственост на терена, като предава управлението на държавния холдинг.

По време на заседанието на 31 януари станаха ясни още няколко старателно прикривани от администрацията на кмета Димитър Николов факти. В деловодството на общината няма документ, с който да се изисква създаването на такова съдружие. Националната компания "Индустриални зони" не оповестява какви са точно са й намеренията за развитието  на парка, отбеляза Георги Дражев от НФСБ.

Отговорът на мнозинството на ГЕРБ - само по такъв начин се гарантирало финансирането на проекта. Защото държавата била най-сигурният инвеститор.
Заместник-кметът Красимир Стойчев пък пусна в обращение странния аргумент, че не достигали 7 милиона лева, според  геодезичния доклад за земята, включена в апорта! (?)

Според Делян Иванов от групата на патриотите обаче "Национална компания индустриални зони" е компания със 100 процента правителствено участие, а не  изцяло национална фирма. Една бъдеща промяна в нейната структура може да я направи частно дружество. Така то ще придобие наготово и на ниска цена общинската земя, отредена за индустриалната зона. Основание за това дава и уставът на бъдещия холдинг, който позволява Съвета на директорите да заседава извън Бургас.

С предаването на мажоритарния дял общината се лишава от право на глас за бъдещето на целия имот и постройките върху него. Чрез поръчания геодезичен анализ на терена пък общинската управа иска да  предреши сделката, чиято правна страна е меко казано спорна, коментира Иванов.

Икономическата основа за  участието на държавата е неугодна за Бургас. Цената от 8 евро на квадрат за 280 декара площ е далеч под пазарната. Но вместо да я предложат на бургаски частни фирми, управляващите явно я пазят за  „свои хора“. 

Трети ход - и шах с пешка
Схемата за „даряване“ на общински земи е добре позната на мнозинството от ГЕРБ. Бургазлии също помнят как бе апортиран стадион „Черноморец“ в активите на едноименния отбор, където бургаската управа е съдружник със собственика на „Петрол“ Димитър Събев.

Други жертви на този вид партньорство са Хлебозаводът и Колодрумът, както и печално известната Бургаска безмитна зона. Всички те бяха загубени за гражданите безвъзвратно, преминавайки в ръцете на близки до управляващите фирми.
Съдбата на Бургаския индустриален парк вероятно ще бъде сходна, защото гаранция за неговото бъдеще няма. Още повече, че общината сама се лиши от мажоритарния си дял.  


Бисери от залата

Георги Дражев: “Изтеглете си мърлявата  докладна записка и я входирайте отново“.

Валентин Касабов: “На път сте да осмърдите цялата община, кратунковци“! (за ГЕРБ по докладната за индустриалната зона)

Руслан Карагьозов към НФСБ: “Имам усещането, че сте Нострадамус, вие знаете какво ще стане, предричате бъдещето и сте категорични в него, никога не употребявате думите може би“.

Красимир Стойчев: “Ние не сме зайчето, което се страхува че ламята ще го излапа“.


Делян Иванов от групата на НФСБ още в миналия мандат настояваше този проект да бъде добре обмислен в полза на общината

В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки