Две габровки сближават България и Бразилия


Две габровки сближават България и Бразилия
03 Февруари 2012, Петък


На 30 януари в бразилския град Камасари се срещнаха две известни българки с габровски корени – президентът на Бразилия


Автор: Десант

Дилма Русеф и Надежда Савова, основателка на първата „Хлебна къща” и председател на Международния съвет на самодейните средища, който представлява мрежа от културни центрове в над 50 страни по света.

Надежда е участник в Световния конгрес по екология, който се провежда в град Салвадор. Сред огромните тълпи от хора по време на събитието, бразилският президент забелязва плаката, на който Надежда е написала: „Поздрави от града на Вашия баща” и с нескрита изненада и радост й дава знак, че ще се срещнат след събитието.

По-късно двете габровки обсъждат допирните точки в различните модели за социално развитие чрез изкуство в двете страни. По проект „Моята къща, моят живот“ бразилското правителство планира да построи домове за хиляди бедни семейства от гетата, като това включва и визията за създаване на общностни културни центрове във всеки квартал.

По сходен модел Надежда създава в Габрово вече известния в България културен център „Хлебна къща”. Бразилският културен център „Брашенени мелници” във град Флорианополис е създаден именно по този български образец. Младата българка предложи на видната си „съгражданка“ градовете Габрово и Салвадор да се побратимят и да си разменят гостувания по време на годишните си карнавали. Дилма Русеф на свой ред изцяло подкрепи тази инициатива.  



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки