Съдебната система вече работи в полза на ГЕРБ


Съдебната система вече  работи в полза на ГЕРБ
Димитър Стойков (ГЕРБ) стана кмет на Плевен при много съмнителни обстоятелства и делото за вота в града вече стигна до ВАС
03 Февруари 2012, Петък


Още преди кметските избори имаше опасения, че ГЕРБ се опитва да овладее съда, за да си подсигури благоприятни


Автор: Найден Хадживасилев

постановления по спорни казуси. Парламентът прие поправка в Закона за съдебната власт, която позволява на шефа на ВАС да командирова в съда магистрати не само от административни, но и от всички останали съдилища.

Промяната бе предложена между първо и второ четене без ясен вносител и мина без дебати. Появиха се и сигнали, че управляващите назначават свои близки в четвърто отделение на ВАС, което се занимава с изборните дела. При това възползвайки се точно от тази поправка в закона, тъй като става дума за хора без опит в административното правораздаване.

Тези опасения се доказаха веднага след изборите, когато съдебната власт заработи определено в полза на ГЕРБ. Случилото се в Плевен например е особено добра илюстрация на тази тенденция. В секция в местното с. Бохот охранителна камера засне как член на секционна комисия подменя бюлетини, като тази измама се върши в полза на Димитър Стойков (ГЕРБ), който бе избран за кмет.

Разликата между Стойков и загубилия изборите Найден Зеленогорски (СДС) в Плевен е само 389 гласа. И дори само тази секция в Бохот може да доведе до промяна на резултатите. Местният административен съд обаче отхвърли обжалването на резултатите от вота, отказа повторно броене на бюлетини и дори не допусна свидетелски показания. Делото стигна до Върховния административен съд. Почти е сигурно обаче какъв ще е резултатът там, след като в момента той се оглавява от Георги Колев, назначен от ГЕРБ.

Съдилищата в различни градове демонстрираха различно отношение към еднакви казуси. Единствената разлика между тях бе това, че в някои градове ГЕРБ спечели, а в други загуби.
В Кърджали например магистратите разпоредиха повторно броене на бюлетините само минути след внасянето на жалбата на управляващата партия срещу избора на Хасан Азис за кмет. На практика броенето се оказа безпредметно и разликата между двамата претенденти се запази - цели 11 000 гласа.

Но при аналогична ситуация и голяма разлика между първия и втория съдът в София отказа да разпореди повторно броене на бюлетините за избор на кмет. Единственото логично обяснение е това, че в столицата кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова спечели вота.

И ако в София разликата наистина беше голяма, решението на съда в Пловдив да не се занимава с исканията за повторно броене на бюлетините, при положение че разликата между първия и втория беше само 2338 гласа, е загадъчно. И единственото обяснение на загадката отново е това, че под тепетата спечели кандидатът на ГЕРБ Иван Тотев.

„Ние ги хващаме, те ги пускат!” Това обвинение към съдебната система се превърна в една от крилатите фрази, прозвучали от устата на Бойко Борисов. Факт е, че съдебната система има нужда от сериозен ремонт. Но герберите очевидно смятат, че това означава магистратите да работят само и единствено в тяхна полза.


В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Odisei
04.02.2012 05:49:07
0
0
Tazi sadebna sistema e kadruvana ot magistrati izdavali smartni prisadi "post mortum".Vinagi e obslujvala partiata maika i neinite otro4eta,koito ve4e 22 godini dokazvat upravlenskata si impotentnost.Butaforna darjava s butaforen sud.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки