Да отвлечеш... Хитлер


Да отвлечеш... Хитлер
Традиционната софра за Архангеловден в ресторанта на Танушев. Втори от ляво на дясно е Петър Амзин, четвърти - Александър Санков, той е и летец връзка с двореца, до него (петият по ред) е Андрей Праматаров, следва Гешев
31 Януари 2012, Вторник


През 1972 година един историк открива в разсекретените архиви на „Сикрет сървиз“ папка с надпис „София, декември 1940 г.

Автор: Борис Цветанов

 План за отвличане на Адолф Хитлер". Сензацията подхранва няколко седмици големи вестникарски заглавия. Но историята завършва с повече въпросителни, отколкото с отговори. А когато възкръсва отново през 1991 година, питанките стават още повече.

Както на всеки празник на полицията, и през  1940 година група приятели са заедно на Архангеловден  в запазено сепаре в бирарията на Танушев в Борисовата градина.
За четирима от тях и друг път е ставало дума в „Десант“: Никола Гешев, Андрей Праматаров, Петър Амзин, все още началник на Гешев, и Александър Санков.

Моабетите нямат край. Никола Гешев не е пияница, пише в служебната му характеристика, но обича лакърдиите. Но тази вечер Праматаров е в центъра на вниманието. Неговите успехи в борбата със „Сикрет сървиз“ (и за тях е ставало дума в „Десант“) са като за учебник по контрашпионаж. Приятно му е от похвалите. Неочаквано Никола Гешев, който иначе му е неоценим приятел, го иронизира. „Англичаните са като шарани!“ – безпардонно му се присмива бъдещият кошмар за комунистите. „

Те наричат службата си освен тайна, още и интелигентна
и никой в света не го оспорва, освен ти“ – контрира го Праматаров. Гешев продължава: аз тази интелигентна служба мога да я хвана с такава въдица, че петдесет години ще я влачат без да се усетят...“ Така се стига до сключването на бас по предложение на Петър Амзин.

Той и Санков стават съдии. Басът е оформен. Амзин поставя условие, с което Гешев се задължава като в класически криминален роман да даде на противника достатъчно нишки, благодарение на които, ако английските тайни служби са интелигентни, могат да го разкрият, а ако не са, както твърди той – няма да успеят.

И на сценария за спечелването на бас е даден ход. На Никулден Никола Гешев се явява в английската легация на „Фердинанд“ 69. Дегизировката му е само едни очила с половин диоптър в големи рогови рамки и небръснато от два дни лице. Той пожелава да говори единствено с военното аташе полковник Александър Рос.

На практика това е главният координатор на „Сикрет сървиз“ в България и Югославия, където впрочем целият дипломатически екип е съставен само от професионални разузнавачи. Рос е опитен. Години наред е жънал удивителни успехи в СССР. Бил е главен резидент и в Турция. Не познава провали.

И той се появява пред Гешев, който му заявява: ще говори там, където никой няма да ги подслушва. Завежда го в малка тиха кръчма в близост с легацията, наречена „Лисичата дупка“. Намирала се на ъгъла на „Раковски“ и „Патриарх Евтимий“. Днес тя естествено не съществува. Днес е Никулден – казва Гешев – и традиционно на трапезата се слага шаран. Самият аз съм риболовец, преди всичко ловец на шарани.

Напълно в духа на условието за баса да дава шанс на противника да разплете кълбото лъжи, ако наистина е интелигентен. Казвам се Найден Киров, продължава бъдещото топченге на България (и „Найден“ е нишка – означава „намерен“). Аз не ви интересувам. Но моят зет е от изключителен интерес. Казва се Ханс Бауер, подполковник, личен пилот на Адолф Хитлер, приятел на цар Борис. Член на националистическата партия с много малък номер на членската книжка.

Разочарован е от фюрера. Готов е да го отвлече и да го достави на посочено и подготвено на съответните изисквания летище, където и да е във Великобритания.

Рос не е вчерашен. А и не се иска кой знае каква интелигентност, за да се усъмни дали човекът срещу него може да има дъщеря, която вече да е прехвърлила четиридесетте. На въпроса на колко години е дъщеря му, Гешев отвръща: На колкото трябва. Освен това ние, планинците – аз живея на село в Балкана, сме младолики, а пък и рано се задомяваме... „Киров“ не казва къде живее, но оставя адрес в София, на който Рос или негов човек, ако поиска връзка с него, да се обади.

Следва проверка. Извършва я главно Норман Дейвис, помощник аташе по печата. Най-дейният от всички английски разузнавачи. Черти от характера му ще бъдат използвани след години от неговия приятел Йънг Флеминг при създаване на литературния му герой Джеймс Бонд (Държа да отбележа, че той няма нищо общо с новите екранни хитове за агента на Нейно Величество).

И Рос, и Дейвис нямат време за задълбочени проверки. Но онова, до което се добират, говори, че Киров вероятно наистина има дъщеря, омъжена за шеф пилота на Хитлер. Действително Ханс Бауер е пилотът, който винаги управлява самолета с цар Борис на борда при пътуванията му до Берлин. Освен това при всяко идване в София той по правило се отбива на Женския пазар и посещава представителни хранителни магазини. И винаги се завръща в Берлин с покупки, в които традиционните български стоки изобилстват.

Рос уведомява лично шефа на Ми 6 полковник Мензес за уникалната възможност, която им поднася съдбата. Операцията е задействана. В София запретват ръкави. В Лондон потриват ръце. Започва строго секретна преписка между началника на кралските ВВС маршал Харис, командващия изтребителната авиация Ли-Мароли и други военни шефове.

В края на февруари окончателно са уточнени подробностите по режима на полета на похитителя, осигуряващ безпрепятствено прелитане на територията както над Германия, така и над острова. Избрано е и летище – замъкът Дънгавел, а също и сигнализацията на Бауер за важния товар, както и техническите подробности на наземните сигнали.

Операцията е прекъсната с нареждане на полковник Мензес на 2 март, ден след като България подписва Тристранния пакт и дипломатическите отношения между България и Британската империя са прекъснати. В действителност полковник Александър Рос, след като на три пъти през януари и февруари се среща с „Киров“, от които два пъти в присъствието и на Норман Дейвис, сериозно се усъмнява в големия лов.

На 22 февруари отдел Б от българското контраразузнаване, оглавяван от Праматаров, ликвидира английската пета колона у нас – изловени са близо сто българи, работещи за „Сикрет сървиз“, както и две английски групи, съставени главно от белогвардейци.

Около провала на агентурата може би полковник Рос се е усъмнил в „Киров“ и е схванал  подтекста на „Аз съм риболовец, преди всичко ловец на шарани“. Фразата „априлска риба“ на английски е идиом, означаващ „измамен“. Може и да е научил, че в „Лисичата дупка“ всеки ден е Първи април...
В разсекретените доклади на Рос обаче няма ни ред съмнение в Киров.

След откриването на папката „План за отвличане на Хитлер“ журналисти се срещат с Норман Дейвис, вече професор по история. На въпроса знае ли нещо за „българина Киров“ той споделя, че се е срещал с него, че е имал типичен вид на здрав селянин от Балкана и... доста интелигентен вид. Журналистите не успяват да се доберат до Ханс Бауер за „вода от извора“.

Бившият личен пилот на Хитлер, заловен в бункера на Хитлер на 2 май 1945 година (вече с чин генерал), живее в непристъпен дом близо до езеро в подножие на планина. Десетгодишният плен в СССР не се е отразил на здравето му. На камък удря и следенето на жена му, която, както се оказва, изобщо не е българка. Но загадката остава: тя е третата му съпруга, първата загива при бомбардировка на Берлин през 1944 година. Националността й е неизвестна. Сензацията заглъхва.

Но само след две десетилетия тя избухва с нова сила и става хит на 1991 година. Установява се, че прехвърлилият вече деветдесетака пилот по време на Първата световна война е бил летец в германска част на българския фронт край Ксанти. Че имал роман с българка, когато прекарал известно време след раняване в лазарет.

По- важно обаче се оказва откритието, че прочутият полет на Рудолф Хес – втория човек в Райха, състоял се на 10 май 1941 г., прилича като две капки вода с планирания полет за отвличане на Хитлер от Ханс Бауер. В същото време още една сензация залива света: историкът Антъни Мастърс в книгата си „Животът на Чарлз Найт“ разкрива никъде другаде непотвърдена версия за най-тайнствения полет на двадесети век – Йънг Флеминг, капитан от военноморското разузнаване, разработва операция, много напомняща класическите в Съветска Русия двадесет години по-рано „Тръст“ и „Синдикат“.

Агенти заблуждават Хес, че във Великобритания може да намери подкрепа за съюз между Англия и Германия. В Шотландия имало изградена организация, която да измете Чърчил и даже да върне на трона германофила и любимец на фюрера Едуард ХVІІІ, отказал се от кралството заради брака си с госпожа Симпсън, явяваща се жена от народа.

Любопитното в случая е, че целият полет на Рудолф Хес протича по разработената у нас псевдооперация за отвличането на Хитлер.

Вече знаем, че пилотът на Хитлер няма нищо общо с тази история. Става ясно и че Никола Гешев никога не е казвал, че щял да управлява 50 години България, както говорят тук и там случайни автори. Но всъщност е употребил фразата „петдесет години“, макар и в друг смисъл.


Ханс Бауер – личният пилот на Хитлер Норман Дейвис

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
goo
30.05.2014 07:24:46
0
0
Малко късно, но сега ми попадна...

Шеф-пилота на Хитлер е Ханс Баур - SS-Gruppenführer Hans Baur (19 June 1897 – 17 February 1993).
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки