Шефът на „Рефан“ - благодетел и контрабандист?


Шефът на „Рефан“ -  благодетел и контрабандист?
Зам.-кметът Георги Титюков (вдясно) връчва наградата на Попов
30 Януари 2012, Понеделник


Известен бизнесмен, прочут със своите благотворителни акции, е бил заловен с етилов алкохол без документи, научи "Десант".


Автор: Камен Христов

Спиртът е бил намерен при митническа проверка в базата на козметичната компания "Рефан" на Ангел Попов в Пловдив. Количеството е 3800 тона и е без начислен акциз, казаха от агенция "Митници". Лабораторните изследвания на проби от спирта показали, че е денатуриран.

По закон промяната на структурата му се извършва в данъчен склад пред митнически служител. Допуска се в производството да бъде влаган етилов алкохол с платен акциз или напълно денатуриран спирт, който е освободен от акциз. Фирмата се е опитала да "икономиса" 42 328 лева, изчисляват от митниците. На "Рефан" е съставен акт за административно нарушение.

Компанията ще бъде глобена, а санкцията е в двоен размер на неплатения акциз. Преди по-малко от месец агенция "Митници" спечели дело в съда на Европейския съюз в Люксембург. Според решението, дори и да не е годен за консумация, етиловият алкохол, включително и т. нар. "биоетанол", не може да се освободи от акциз, ако не е денатуриран по нормите на ЕС или националното законодателство.

Само преди две седмици собственикът на "Рефан" Ангел Попов получи годишната награда за благотворителност "Димитър Кудоглу". Призът беше връчен от зам.-кмета на Пловдив Георги Титюков на церемония в заседателната зала в общината.
През миналата година Попов подкрепи десетки инициативи - компанията финансира пълния ремонт на детското отделение в УМБАЛ "Св. Георги", помогна със средства на спорта и културата, подкрепи талантливи деца в неравностойно положение.

Компанията отделя 10 процента от печалбата си за благотворителност, отделно Попов дарява и лични средства.
Ден след като получи наградата "Кудоглу", фирмата на Попов купи срещу 5 000 лв. топката, с която "Барселона" стана световен клубен шампион. Трофеят бе осигурен с помощта на дъщерята на Христо Стоичков - Михаела, като момичето взе и автографи от всички футболисти на тима. Уникалната топка бе разиграна в онлайн търг, средствата от който отиват за лечението на 5-годишната Александра Маркова.

„Невъзможно е фирмата да е сгафила, защото знам как се работи. Абсолютно изрядни сме във всяко едно отношение. За мен това е някакво натопяване, нереална история“, заяви  пиарът на компанията Елена Бедрова. Собственикът на „Рефан“ Ангел Попов не бе открит за коментар. По думите на пресаташето му, той е в чужбина, а по време на визитите му зад граница не било желателно да бъде обезпокояван.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки