Масова сеч във Варна, еколозите нехаят


Масова сеч във Варна, еколозите нехаят
30 Януари 2012, Понеделник


Рядко срещана сеч се вихри във Варна. Дървета на по 50 и повече години падат жертва на разширението на бул. “Ген. Колев”


Автор: Илияна Христова

и ремонта на околните пространства. Всичко това става с мълчаливото съдействие на екологичните организации.
Ремонтът сам по себе си е гордост на кмета Кирил Йорданов и администрацията му. Обхваща булевардите “Ген. Колев”, “Чаталджа”, улиците “Царевец, “Цар Асен” и прилежащите градинки към тях. Подменя се канализацията, полагат се оптични и високоволтови кабели, накрая пътните артерии ще разширят с нов асфалт и тротоари. Предвиждат се допълнителни паркоместа, спортни и детски площадки.

Работите започнаха преди Нова година и трябва да приключат до месец май. Финансирането е по оперативна програма “Регионално развитие”. Първоначално бяха заложени над 10 млн. лв., но преди дни зам.-кметът Богдан Караденчев се похвали, че ремонтът на бул. “Ген. Колев” поевтинява с около 3 млн. лв. заради съревнованието на фирмите да предложат по-евтина цена.

Всичко това обаче коства унищожаването на всякакъв вид растителност. 58 дървета вече са изсечени, а под нож ще паднат още 45. Общинската управа обещава да залеси нови 150 широколистни и иглолистни млади дръвчета, както и 4000 храсти. Но всичко протича без граждански контрол. И без никакво предварително обществено обсъждане.

Думата имат багерите и от тяхната съвест и компетенция зависи зеленото богатство.
Общината не попита варненци дали са съгласни да получат паркоместа за сметка на дървета. Нито една от многобройните природозащитни организации в града не се сети да реагира, затова сега чиновниците се вихрят както им хареса. Никой не следи наложителна ли е сечта, кои видове могат да бъдат спасени, има ли ценни сред тях. Не се знае и какво точно ще се залеси.

Известно е, че варненци дишат мръсен въздух. Знае се още, че едно дърво трудно се възстановява и трябва да преминат доста години, за да стане част от зелената градска система.
Най-скандални са планираните работи в междублоковите пространства. Ако за разширението на улици и булеварди все пак трябва да се сече, то там, където се предвиждат площадки, унищожаването на растителност е безсмислено. Но пък колкото повече се сече и залесява, толкова повече върви оборотът на пари.

Преди 2 години във Варна имаше бурно гражданско недоволство заради сеч в градинката “Севастопол”. Екологичните дружества яхнаха протеста, макар че дърветата бяха стари, а клоните често падаха в краката на минувачите. Мълчанието по настоящата сеч е твърде любопитно.

“Няма конспирация. Просто неправителствените организации са обхванати от мързел, летаргия. Вървят след течението, а досега никой не е повдигнал въпроса за ремонта на “Ген. Колев”. Пък и няма избори, всички се активират винаги по избори”, сподели член на екологична организация, пожелал анонимност.
Най-вероятно в края на лятото лично Бойко Борисов ще пререже лентата на “новата придобивка”. И ще разкаже напоително какви прекрасни неща се вършат в България.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки