Пощальонът тръгва за последен път


Пощальонът тръгва за последен път
Леля Дора раздава на децата пощата в далечната 1985 г. Тогава малчуганите задължително имаха абонамент за поне по пет български и съветски издания
30 Януари 2012, Понеделник


Днес е невъзможно да си представим, че 40 години някой може да работи в едно и също предприятие.


Автор: Здравка Христова

Великотърновката Тодорка Маринова е безпрецедентно доказателство, че когато нещо започне случайно, може да продължи почти вечно. Леля Дора, както я наричат хората, е живата история на пощенските услуги в старопрестолния град.

Историята на пощальонката започва на шега. „Бях 19-годишна, момиче от село, и на 16 ноември 1972 година отидох да питам за работа в пощата в Търново. Още на следващия ден ме извикаха и така вече 39 години и 2 месеца. Когато тръгна застрояването на квартал „Бузлуджа“, бях първият му пощальон. Тук съм и днес. На 6 февруари за последно ще нарамя чантата с писмата“, емоционално разказва леля Дора, която за всичките тези четири десетилетия няма нито едно изгубено писмо, а огромните й теменужени очи се наливат със сълзи.

Заварваме я сутринта, малко след 8,30 часа, когато в малко стайче, два на три метра, с още една колежка разпределят пощата. Хваща едно малко пакетче в бронзов найлон и започва да роптае.

„Интернет е голяма заблуда.
Тази пратка, виждаш ли я, ще я нося на една клета женица. Било два диска с някакви песни, които лекували рак. За това е дала почти 200 лева. Пълна измама, но какво ли не прави човек в тегобата си“, разсъждава пощальонката преди да сложи пакетчето в чантата за разнос.

„Купища с вестници разнасяхме преди години. Всеки по задължение имаше абонамент за „Работническо дело“. За да смогнем, на няколко улици имаше опорни кутии. В тях пощенските коли стоварваха вестниците и от там ходехме да пълним чантите. На ден съм разнасяла по 1300 вестника, отделно писмата, списанията и телеграмите.

Най-мили са ми децата. Чакаха ме с ей такива ококорени очи, – разтваря дланите си пощальонката, потъвайки в емоцията на спомените. – Малчуганите имаха абонамент за какво ли не – „Славейче“, „Септемврийче“, „Другарче“, „Мурзилка“, „Веселые картинки“, писмата от руските другарчета. Всяко семейство получаваше по няколко вестника и списания.

Крак не можеше да се подвие, но не ми е тежало нито за ден“ – не спира да разказва леля Дора, докато през ръцете й минава поредната купчинка кореспонденция за сортиране. А после се захваща да опакова камарите с рекламните брошури на търговските вериги и коментирайки настъпилите за 40 години промени в системата, обещава: „За съжаление днес носим повече реклами, отколкото писма. Увеличиха се и малките пратки от поръчките по интернет“.

Равносметката, която прави за трудовото си ежедневие, се измерва в тонове хартия, пренасяна всеки месец, и с поне 20 скъсани пощенски чанти. И разбира се ежедневното изминаване пеша по над 20 километра. Това, че познава всички хора в квартала, а децата, които са израснали пред очите й, вече са станали майки и баби, просто няма как да се измери.  

Несъмнено с най-голямо нетърпение очакват появата на пощальонката, когато носи пенсиите. Бабите я причакват с димящо вече кафенце и вадят от скътаните като „свещени резерви“ по някоя бисквитка или бомбонче, за да я почерпят.
„Хората масово са самотни и са толкова благодарни да ме видят, сякаш парите, дето им давам, ги вадя от джоба си“.

Леля Дора се шегува, че за Първи март може да отвори сергия с мартеничките, които й  подаряват. Тя си пази като същински колекционер получените Пижо и Пенда, някои от които са истински произведения на изкуството – ажурчета, плетени на една кука, рисувани, низани с мъниста, все на ръка правени.
„За 8 март съм получавала и подаръчета. Някоя женичка скътала 3-4 лева и ми купила чадър –  да не ме вали, когато нося писмата. Друга ми оплела шал. Много цветя са ми подарявали, да се чудя с коя ръка да нося чантата и с коя китките.

Много емоционални случки имам, които друга професия не би ми дала – допълва разказа си ветеранката и се впуска в още по-интересни подробности. „Пощальоните бяхме нещо като безплатни психотерапевти. Имах една баба Пенка, която все ме причакваше и питаше: „Имам ли нещо?“. Все казвах „не“. Един ден я попитах какво очаква да получи. Нищо – отвърна тя, – ей така питам, да си поприказваме, защото си ми весела“.

Пощата може да спре, но пощальонът – не. Това е запомнила Тодорка Маринова от един свой началник. По-рано писмата идвали от София със самолет до летището в Горна Оряховца. После пътували с влака. Когато имало гъста мъгла или снежни виелици, пощата закъснявала, но пощальоните винаги били навън и носили чантите, проправяйки си сами пъртини и в най-дълбоките и непроходими преспи.   

„Краката обаче вече не ме държат и реших да се възползвам от програмата за доброволно напускане срещу заплати. Първо моята молба одобриха. Ще си запазя обезщетението, което получа, за да вдигна банкет, когато живот и здраве се пенсионирам“ – прави си планове леля Дора и нарамва чантата, за да тръгне за последен път.


Пощальоните днес разнасят предимно малките пакети с поръчки, направени по интернет, и камари с рекламни брошури За Тодорка Маринова хората казват, че е живата история на пощенските услуги във Велико Търново

В категории: Отблизо , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки