Доброволци ще пазят Змейово от цигански набези


Доброволци ще пазят Змейово от цигански набези
Високите огради тук се оказват напълно безполезни
29 Януари 2012, Неделя


Специално табло с десетки снимки на разхвърляна покъщнина и разграбени домове като стена на безсилието на институциите


Автор: Гергана Господинова

събира нещастните погледи на жителите от старозагорското село Змейово, решили да прекрачат във фоайето на кметството. Повечето от тях търсят кмета Никола Пеев, тъкмо за да се оплачат за пореден път от циганските набези върху имуществото им.

Независимо дали живее постоянно в селото или само от време на време идва на вилата си, почти всеки човек в някаква степен е пострадал от ромските грабежи. На кой му изчезнали дървата през нощта, кой осъмнал с разбити прозорци... Случаите са безброй и срещу тях застраховани няма. А страхът кара мнозина да мълчат и да търпят непрекъснатите посегателства.

Дядо Вельо живее в селото от десет години и е свидетел на много кражби на домове, особено на по-възрастните хора, които не могат да окажат никаква съпротива на крадците. Самият той обитава къща в по-високата част на селцето, където постройките са по-нови и по-модерни. И затова естествено са и по-апетитни обекти за тарашене. Тъкмо тук циганските банди се подвизават най-често и вършеят най-безогледно. Някои домове са разбивани по няколко пъти, но мургавите апаши все намират какво още да задигнат.

Собственичката на една от разбитите напоследък къщи е настанена в старчески дом от година и няма как да наглежда имуществото си, събирано и съграждано с много труд и усилия през годините. Синът й е напуснал България и се е установил да живее в Америка, търсейки там по-добро бъдеще. Оставена без надзор, триетажната постройка е атакувана от мародерите вече два пъти, само в рамките на няколко месеца. 

И макар че кметът и хора от селото на доброволни начала са успели да възстановят изпотрошените прозорци и врати, циганите пак се връщат обратно да крадат. Съседната къща, макар и много по-скромна като големина, а и доста по-стара, също е изоставена на произвола и в нея вече почти нищо не е останало за крадене. Това обаче не спира напористите вандали от малцинствен произход непрекъснато да изкъртват входната й врата, за да проникнат във вътрешността й.

В много от случаите главните действащи лица в тези престъпни деяния са малолетни циганчета на по 12-13 години, към които законът по принцип не е достатъчно строг. И докато комисиите за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни се опитват да вземат някакви мерки, подрастващите мургави грабители продължават със закоравяла упоритост да изнасят вещи от чуждите къщи. А някои от тях буквално се разполагат като у дома си и методично оползотворяват намерената по килери и мазета зимнина, приготвена от грижовните стопани.

„Обикновено тези малолетни цигани много добре се ориентират коя къща да разбият и оберат. Това са домове, където лампа не свети и куче не лае. Иначе циганин рядко ще се реши да посегне“ –  коментира кметът Никола Пеев.

Част от крадците полицията успява да издири, не без помощта на наблюдателните жители на населеното място. Но чашата на търпението на змейовци прелива, защото в повечето случаи престъпниците остават ненаказани. Въпреки усилията на хората да помогнат за залавянето на нарушителите, институциите често не могат да се справят с множеството сигнали за нарушения и посегателства. Особено с тези, които идват от по-малките села.

Затова населението на Змейово е решило само да си сформира патрули от  доверени хора, които да се събират на доброволни начала по график и да патрулират по селските улици. Те вече са се убедили, че единственото, което може да предотврати поредната кражба, са превантивните мерки.

Във връзка  с организирането на патрулите в момента се изготвя специален регламент и проект за наредба, която да се гласува на общинска сесия. Предложението е на ВМРО, а целта на документа е да се дадат определени възможности за действия на  доброволческите отряди, които ще патрулират и ще съблюдават да не се допускат нарушения на обществения ред и законността.

Всички в Змейово са категорични, че патрулките няма да изземат функциите на нито един правозащитен орган, нито пък  ще раздават сами правосъдие. Но самото тяхно присъствие в селото ще успокои хората и ще гарантира по-спокойния им сън.
Дядо Вельо е свидетел на множество от кражбите



В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
29.01.2012 23:53:16
0
0
abe hora vmesto bezabi otriadi da sazdavate zaschto ne se organizira promiana na zakona za chasnata sobstvenost horata sami da imat da zaschtitavat imotite si s vsichki pozvoleni sredstva togava schte vidim dali kradzi schte vlizat po-kaschtite pa bili te i bez osvetlenie zaschtoto schte badat zastreliani lubitelite na chuzdo imuschtestvo a tezi koito gi praschtat malko schte se zamisliat dali da go praviat vsichko drugo sa prazni prikazki.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки