Туристическият данък – в полза на баровците


Туристическият данък – в полза на баровците
Хотелите се множат, а данъкът пада
28 Януари 2012, Събота


Измисленият от ГЕРБ нов туристически данък се провали с гръм и трясък. Той бе въведен през 2011 г. с цел да увеличи събираемостта.


Автор: Илияна Христова

Година по-късно сметките сочат обратното. Туризмът отбелязва ръст, но приходите спадат. Отделно от това налогът е атакуван в Конституционния съд, на път е да се окаже незаконен, а Икономическото министерство се чуди как да смени. Всичко това показва, че или някой не си е свършил работата, или се е отворил нова голяма далавера, или и двете.

Туристическият данък бе въведен вместо таксата, която плащаха хотелиерите. Той остана местен налог, т.е. събира го общината и парите отиват в нейната хазна. При старото положение хотелиерите плащаха такса съобразно реализираните нощувки. С новото се въведе задължителен праг от 30% запълняемост на леглата, върху който се начислява данък.

Идеята бе, че собствениците крият нощувките, а след като се определи минимална база за налога, всичко ще излезе на светло.
Мнозина малки хотелиери протестираха, защото в период на криза нощувките при тях са по-малко от 30%. Това означава да плащат данък за неизвършена дейност.

Промяната не касае големите обекти, защото те и без това реализират нощувки над 30%. Но депутатите на ГЕРБ, водени от “корифеите” Симеон Дянков и Трайчо Трайков, не искаха да чуят. Те обявиха новия налог за изключителна антикризисна мярка, с която ще подпомогнат общинските бюджети.

По-голама част от местните власти подходиха с разбиране и определиха поносими данъчни ставки. Но равносметката сочи, че при ръст на туристическия бранш за 2011 г. от около 10%, приходите от данъка осезаемо спадат. Но това не е заради намалени ставки, тъй като налогът не бе свит във всички общини.
Провалът идва от укрити нощувки – нищо различно от времето преди данъка.

Общините се оплакаха, че много обекти работят без категоризация или документ за въвеждане в експлоатация. Акулите в бранша пък се изхитрили да си плащат върху задължителния праг от 30% и да укриват останалите нощувки.

Данъчните инспектори вдигат рамене, тъй като проверявали заетостта на леглата според хотелската книга, а там не се вписва всичко. Ясно е в крайна сметка, че ръстът в бранша, т.е. по-големият обем на извършена дейност, не е заради малките хотелчета. А се дължи на големите баровски комплекси, които обаче продължават да крият нощувките и да плащат по-малко данък.

"Приходите от туристически налог не надхвърлят тези от таксата, събирана преди”, признаха и от Сдружението на общините. Събираемостта във Варна и София е около 50%. През лятото на 2010 г. община Приморско бе събрала 500 хил. лв. от таксата, а в средата на миналогодишния сезон кметът Лиляна Димова се оплака, че са събрани едва 120 000 и няма да може да вземе и половината от миналогодишната сума.

Подобно е положението и в морските общини на област Добрич. Местните власти обаче не бива да вдигат безпомощно рамене, тъй като те също са призвани да контролират събираемостта.Облаците над приумицата на Дянков и Трайков се сгъстиха тази есен, когато депутати от БСП и ДПС обжалваха пред Конституционния съд данъка. Те оспориха редица текстове, основният от които е скандалният задължителен праг от 30%.

Той противоречал на изискването на Конституцията за справедливост на данъчното облагане. Тази седмица Институтът за модерна политика, оглавяван от бившия зам.-омбудсман Борислав Цеков, излезе със становище, в което потвърди, че налогът е в разрез с основния закон. Чака се думата на съда.

Отговорът на ГЕРБ бе панически и пораженчески. Партията роди нов проект, с което хотелите ще могат да прекъснат категоризацията са за половин година. За този период ще се смята, че не са извършвали дейност и ще се омекоти негативният ефект от 30-процентовия праг. В момента се очаква нова промяна в туристическия закон. Така ГЕРБ призна, че се е провалил с налога.

И за какво бе всичко?


В категории: Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки