За какво се харчат родните политици


За какво се харчат родните политици
Борислав Гуцанов
27 Януари 2012, Петък


Как живее в условия на криза българският политически елит, в какво инвестират държавните мъже и от какво „спестяват“?

Автор: Илияна Христова Камен Христов

 В какви имоти се ширят и как някои успяват с по една чиновническа заплата да вдигат палати? Вестник ДЕСАНТ започва една нова поредица, в която ще се опитаме да отговорим на някои от тези въпроси.


Хорото на заможните варненски управници се води от Кирил Йорданов. Най-често богатството му се свързва с реституция. Декларацията му пред Сметната палата обаче не бъка от данни. Кметът е вписал 7800 лв. налични пари, придобити от наем. Има и задължение от 8249 евро.

По-интересна е издръжката на децата на семейството. Дъщерята на настоящата му съпруга Елена Валеевна учи в чужбина, като са похарчени 60 300 швейцарски франка. Те са за сметка на медициски център, притежаван от украинката.

По сина на Кирил Йорданов в Швейцария са отишли 47 000 евро. Те, според декларация са дарени от дядото на момчето. Около 30 000 лв. са похарчени за пътувания на кметското семейство до Швейцария  и други страни. 25 бона пък са били дадени за облекло, поддръжка и консумативи. Те пак са дарени от бащата на Йорданов.

Пословично богат е и лидерът на БСП-Варна Борислав Гуцанов. Той парадира с яхта, притежава луксозна къща, където бе извършен арестът по т.нар. дело “Медузи”.
Гуцанов оглавяваше Общинския съвет до средата на 2009 г., затова от тогава е последната му подадена декларация в Сметната палата. Според нея семейство Гуцанови разполага с около 280 000 лв., плюс влогове за 18 000 лв. Фамилията има и към 20 000 лв. задължения към банки. Фирмени дялове допълват семейното богатство.

Приемникът на Гуцанов – Николай Апостолов (ГЕРБ), минава за тиха вода. На материалния фронт обаче не се представя зле. За 2011 г. е вписал полусобственост в два мерцедеса и едно рено клио, плюс влогове за 35 000 лв. Съпругата му Екатерина притежава дружествени дялове.

Не много речови в парламента е депутатът от партията на Бойко Борисов Емил Радев. Семейството му разполага с около 35 000 лв. влогове, а съпругата му притежава и дружествени дялове.
Новият кмет на Белослав Желязко Петров дойде от частния бизнес. Партията, която го издигна, е БСП. Петров може да бъде пример за червения електорат. С жена си имат собственост в два апартамента във Варна, две леки коли, както и към 80 000 лв. влогове.

Племенникът на президента Петър Стоянов - Стефан Стоянов, който е зам.-кмет по култура, образование, туризъм и иновационни технологии в община Пловдив, е най-богатият от всички новоизбрани местни управници. 30-годишният възпитаник на Софийския университет по специалността българска филология има апартамент, земи, гори, акции и фирмени дялове, става ясно от декларацията му пред Сметната палата.

Стоянов притежава жилище от 72 кв. м, придобито през 2005 г. Същата година се е снабдил и с парцел от 461 кв. м в Пловдив, от който притежава 1/18 идеални части. Той има и една пета в четири горски масива с обща площ 90 дка в землището на с. Манастир. На влог в банкова сметка Стоянов, който е син на евродепутата от ГЕРБ Емил Стоянов, държи 2000 лв. Основният капитал на младия управник са акциите му в 12 търговски дружества. 

Зам.-кметът притежава половината от регистрираната в София фирма "Ню Плей" ООД за реклама, маркетинг, предоставяне на онлайн услуги. Той е собственик на целия капитал на "Пигмалион" ЕООД. Издателство със същото име създаде преди двайсетина години неговият баща Емил Стоянов по прототип на издателство „Визер” на австриеца Лойзе Визер.

Със завидни богатства е и новият председател на Общинския съвет в Пловдив арх. Илко Николов.  Той има 1/2 идеална част от апартамент в центъра на града, купен през 1993 г. за 69 850 лв. Собственик е и на парцел от 600 кв. м в местността Дондуково край Брезово, както и на ливада от 2 дка в м. Коритата в родопското село Соколовци, близо до Момчиловци.

Арх. Николов  притежава право на строеж върху девет имота в район "Централен" и Пампорово. В центъра на Пловдив разрешителните са придобити през 1996 г., а в ски курорта - през 2006 г.

Спестяванията на архитекта са 62 000 евро, държи на влог в банка 700 лева и 1498 щатски долара. Арх. Николов е посочил  депозит от 23 000 евро от местни лица в графата "Вземания над 5000 лв." в декларацията си. Притежава и акции в 5 компании – 100 от тях са в "Ай Ен Ен Естейтс" ЕАД, което се занимава с проектиране на сгради и съоръжения, вътрешен и външен интериор, консултантска дейност в сферата на устройственото планиране и инвестиционния процес в строителството.

Новият кмет на Пловдив Иван Тотев, чието семейство притежава известния хотел „Империал“, също е декларирал пред Сметната палата доста дялове във фирми. Притежава 5% в  „РИГ Комерс" ООД, което е регистрирано на адреса на семейния хотел. Занимава се с консултации в областта на финансите, данъчните въпроси и инвестициите.

Притежава и 5 на сто от „Плутон"ООД, а  "Пловдив тур" ООД, което е с предмет на дейност туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, държи 25%. Градоначалникът е собственик на парцел от 330 квадрата в Пловдив, от който притежава 1/10 идеална част. На влог в банка  държи 58 705 щатски долара, спестени от заплата, дивиденти и лихви по депозит. Обявил  е и 3000 лв. доходи от продажба на дялове във фирми.


Кирил Йорданов Стефан Стоянов

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки