„Джурасик парк“ възкръсва в Родопите


27 Януари 2012, Петък


Изгубеният свят на огромните динозаври ще възкръсне в родопското село Дорково, за да предложи  вълнуващо пътешествие във времето.


Автор: Десант

В края на 2012 година там ще отвори врати уникален по рода си в цяла Европа „Плиоцен парк”, чиито посетители ще имат възможност да се потопят в епохата, съществувала на Земята преди пет милиона години, през която  древните бозайници са обитавали нашите земи.

Мястото за този своеобразен „Джурасик парк“ не е избрано случайно – край Дорково се намира най-богатото палеонтологично находище на Стария континент от времето на късния плиоцен. Разкритието е направено още през 80-те години на миналия век от български и френски учени, пристигнали на експедиция в района.

В местността, по-известна сред родопчани като „Костите“, на не повече от 60 см под земята изследователите се натъкват на поразителни находки. Пред смаяните им погледи изникват останки от над 30 вида праисторически животни, отдавна заличени от планетарната фауна, чиито огромни бивни, кътници и части от скелети лежали под хорските ниви, недокоснати от хилядолетията.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки