Пиар на заем за бургаския кмет


Пиар на заем за бургаския кмет
На автосалона в Шанхай през 2011 г. хит стана автобус с електротяга, който може да измине с едно зареждане до 500 км. Подобни возила ще се произвеждат и у нас
27 Януари 2012, Петък


Докато бургазлии вече масово се ориентират към пазарене на дрехи втора ръка в задушаващия се от безработица морски град,


Автор: Георги Ваташки

местните им „народни избраници“ от ГЕРБ  побързаха да ги натоварят с нов заем, прибавяйки го към сметките за прословутото ларго. Той ще се изплаща чак до 2026 година, когато най-вероятно документите за пенсиониране ще са във вид на некролог. Пу-пу, пепел ми на устата!

Но за съжаление такава е реалността. Вече е решено да бъдат раздадени над 55 милиона лева на „правилните фирми“ за осъществяването на проекта за така наречения „интегриран градски транспорт“. Общият му бюджет надхвърля 67 милиона евро, които са осигурени по оперативна програма „Регионално развитие“. Самостоятелното участие на Община Бургас е 10 милиона евро, които ще бъдат взети на кредит от Европейската банка за развитие.

На пръв поглед цялото начинание е наистина амбициозна и добра в основата си идея. Предвиждат се доста авангардни проекти като изграждане на централна автобусна спирка, на автобусен сервиз и депо, на дизел и метан станции, на пешеходни надлези на 4 места маркиране на приоритетни автобусни ленти и пр. Ще бъде създадена и единна система от близо 20 километра велосипедни алеи.

Такъв проект безспорно е нужен на Бургас, но за съжаление заложените в него параметри не отчитат бързо променящите се реалности и новите технологии, които навлизат в сферата на транспорта.

Доказателство за това е намерението да бъдат закупени 29 дизелови и 39 метанови автобуса. Те ще струват на бургазлии 718 818 лева. Но по-неприятното е, че този план не е съобразен с необходимостта по време на  икономическа криза и  растящи цени на горивата да се мисли най-вече за алтернативни източници на енергия.

В Ню Йорк например, под натиска на общественото мнение, вече са закупени хибридни автомобили за полицията – специални модели «Шевролет Волт». В Европа също непрекъснато се взимат мерки в тази насока. Да вземем за пример Париж, където се въвежда система за споделяне на електромобили, като се предвижда броят им да достигне 2000 броя, а абонаментът им е 10 евро на седмица.

Дори у нас електротранспортът се радва на все по-широко приложение. Перник вече има проект за 8 електробуса, които могат да минават 500 километра с едно зареждане и при това ще бъдат произвеждани в България.

В  Бургас обаче управляващите мислят по-различно. Обществената поръчка за закупуване на превозните средства при предишния общински мандат,  в която участваха фирми от Европа и Китай, се провали поради непокрити изисквания, свързани с икономия на горивото. Въпреки това отново се предлагат остарелите концепции за дизелови и метанови автобуси.

Те бяха атакувани от съветниците на НФСБ Валентин Фъртунов и Валентин Касабов на сесията на местния парламент преди новогодишните празници. Качествените и достъпни електробуси, произвеждани в Китай и Южна Корея, са изключително подходящи за нашата страна, като основен довод в тяхна полза е евтиното производство на електричество.

В същото време съществуват опасения, че цената на обществения транспорт ще поскъпне заради растящите цени на нефта, но те бяха игнорирани от стоманеното мнозинство на ГЕРБ. Според заместник-кмета  Красимир Стойчев метро в Бургас не може да има заради наличните тук подпочвени води. Той твърди, че бъдещите „бързи ленти“ са неподходящи за съчленените автобуси и затова метановите автомобили ще бъдат единични, както е досега.

Това обаче няма да реши транспортните проблеми на града, който и без това така е устроен, че няма „бързи“ участъци в пътната си мрежа, тъй като повечето улици са под прав ъгъл. Не е удачно и избраното място за централната автоспирка в градинката пред Бургаския свободен университет, където вече има много добре изграден подслон, който побира всички чакащи автобусите на градския транспорт. 

Ръководството на общината е взело предвид за този грандомански проект автопотока  на града само до 2020 година, без да отчете перспективата за неговото увеличаване  минимум за 5 десетилетия занапред. Налага се изводът, че ще  бъдат  хвърлени много пари на вятъра за показни неща, вместо да се направи действителен анализ на реалните транспортни проблеми на града и околните селища.

В крайна сметка като се тегли чертата под плюсовете и минусите, става ясно, че изобщо не е мислено за създаването на нова и модерна транспортна схема на града, а просто са нахвърляни идеи, съобразени с митични експерти от Брюксел, само и само да се вземат парите от Европа. Но харченето на лесните пари от европейските фондове и данъците, взети от гражданите, за неособено качествени услуги е лесна работа и вече се превръща в система за общинарите от ГЕРБ.

Но пък кметът Димитър Николов добре ще се облажи с политическата реклама за следващите местни избори през 2015 година. А ожилените от цялото това прахосване ще останат бургаските данъкоплатци, които ще връщат от джоба си взетите от общината заеми.


Красимир Стойчев Бургаският кмет Димитър Николов и новоизпеченият министър на  регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова (тогава все още заместник на Плевнелиев) позират пред модерен автобус в края на ноември 2010 г. след подписването на договор по проект „Интегриран градски транспорт на Бургас“

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ГНевен
31.01.2012 15:05:47
0
0
С интерес прочетох информацията относно реализирането на прословутия проект за "Интегриран градски транспорт" в Бургас. Апропо, какво значи "интегриран" така и досега не съм разбрал? Това, обаче не е най-важното в случая, защото въпросът за този проект ме вълнува отдавна. Няма да коментирам материала, а ще си позволя да дам един линк към една моя статия под заглавие "... в Бургас! Забравете!" във вестник "Фактор" отпреди почти 3 години по въпроса: http://www.factor-bs.com/news-11217.html.
Всеки, който пожелае може да се запознае с нея. Ще добавя само следния коментар към фактите:
1. Във въпросния проект упорито и без аргументация се отбягва въпросът за разширяването на електрическия транспорт в Бургас. Наистина през последната година бе направена една полезна, но недостатъчна по мащаб стъпка в това отношение с разширяването на единствената тролейбусна линия в града;
2. Наскоро прочетох отново една информация във вестник "Фактор" за действията на градската управа при реализирането на проекта и там се "впечатлих" от "компетентното" мнение на един от ресорните градски началници защо в Бургас не може да има и трамваен транспорт - понеже населението на града било под 800000 жители (!?!?). Като контрааргумент на това твърдение ще посоча отново писаното и данните в споменатата по-горе статия;
3. От информацията в настоящия брой на вестник "Десант" се разбира, че прословутите бързи ленти с нищо няма да оправдаят наименованието си, тъй като не могат да се обслужват от съчленени автобуси;
4.Колкото до вида на автобусите, нямам коментар - по-важното е, че замърсяването от отделяните от тях вредни газове ще допринесе за замърсяването на и без това не най-добрия въздух в Бургас. Според мен това е основният аргумент, който е трябвало да води всички участници в подготвянето и осъществуването на проекта за интегрирания транспорт в определянето на основна и стратегическа концепция за неговото изпълнение.За да не отегчавам повече читателите на вестник "Десант" съм готов да продължа полемиката пъ въпроса с интересуващите се, като предоставям е-mail: gnenov1@gmail.com

Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки