1000 лева за откраднатия бюст на Априлов


1000 лева за откраднатия бюст на Априлов
Паметник на Васил Априлов трябва да има, макар и от хартия – заявиха варненските младежи
22 Януари 2012, Неделя


В навечерието на Богоявление от Алеята на Възраждането във варненската Морска градина вандалски бе изкъртен и отмъкнат


Автор: Илияна Христова

бронзовиятбюст на големия ни просветен деец, дарител и писател Васил Априлов. Мемориалът изкара неосквернен на това място  близо 80 години, след като бе издигнат със средства, събрани от живеещите в морската столица габровци и е тържествено открит на 7 октомври 1936 година от комитета „Българско Възраждане“. Но така и не му било писано да оцелее за тържествата по случай 165-годишнината от смъртта на патрона си, която се навършва тази есен.

Наглата кражба възмути много местни жители. Група младежи реагираха по своему и импровизираха с направата на нова статуя, която бе сътворена от пластмасови бутилки и хартия. Пред съседната скулптура – тази на отец Паисий, те забиха табела с надпис „Кой е следващият?”.

Освен него, кандидати за печалната слава да останат без паметните си знаци са подредените по Алеята монументи на Ботев, Левски, Захари Стоянов, Хаджи Димитър и други –  там има общо 22 паметника на велики българи.  Форумите в интернет буквално се „подпалиха“ от гневни коментари за това кощунствено посегателство върху историята и българщината – непознато досега поне във Варна като явление.

Институциите обаче запазиха учудващо ненакърнимо спокойствие. Полицията и до днес не е разкрила извършителите, макар на всеки да е ясно, че най-вероятно тежащият най-малко 100 кила бронз е бил претопен веднага. Повече от очевидно е, че при тази тежест няма как апашите да са отнесли фигурата, без да се придвижат с автомобил досами постамента.

За дързостта на бандитите говори и фактът, че наблизо има спортна площадка, която денонощно е пълна с хора. Но това не е спряло техния порив да безчинстват. След дъжд качулка – полицията след този инцидент засили присъствието си в района, въпреки че солидната охрана на парка и без това по това време е била засилена – за да пази обаче... градската новогодишна елха!

Възмутена от липсата на резултати, варненската структура на ВМРО обяви в сряда, че дава 1000 лева награда срещу информация за съдбата на откраднатия бюст или пък ги насочи към крадците. Воеводите обявиха, че и ако така нищо не се открие, ще започнат дарителска кампания за набиране на средства за възстановяване на мемориала.

Този случай постави на дневен ред въпроса как се опазват въобще паметниците в града. Още повече само ден, след като гръмна скандалът около Васил Априлов, неизвестни хулигани са се гаврили с монумента на създателя на хелиоцентричната система за строежа на Вселената Николай Коперник, издигнат пред варненската Обсерватория. Посегателствата към скулптурата не са от вчера, но сега вече великият полски учен е останал без пръстите на лявата си ръка.


В категории: Културен Десант , Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
jnmtexliah
13.03.2012 22:53:55
0
0
Ibms4O , [url=http://jdwvcordtgrx.com/]jdwvcordtgrx[/url], [link=http://fthmnhkruvqw.com/]fthmnhkruvqw[/link], http://clyrbbvxkssq.com/
4
txqieez
01.03.2012 13:26:51
0
0
NZMEjk <a href="http://fxeplmxdnrjr.com/">fxeplmxdnrjr</a>
3
egusfu
27.02.2012 16:39:10
0
0
HoHMrw , [url=http://ieqxvwpfmfpx.com/]ieqxvwpfmfpx[/url], [link=http://ouqznockbrlp.com/]ouqznockbrlp[/link], http://mrmbeubkuahq.com/
2
diemjils
27.02.2012 09:57:22
0
0
mO441H <a href="http://zpbujfajwoch.com/">zpbujfajwoch</a>
1
Yoshie
26.02.2012 03:54:03
0
0
I love reading these articles because they're short but inforamtvie.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки