Инаугурация по български с елементи на трилър


Инаугурация по български с елементи на трилър
21 Януари 2012, Събота


При встъпването в длъжност на президента Росен Плевнелиев има един особен ауфтакт, който прави инаугурацията му


Автор: Ани Петрова

по-различна от първообраза – церемонията по встъпването в длъжност на американските президенти. Във Вашингтон, в сградата на Капитолия, полагането на клетва, встъпителната реч и сядането в Овалния кабинет на Белия дом става в един и същи ден и на една и съща дата. От 1937 година насам церемонията винаги е на 20 януари.

И у нас щеше да е така, но не би. Ауфтактът, за който споменахме, е свързан с това, че президентът Росен Плевнелиев положи клетва пред Народното събрание и произнесе речта за намеренията си на 19 януари, а официалната церемония пред Паметника на Незнайния воин и влизането в кабинета на „Дондуков“ 2 е на 22 януари.

През тези три дни стопанин на президентския кабинет остана Георги Първанов, а Росен Плевнелиев бе човек с „настанителна заповед“ в джоба. А междувременно и двамата вече се титулуваха г-н президент, нищо лошо...

Сценарият и протоколът
Сценарият за церемонията на 22 януари е лебедовата песен на дългогодишния шеф на протокола към президентството Минко Николов – той вече е подал молба за пенсиониране. Всичко е разписано с точност до минута и метър. От документа, с който „Десант“ разполага, се вижда, че вицепрезидентът Маргарита Попова трябва да пристигне на площад „Александър Невски“ в 10,55 часа, а Георги и Зорка Първанови ще се появят в 10,58 ч.

В 11.00 часа президентът Георги Първанов ще приеме рапорта на началника на караула, ще се поклони на Националното знаме, ще обходи строя и ще поздрави почетния караул. 

Три минути по-късно пред катедралата “Св. Александър Невски” ще пристигне новоизбраният президент Росен Плевнелиев. Съпроводен от командира на Националната гвардейска част полковник Ставрев, новоизбраният президент ще се отправи към десния фланг на строя, ще приеме рапорта на началника на караула, ще се поклони на Националното знаме, ще обходи строя, и ще поздрави почетния караул. След като приеме строя президентът Плевнелиев ще се присъедини към президента Първанов и заедно ще се качат на трибуната.

Официалните лица ще са на крака от 30 мин.
Официалните лица и гостите на церемонията трябва да заемат местата си до 10,30 часа. Поканени са министър-председателят Бойко Борисов и всички министри, председателят на Народното  събрание Цецка Цачева и всички народни представители, председателят на Конституционния съд проф.

Евгений Танчев и всички конституционни съдии, председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, главният прокурор Борис Велчев, президентът д-р Желю Желев, президентът Петър Стоянов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и представители на Министерството на отбраната, столичният кмет Йорданка Фандъкова, представители на дипломатическия корпус, секретарите на президента Георги Първанов и директорите на дирекции, техните приемници от екипа на новоизбрания президент Росен Плевнелиев, както и други официални  лица.

В 10.45 ч. пред Паметника на Незнайния воин ще бъдат построени представителните части на Българската армия.
В 11.05 ч. президентът Първанов ще произнесе слово. След него слово ще произнесе президентът Плевнелиев.

В 11.15 ч. Гвардейският представителен духов оркестър ще изпълни химна на Република България. По време на химна 21 артилерийски салюта ще отбележат смяната на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

В 11.16  ч. двамата президенти ще положат венец и с едноминутно мълчание ще отдадат почит на загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния воин.

Възможните неизвестни
Те са малко, но пък със сигурност ще направят впечатление. Първата, в известна степен очаквана изненада, е отсъствието на първата дама Юлияна Плевнелиева и евентуално на тримата синове на президента. Както е известно, своенравната доскорошна шефка на IT отдела на медийната групировка „Икономедия“ отсъства още от предизборната кампания.

Това обаче направи впечатление чак в нощите след двата тура на изборите и по-късно се превърна в любима тема за медиите. В първия си брой в. „Преса“ написа, че след втория тур на изборите, когато стана ясно, че Плевнелиев е победител, съпругата му е реагирала доста странно. На страницата си във „Фейсбук“ бъдещата първа дама написала:“Ебати цирка, казал си княз Дондуков“.

Днес вече този постинг не съществува, както и самата страница на Юлияна Плевнелиева, а IT специалистите на НСО са направили чудеса от храброст да изтрият всички следи в Мрежата от своенравията на президентшата. Смята се, че тя стои и в основата на нежеланието на Плевнелиев да напусне луксозната си къща в комплекс от затворен тип и да се пренесе във вила „Калина“ в Бояна.

Преди дни Юлияна Плевнелиева все пак напусна „Икономедия“, а вестниците информираха, че е основала третата си фирма с предмет на дейност софтуерни и хардуерни услуги. Всъщност Плевнелиева е една доста богата жена, която държи хазната на семейството – поне това показа справката за имотното състояние на президентската двойка.

Втората възможна изненада по време на инагурацията е свързана с оповестеното отсъствие на вицепрезидента ген. Ангел Марин. Както е известно, той върна на премиера Борисов ордена си „Стара планина“ и каза, че няма да присъства както на клетвата в парламента, така и на церемонията пред Паметника на Незнайния воин, защото там ще е и Борисов, който според Марин е „позор за България“.

Естествено, в официалния сценарий Ангел Марин присъства. Мнозина си задават въпроса, какво би станало, ако гордият генерал дойде и на площада и хвърли ръкавицата си в краката на Борисов, примерно.

Посрещачи и изпращачи
Финалната част на церемонията естествено е в белокаменната сграда на „Дондуков“ 2, където публиката – освен телевизионната - ще е значително по-малко. Оказва се, че няма технологично време не само за гостите, но и за репортерите, за да се преместят от „Незнайния воин“ до площада пред президентството. Но нека отново се взрем в „разписанието“.

В 11.30 ч. двамата президенти ще се отправят към храм „Св. Александър Невски“.
Следва возене в бронирани лимузини...

В 11.50 ч. президентът Георги Първанов и вицепрезидентът Ангел Марин (може би) ще посрещнат президента Росен Плевнелиев и вицепрезидента Маргарита Попова пред парадния вход на президентската институция. Пет минути по-късно в Гербовата зала предстои официална снимка на двамата президенти, а след това официална снимка на двамата президенти с вицепрезидентите.

В 11.57 часа президентът Георги Първанов и президентът Росен Плевнелиев ще проведат среща в Зелена зала, а двамата вицепрезиденти – в кабинета на вицепрезидента Ангел Марин.
След приключване на срещите президентът Росен Плевнелиев ще изпрати през парадния вход президента Георги Първанов, а вицепрезидентът Маргарита Попова – вицепрезидента Ангел Марин.

За сведение на любопитните: Само таблет, пълен със снимки на съпругата и трите му момчета, ще занесе в новия си кабинет на "Дондуков" 2 новоизбраният президент Росен Плевнелиев, писа всезнаещ всекидневник, близък до всяка власт. Заради респекта си към духа на сградата той няма да внася лични вещи на новото си работно място.

И още: Георги Първанов получи полагащия му се офис. От малкото предложения той избра помещения тип „ателие“ в отдалечения от центъра и от „Позитано“ 20 Студентски град. Иначе се връща в старото си жилище на другия край на града – в работническия квартал „Красна поляна“.  Засега...


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки