Гафове и тарикатлъци на дипломацията


Гафове и  тарикатлъци на дипломацията
Чън Би-хо
20 Януари 2012, Петък


Стандартна дописка от информационните агенции ме завря отново със страшна сила в делата на разни превъзходителства


Автор: Валентин Фъртунов


по света и у нас. В случая става дума за Негово Превъзходителство Чън Би-хо, извънреден и пълномощен посланик на Република Корея у нас.

Информационният повод:
„КНДР може да се поучи от българския преход – това каза извънредният и пълномощен посланик на Република Корея у нас.
Българското преминаване към демокрация може да е пример за Северна Корея в бъдеще, каза на среща с журналисти Чън Би-хо, извънреден и пълномощен посланик на Република Корея (Южна Корея). Чън направи уговорката, че не е в позицията да оценява ситуацията в КНДР. Според него обаче не може да се отрече историческият ход на нещата, а преходът към демокрация е естественият път на всички държави.

Запитан с какво точно може да е поучителен българският преход, Чън изтъкна интегрирането към международната общност, излизането от изолация, отварянето към външния свят и диалога със съседните страни...“

Коментар:
Само по себе си, казаното от Негово Превъзходителство звучи много стандартно, грамотно и скучничко, защото си изглежда като поредното дипломатическо клише, което може много да казва между редовете или пък абсолютно нищо.

В конкретния случай южнокорейският посланик в това си скучновато, шаблонно изречение обаче създава цяла планина небивалици. Негово Превъзходителство изказва хипотезата, че „КНДР може да се поучи от българския преход“, но не споделя с нас аргументите, с които конструира хипотезата си Сиреч защо той (превъзходителството) смята, че след като един баща диктатор се е поминал, а властта е взета от сина диктатор, въпросният син диктатор още утре заранта ще въведе многопартийна система, ще обяви приватизация, ще отвори границите и ще покани Джордж Сорос да си основе фондация „Отворено общество“ в Северна Корея? У българско на таквози му викат „Рибата още в морето, той тигана приготвил!“ Това – на една страна.

На друга, очевидно превъзходителството хептен не си е написал домашното, защото споделя с журналистите историко-политически очерк за някаква страна, която колкото и да се напъваме, няма как да идентифицираме с България – нито от времето преди социализма, нито от времето на самия соц, нито от времето след това... Въпросният корейски дипломат посочва възможността Северна Корея да черпи български опит в:

интегрирането към международната общност, излизането от изолация, отварянето към външния свят и диалога със съседните страни, но аз нямам никакъв спомен НРБ-то някога да е била дезинтегрирана от международната общност – по време на соца бяхме членове на Съвета за икономическа взаимопомощ и Варшавския договор от една страна и активно търгувахме с цял свят от друга, а след соца се повтори същото с обратния

математически знак, но вече не търгувахме с цял свят, защото нямаше с какво да търгуваме. В този смисъл да се говори за изолация би било нелепо, а бай Тошо, пардон, Тодор Живков, беше известен с побратимските си отношения със всички комшии. Пък и Българското Черноморие се пукаше по шевовете и от соцтуристи, и от западни туристи.

Та ето какво значи едно превъзходителство да не си напише домашното – изпада в нелепата ситуация да говори... официални глупости.


В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Odisei
20.01.2012 15:23:19
0
0
Vijda dobre diplomata.BG skasa s komunizma,no komunistite ostanaha na vlast.Kakav po dobar primer za koreiskite "bratia",danebi da 4akat da gi iztrepiat kato Kadafi.Vajnoto e da si zapaziat blaginkite.I nie sme dali nesto na sveta.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки