София плаща за частни купони на местната власт


София плаща за частни купони на местната власт
Миг от тържественото откриване на голф комплекса на Златеви
20 Януари 2012, Петък


Полуновото ръководство на Столична община воглаве със старата кметица Йорданка Фандъкова, осемте й заместници,


Автор: Иван Иванов

районните кметове,главния архитект и целокупния общински съвет, спретна в началото на седмицата чутовно ешмедеме (виж отправката под линия) за ресорните репортери. Своеобразният тим билдинг бе не къде да е, а в супер луксозния хотел RIU PRAVETS RESORT GOLF & SPA, кротко полегнал на брега на езерото край Правец. Комплексът официално е собственост на дългогодишния кмет на знаковото градче Васил Златев – баща на боса на „Лукойл-България” Валентин Златев.

За тридневното обгрижване на общинарите и медиите са платени около 20 000 лева – поне така твърдят от общината. Справката със сайта на луксозната правешка обител обаче показва, че сметката за  около 150-те участника би трябвало да е многократно по-голяма, тъй като нощувката в двойна стая с включени закуска, обяд и вечеря е от 234 до 256 лева, в зависимост дали е с гледка към планината или езерото. Освен, ако не става дума за своеобразно публично-частно партньорство, калкулирано в сериозни отстъпки от цените.

Нищо чудно – нали по покана на приятеля си Валентин Златев лично екскметът на София Бойко Борисов официално откри на 14 май м. г. голф клуб „Правец” в присъствието на над 150 души – министри, официални лица, голфъри, гости от България и чужбина. Жестовете трябва да се връщат, нали така?

Партньорство с неясни параметри
Всъщност публично-частното партньорство бе ключовата фраза на сбирката, официално оповестена като представяне на бюджета на София за 2012 г. Една от главните роли в рекламната презентация бе отредена на новия зам.-кмет на столицата с ресор „Финанси и стопанска дейност” Дончо Барбалов.

За онези, които не следят отблизо новоназначенията в управата на София, ще припомним, че Барбалов е отскоро в екипа на Йорданка Фандъкова, но се говори, че от години е особено приближен на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

Справката с официалната биография на Барбалов показва, че финансистът 4 години е работил в Световната банка по времето, когато там е изкарвал прехраната си и Симеон Дянков.

В Правец Йорданка Фандъкова, Дончо Барбалов и главният архитект Петър Диков не се умориха поотделно и заедно да обясняват, че публично-частното партньорство е панацеята, благодарение на която през тази година и занапред столицата ще просперира, макар и с орязан с 30 млн. лева бюджет.
Не изпадайте в паника – все пак става дума за  1.272 млрд. лв., което е колосална сума за български град и за нашенските мащаби.

Бюджетът копира миналогодишния, като залага основно на евро фондовете и заеми. Собствените приходи от местни данъци и такси са намалени с 43 млн. лв. спрямо 2011 г., след като общината не успя да изпълни прогнозата. През годината ще се разчита на 521 млн. лв. от данък сгради и автомобили, както и от такса смет, които са най-големите приходоизточници в общинската хазна.

Публично-частното партньорство ще донесе пари, които ще катализират развитието на София дори повече, отколкото самата община и държавата отделя, изрепчи се в Правец главният архитект Петър Диков. Той изброи редица проекти, част от които целят да се замажат неща, несвършени от правителството и общината, а другите са попретоплени манджи от стари мандати.

Музей в руините и трамваи като от музеи
Петър Диков предлага изграждането на Център за модерно изкуство в най-старото трамвайно депо на София, разположено между улиците „Мария Луиза” и „Клокотница”. Идеята е повече от авангардна, защото „стъпва” във вековни заводски халета, разположени непосредствено до централните авто- и жп гара, където наистина минават тълпи, но не точно от поклонници на модерното изкуство.

Освен това за преустройството ще са нужни много милиони, за да показват неща, които биха могли да се експонират в бъдещия софийски Лувър до паметника на Левски или в съседната Галерия за чуждестранно изкуство, или дори в частната галерия за модерно изкуство, собственост на Деница Гергова, съпруга на рекламния бос Красимир Гергов.

Но ако тази хрумка на Диков е поне новина, то приказките му за изграждане на завод за трамваи и метровлакове са чиста проба претоплена манджа. Столицата има собствен завод за трамваи вече повече от половин век и с редки изключения от него винаги са излизали мотриси като за музея. Неслучайно най-мащабната модернизация на родните трамваи бе правена от чешка фирма и около нея имаше немалко скандали. Именно покрай тях Диков заговори за това колко би било хубаво да имаме модерен завод за модерни трамваи.

„В София се подготвя проект за изграждането на модерен завод за трамвайни и метро мотриси, съобщи вчера главният архитект на столицата Петър Диков. За целта има подходящ терен от 100-120 декара в район „Искър“, като за инвестицията Столична община ще търси чуждестранен партньор с доказано име в тази дейност”. Тези думи звучат наистина като казани вчера, но са изречени от Петър Диков на 17 септември 2009 г.

„Евъргрийни” с повече от 10-годишна история са и приказките за кръстовища на две нива и подземни паркинги – нищо, че прозвучаха и в Правец.

И за да преварим нечии думи – все едно дали на Фандъкова или на Борисов – които със сигурност ще бъдат изречени при откриването, примерно, на строящото се кръстовище на две нива в ж.к. „Младост” – ще припомним, че и през последните 20 години са правени кръстовища на две нива и подземни паркинги, например при кметуването на Стефан Софиянски, а и преди това – при Петър Междуречки по времето на Тодор Живков, но никога не е изпълнявано толкова малко от обещаваното.

Пример – историческият вече завод за боклук, който кандидат-кметът Бойко Борисов обещаваше да пусне още до края на първия си мандат.

Мухлясала вече стара манджа е и окончателното нанасяне на Музея за история на София в старата Централна баня, но в Правец Фандъкова с усмивка претопли и това ястие.

Дъга като слънце, но недомислена
Тази година ще се проектира и изграждането на четири пасарелки (пешеходни надлези) над построения вече участък от Южната дъга, които ще са при спирките на градския транспорт, тъй като при строителството му не са предвидени места за преминаване на пешеходци, анонсира още Петър Диков.

Излиза, че при проектирането и изпълнението на любимата на премиера Борисов Южна дъга е помислено за всичко, с изключение на пешеходците. Те – горките – сигурно са нов вид за България и затова ще надграждаме построеното.
Така и с бъдещия нов футболен стадион, който също ще е рожба на братското публично-частно партньорство и май-май ще е срещу новата спортна зала на София, т.е. на терена на бившите казарми край 4-ти километър... или край Враждебна, или до стадион „Георги Аспарухов”.

За избора на терен се чака тежката дума на премиера, който вече каза, че не може да е до „Георги Аспарухов”, защото е левскар и ще го обвинят, че урежда любимия си отбор. Както и че не може да е във Враждебна, защото там шумът от близкото летище ще пречи на ритни-топковците.

Толкова за светлата част от бъдещето. За тъмната в Правец стана ясно, че предстои разширяването с общо 30 дка на двете гробища в кварталите Малашевци и Бакърена фабрика, защото от години в София има жилищна криза при покойниците.
В Правец формално низвергнатият бивш „капо на всички (общински) капи“ Андрей Иванов скромно и дори инатливо седеше все на последния ред в залата, където се провеждаше семинарът.

Вече редовият общински съветник изобщо не бе обект на внимание от страна на медиите. Наследникът му Елен Герджиков бе по-търсен, но не особено словоохотлив. Зевзеци коментираха, че на Андрей Иванов му се случи това, за което Георги Първанов все още само мечтае – слезе от официалната сцена, но продължава да дърпа конците.

-----------------------
*Ешмедеме ср. разг. шег. (английски: Junket (vacation), френски: banquet) - Пътуване или командировка, включително и нощувки в луксозни хотели, забавление, банкет, гощавка, пир или гуляй за сметка на държавния бюджет или са платени по друг начин от обществения сектор, без това да носи полза за обществото (Уикипедия).


Голф клуб „Правец” отвсякъде излъчва лукс, демонстрирайки с това, че не е за простосмъртни... Първата копка на Завода за боклук бе в началото на април 2009 г. Уж трябваше да е готов до края на мандата на Борисов, но още остава мираж

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки