Кризата удари сватбите, но не и погребенията


Кризата удари сватбите, но не и погребенията
Ексдепутатката Юлияна Дончева и боецът Станислав Недков-Стъки са последните младоженци, платили 2000 лв. за венчавка на крепостта „Царевец”
17 Януари 2012, Вторник


Великотърновци са свили кесиите за сватби, но не и за погребения през 2011 година.


Автор: Здравка Христова

В условията на разразилата се криза, в старопрестолния град се наблюдава чувствително намаляване на броя на веселите и тъжните ритуали. Докато обаче за сватби харчовете се ограничават, болярите не пестят за комфорта на вечния покой на близките си. През м. г. в старата столица и в Арбанаси са се венчали общо 182 двойки, като това е с 14 по-малко от 2010 г., изтъква Методи Петров, управител на общинската фирма "Обредни дейности".

Две трети от младоженците са предпочели най-евтиния ритуал от 120 лв. в обредната зала на Общината. Само две венчавки е имало на паметника „Асеневци“. Ритуалът е иновация от миналата година и струва 360 лв. Няма нито една сватба на крепостта „Царевец“, където  бракосъчетанието излиза 1000 лв. плюс още толкова за вход за историческия обект. За последно „да“ като съпрузи на мястото, което са обитавали владетелите ни от Второто Българско царство, си казаха красивата ексдепутатка Юлияна Дончева и много по-младия й съпруг Станислав Недков през лятото на 2010 г. 

Докато парите за сватби се кътат, великотърновци развързват кесии за погребения. В гробищния парк на старата столица се изгражда вече трета вип алея, тъй като отредените 40 скъпи гробни места набързо се напълниха само за две години. Въпреки че изборът на мястото в централната алея и оформлението му за единичен гроб коства на опечалените цели 1800 лв. Ако става дума за семейна гробница пък, таксата е още по-драматична – цели 3200 лв.

В противоположна посока на вип парцелите е обособено гробището на домашните любимци. Вече има 9 такива погребения, като цената за полагането на животинските останки зависи от килограмите на трупа и варира между 60 и 100 лв., а отделно се плащат още 25 лева за такса обслужване.

Позволено е погребването на всякакви представители на планетарната фауна. Скърбящи за починалите си домашни любимци стопани от старопрестолния град им устройват погребения с почести и дори им поръчват опело и некролози.


Скърбящи за починалите си домашни любимци им устройват погребения с почести и мраморни паметници

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки