Детска площадка по диагонал на хоризонта


Детска площадка по  диагонал на хоризонта
Чудо нечувано и невиждано: детска площадка под наклон
17 Януари 2012, Вторник


Детска площадка, разположена под ъгъл от почти 45 градуса, „радва“ жителите на старозагорския квартал „Железник”.


Автор: Гергана Господинова

Не, тя не е рожба на някаква иновация за нови екстремни преживявания или елемент от новаторска футуристична спортна архитектура.

Тя е дело на местни изпълнители на европроекти.
Зад гротескното изпълнение на част от строителните дейности по благоустрояването на тази част на Стара Загора и с просто око се съзира порочната комбинация от некадърно изпълнение и чиновническа некомпетентност. Заради поредната недомислица, средствата от един от най-големите европейски проекти, с който на всеослушание се хвалят общинарите от града на липите, се закопават в нечувани и невиждани псевдореализации.

Поредната издънка лъсна малко след приключването на част от строителните дейности, когато се оказа, че вече готовите детски площадки в квартала, чакащ ремонт от десетилетия, са изградени... под наклон. Нещо като висящите градини на Семирамида!

Огромната денивелация предизвика бурната реакция от страна на родители, които се притесняват за безопасността на децата си.
„Тичайки по стръмното нанадолнище, децата ни непрекъснато се спъват. Въпрос на време е някое от тях да се нарани сериозно. Дори и противоударните настилки няма да опазят от травми играещите тук малчугани”, недоволстват убедилите се в неизползваемостта на площадките майки.

Баскетболният кош, предназначен за по-големите фенове на Майкъл Джордан, също е килнат абсурдно. Но като се замисли човек, този му наклон е логичен, при положение, че игрището изобщо не е е разположено върху  хоризонтална плоскост. Само дето да се вкара топката в него е мисия невъзможна и безрасъдна. Т. е. съоръжението е неизползваемо на практика. То май и пързалките тук са напълно излишни. Достатъчно е детето да се сурне по настилката...

Некачествено извършените строителни дейности са видими отдалече и просто няма как да се прикрият. Плочи от новите тротоари на места вече са разместени, някъде изобщо липсват, а част от енергоспестяващите соларни лампи на детските площадки изобщо не функционират.

Живеещи в „Железник” разказват, че още при първите по-силни ветрове в началото на месеца части от дървените огради на площадките са били разрушени. „Пострадалите“ участъци впоследствие обаче са ремонтирани и вече не личи, че са правени на два пъти.

„Хубава работа, ама българска! Какъв е смисълът да се прави нещо от ден до пладне”, негодуват съкварталците.
От Община Стара Загора обясняват, че вината за несметния брой строителни нередности не е във фирмата-изпълнител. Тя била спазила коректно зададените й в проекта параметри. Излиза, че топката на отговорността следва да бъде поета от служителите, приели обекта  в този му вид.

Така, въпреки хвърлените на вятъра близо 9 милиона лева от еврофондовете, жителите на старозагорския квартал отново не видяха реализирана мечтата си той да се превърне в по-добро място за живеене.



В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Radkamarch
05.02.2012 13:08:55
0
0
стил "хеви метъл".площадката в малкия Железник на всичкото отгоре е и почти на платното за движение.т.е.наклонът е по-малкия проблем май.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки