Бивш затворник-общинар заличава стари грехове


Бивш затворник-общинар заличава стари грехове
Лидерът на ДПС Ахмед Доган позира с бившия затворник и настоящ кадровик на партията си в Ямбол Николай Ганев
15 Януари 2012, Неделя


В суматохата след изборните колизии, един общински съветник с досие на изпечен престъпник пробва тихомълком да излъска имидж.

Автор: Лалка Кипрова

Николай Ганев е неуспял кандидат-кмет на Ямбол, настоящ кадровик на Доган в града и бивш затворник, на чиято съвест тежи най-кървавото престъпление по морето за последните десет години – бомбеният атентат в Несебър през ноември 2001 година. Въпреки обемното досие,  въпросната персона няма никакви скрупули по пътя си към властта и не се срамува да претендира, че е избраник на народа за втори мандат в ямболския Общински съвет. 

С новото си амплоа на виден деятел, бившият пандизчия решава  да заличи срамните петна от биографията си и иска реабилитация за участието си във вендетата в Несебър. Според обвинението, за което той получи четири години затвор, Ганев лично е доставил бомбата с два килограма тротил, разкъсала трима души – съпругата на несебърския наркобос Димитър Желязков-Очите Тянка, брат й Славчо Дерелиев и бодигарда Николай Бъчваров.

Почти единадесет години след касапницата в малкото полуостровно градче, пред състав на Бургаския окръжен съд с председател Пламен Синков адвокатката на Ганев – Красимира Михайлова, поиска съдебното му досие да бъде заличено с мотива, че е  изминал дълъг срок от престъплението и то трябвало да остане в историята.

Съдебното заседание в този понеделник премина при почти нулев журналистически интерес. Казусът „Ганев“ не намери място и в официалната страница на Бургаския окръжен съд, където се отбелязват делата от обществен интерес. Случаят, на пръв поглед – съвсем рутинна процедура за реабилитация, можеше и да не си заслужава да попадне под светлините на прожекторите, ако същият този човек към днешна дата не бе общински съветник, който взема решения от обществен  интерес от името и за народа.

По време на делото единственият представител на четвъртата власт в съдебната зала – репортерът на „Десант“, имаше възможност с очите си да се увери как при крещяща липса на аргументи справедливостта се заменя с неформалните норми на цивилното право и по някаква абсурдна логика със... световната финансова криза.

С цялата тежест на юридическата професия, адвокатът на Ганев помоли бургаските магистрати в „условията на икономическа криза“ да не вземат предвид някои „незначителни подробности“ като дълговете му към националната приходна агенция и факта, че и до този момент така и не са платени 6-те хиляди лева, разноски по делото за взрива.

Правистката посочи, че клиентът й трябва да бъде реабилитиран заради „изключителното обществено доверие, с което се ползва в родния си град“. И като „доказателство“ изтъкна участието му за втори път в „парламентарните“ избори (б. а. Ганев бе кандидат за местния вот, а не за парламентарния и за утеха на гласоподавателите в Народното събрание може да има всякакви екземпляри, но до този момент няма депутати с присъди за нарковендети). Другият аргумент, върху който акцентира като основание за из

чистването на съдебното му досие, пък направо предизвика смях с цялата си несъстоятелност. Ганев, изтъкна адвокатката, се радва на „широката обществена подкрепа“, която получил на изборите.

За справка на магистратите от Бургаския окръжен съд, участието на човека на ДПС във вота миналата есен едва ли може да се нарече триумф, тъй като въпреки подкрепата на лидера на движението Ахмед Доган,  бившият затворник успя да стопи до санитарния минимум присъствието на етническата партия в местния парламент. Към настоящия момент той е единственият представител на Сокола в Общинския съвет.

А подкрепата на 1106 души от 130 000 население на Ямбол едва ли може да обхване понятието „обществено доверие на целокупното население“.

И докато новоизпеченият общински съветник иска съдът да го реабилитира, Комисията за установяване на незаконно придобитото имущество настоява същият този съд да наложи запор върху цялото му имущество. За имотите, надхвърлящи 300 000 лева, спецслужбата разполага с данни, че са придобити с пари от незаконна дейност.



Адвокат Красимира Михайлова заложи на цивилното право, а не на юридическите аргументи, за да разчисти пътя на клиента си към обществената сцена

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки