Енергия от вятъра или вятър работа


Енергия от вятъра или вятър работа
По закон вятърните генератори трябва да бъдат разположени на разстояние не по малко от 500 м от територията на най-близкото населено място. В бургаското село Банево перките буквално хвърлят сянка над къщите
14 Януари 2012, Събота


Днешните донкихотовци не се борят с вятърни мелници. Те направо си строят вятърни генератори, поставяйки на течение


Автор: Диана Славчева slavcheva@desant.net

разните му там санчопансовци, които предано  гледат в очите и приветстват с аплодисменти обожествяваните си благодетели.
Като задуха и у нас вятърът на промяната, цели тълпи западни инвеститори обърнаха поглед на изток и се насочиха към обетованата българска земя, откривайки тук многобройна популация от доверчиви последователи на простодушния Санчо Панса.

Под благовидния повод, че ще развиват вятърната енергетика на България, десетки компании напълзяха родните ни поля и баири с идеята да побият в тях страховитите перки на вятърните си турбини.

Няма лошо. Пък и не трябва да се слага прът в колелото на прогреса – все пак този, който клати гората в момента се счита за най-актуалния алтернативен източник на електроенергия. А и страната ни, подобно на бодро пионерче, вече е поела към Европейския съюз ангажимент до 2020 г. 16 % от електричеството у нас да тръгва по проводниците от т. нар. възобновяеми източници.

Е, обещаното е едно, направеното – друго. По последни обобщени данни за първото полугодие на изминалата 2011 г. от вятърните електроцентрали идва едва 2% от общото електропроизводство. Но и това е бял кахър в сферата на модерната енергетика.

По-съществен въпрос, който тези дни изникна на преден план, е как огромните ветрогенератори намират почва у нас и доколко те се вписват сред „хубостта“ и „прелестите“ на земния рай, наречен България.

Тези питанки привлякоха общественото внимание, след като еколози от Българското дружество за защита на птиците огласиха решение на Министерството на околната среда и водите, с което бе турен кръст на изграждането на шумно рекламирания ветропарк край Бургас.

Оказа се, че площадката, на която трябваше да се извисят мощните перки, е планирана точно насред прелетния път на птиците „Виа понтика", по който при есенната си миграция прелитат до 204 000 щъркела и около 60 000 грабливи хвъркати. Тук е и най-голямата концентрация по време на прелета на екзотичния розов пеликан и къдроглавия му събрат. Същата тази площадка е едно от любимите и най-благоприятни места за нощуване на прелетните птици от участъка, заключен между делтата на Дунав и Босфора.

Въпреки това бургаската екоинспекция е благословила въпросния проект, а болшинството общински съветници от предишния местен парламент през пролетта на 2010 г. дадоха съгласието си за учредяване право на строеж на ветроенергийния парк.

Тогава пред тях се изправи лично изпълнителният директор на инвеститорската компания „Електрауиндс България“ ЕАД – дъщерна на белгийска фирма-майка –  Лозан Стефанов, който ги забаламоса как с изграждането на съоръженията ще бъдат разкрити около 350 работни места, ще се отвори работа за много местни строителни фирми, ще се построят пътища, ще се вложат... „местен бетон и арматура“ (като че ли те растат по околните дървета, ама нейсе).

Човекът се закле, че нужните материали – изразяващи се само за една локация (при общо предвидени 54) в 370 кубика бетон и 40 тона арматурни железа – няма да бъдат внасяни от Белгия. И с непоколебима твърдост заяви, че там, където ще се разположат перките, не минава прелетният път на птиците.

Дали междувременно хвъркатите нещо са объркали маршрута си, или мисълта на Стефанов, който представлява и фирма за ветроходни съоръжения (разбирай сърфове), нещо се е отвяла в друга посока, някъде към морските талази например, не е много ясно. Още по-необяснимо е как така РИОСВ-Бургас, оглавяван от бившия служител в „Лукойл“ и настоящ виден гербаджия Бойчо Георгиев, е одобрила този проект.

Според официалните обяснения това е станало „на базата на погрешно представена и интерпретирана биологична и орнитологична информация, както и поради непълна оценка за съвместимост, която не отговаря на нормативните изисквания“. Човек потресен се пита що за отговорна институция може да си позволи да интерпретира погрешно подадената й информация.
Ами може. Поне у нас такива парадокси се случват непрестанно.

Може би затова само преди броени дни британският премиер Дейвид Камерън в интервю по Би Би Си се обърна към германския канцлер Ангела Меркел с думите: „Моля, не ми давайте за пример българите!“.

Та затуй не е чудно, че представителят на белгийските инвеститори Лозан Стефанов си е позволил да залъгва сладкодумно общинарите край морето с цял куп нелепости. Сред тях и светлите възторжени обещания за разкриването на 350 работни места покрай изграждането на парка.

Тъжно е, че някой въобще му се е вързал на смешните приказки, защото безпристрастната статистика показва, че точно толкова работни места (цифром и словом триста и петдесет) действително са разкрити покрай създаването на вятърните турбини. Само че в цяла България, по данни от началото на миналата година. А ветроенергийните паркове у нас просто никнат като гъби след дъжд в последно време.

Справка в архивите на демонстриралата скандална некомпетентност бургаска инспекция за миналата година например показва, че от 13 издадени решения по ОВОС 7 се отнасят до  „изграждането на съоръжения за производство на електроенергия посредством силата на вятъра“.

Кой може да гарантира, че екоинспекторите не са „интерпретирали погрешно“  и друг проект на същата „Електрауиндс България“, предвиждащ монтирането на ветрогенератори  в землищата на айтоските села Дрянковец и Мъглен и бургаското село Изворище да речем. Щото те попадат в защитена зона „Айтоска планина“, но пък инвестиционното предложение е получило одобрение от РИОСВ.

С нелепите препоръки с цел „предотвратяване и намаляване на отрицателните въздействия върху местообитанията и видовете, предмет на опазване в защитената местност“ и за „намаляване на визуалното въздействие върху хората и птиците в условията на лоша видимост през нощта“... перките на турбините да бъдат „подходящо оцветени и сигнализирани“!

В друго одобрено решение пък е препоръчано върху фундаментите на ветрогенераторите да се предвиди насипване с хумусен пласт с цел възстановяване на нарушените хабитати (!?) и повторното му заселване със съответните растителни и животински видове“. За предотвратяване на сблъсъците на прелетните птици, от екоинспекцията препоръчват също и да се спира работата на турбините по време на прелитането на ятата, особено по време на тяхната активна пролетна и есенна миграция.

Справка – разрешителното за реализиране на проект в местността Куцарска чешма в землището на айтоското село Пирне. Изобщо гениалните идеи на РИОСВ-Бургас нямат край.
В същото време от Българската ветроенергийна асоциация официално твърдят в сайта си, че „ветрогенераторите не нараняват птиците и не нарушават миграцията им“, тъй като самите птици ги избягват, както реагират и към всяко друго препятствие. Вероятно хилядите случаи по планетата на паднали в основите на перките трупове на мъртви хвъркати са в резултат на замерването им с прашки от невръстни хулигани?!

„Ветрогенератори работят по цял свят насред животински стопанства, полета с лалета и овощни градини... без да смущават животинското царство“ – продължават да настояват от браншовата организация, оглавявана впрочем, въпреки че се титулува българска, от някой си Себастиан Ньотликс – управител на немската „Ен-Вижън Енерджи“ и с  начело на Надзорния си съвет съдружника в напълно неизвестната компания „НЕКА“ Кенет Лефковиц.

За всеки случай ветроенергийниците привеждат и авторитетен пример от едно изследване, според което 1 котка убива от 5 до 100 птици, а една вятърна турбина – от нула до 2.

И докато нашите управляващи се скъсват да дават зелена вълна за побиването на вятърни генератори из земите ни, странно защо тези идеи не се радват на възторжена подкрепа на запад от Балканите. Тези дни вестник „Индипендънт“ съобщи, че по данни на проучване на британското министерство на енергетиката и климатичните промени „половината от проектите за нови ветроенергийни централи във Великобритания зациклят, отхвърлени от местните власти“.

Може би ей затова чуждестранните инвеститори се преориентират към нашата дащна страна, още повече, че земята тук е в пъти по-евтина, отколкото по родните им места. Пък и нашего брата – българският консуматор на електричество – най-безропотно е прецакан да плаща и такса „зелена“ енергия.
Тя бе въведена от 1 юли 2009 г., като първоначално потребителите трябваше да броят по 2,12 лв. надбавка за всеки произведен и пренесен в България мегаватчас, която от 1 юли на следващата година стана 3,03 лв.

Тази сума се начислява във фактурата, независимо дали консумираме ток, произведен от ветроенергийни инсталации, или не. При това, според експертите, тези средства са калкулирани не на база реално съществуващи мощности, а въз основа на проекти“.

Никак не е чудно тогава, че оборотът в сферата на екологично чистата енергия към 2020 г. се очаква да достигне 1,6 трилиона евро и както се очертава, този сектор най-вероятно ще стане третият по приходи в световен мащаб след автомобилната индустрия и електрониката. Финансовите резултати от производството на „зелена“ енергия още от 2007 г. надминаха тези, постигнати в областта на фармацевтиката!

Що се чудим тогава, че вездесъщата банкерка и близка до сърцето на премиера Цветелина Бориславова така пъргаво се преориентира към производството на енергия от вятъра. И вече се радва на два такива парка в община Каварна, където продължава да разширява дейността си в тази насока.

На течение остават единствено обикновените български санчопансовци, които коленопреклонно и безропотно служат на разни самодоволни днешни донкихотовци, докато те превземат вятърните мелници, пардон полетата с ветроенергийни генератори.
А птиците покрай тях умират сами...


Момент от монтажа на вятърна турбина в парка на „Електрауиндс България“ край Шабла Ханъм баир край ямболското село Кабиле бе продаден за строеж на ветрогенераторен парк, вместо това купувачът препродаде терена на далавера, без да побие ни една перка в него Снимка: Николай Недев Перките на Цветелина Бориславова в Каварненско

В категории: Горещи новини

9
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
9
Томата
02.07.2015 08:23:05
0
0
Този Лозан Стефанов е голям мошеник[chewinggum]
8
Вихрен Запрянов
16.07.2012 10:26:38
0
0
Прочетете кратката книжка на Вихрен Запрянов и Веселина Даскалова - "За да не отива енергията на вятъра "На вятъра" тук: http://goo.gl/dtRdP
7
mvrvofwxy
23.01.2012 09:53:20
0
0
8ON7ld , [url=http://gouwuekejljr.com/]gouwuekejljr[/url], [link=http://ywxqgwkuvdkl.com/]ywxqgwkuvdkl[/link], http://klgnwaunfalu.com/
6
mpchhlnu
21.01.2012 09:49:06
0
0
7wuOCn <a href="http://cwknezcgtalc.com/">cwknezcgtalc</a>
5
kindfwmdwd
20.01.2012 14:11:40
0
0
kqmhTq , [url=http://drwlfxkzbxej.com/]drwlfxkzbxej[/url], [link=http://uoeslhkcatra.com/]uoeslhkcatra[/link], http://knchhofwkraw.com/
4
lshlvm
20.01.2012 08:06:20
0
0
VyLG0q <a href="http://fidzcwvtvifk.com/">fidzcwvtvifk</a>
3
Sandy
19.01.2012 10:33:36
0
0
Wowza, problem solved like it never hppaeend.
2
tonto
14.01.2012 17:45:01
0
0
В Италия и Испания ги хванаха да продават ток от ТЕЦовете като зелена енергия.Затова в България се натискат толкова,защото няма контрол.Освен това нали народа ще го плаща,какво толкова е станало?
1
чичко Снегов
14.01.2012 08:39:35
0
0
не спирайте прогреса ваш Снегов[bouncing]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки