Перфектната буря на правителството


Перфектната буря на правителството
13 Януари 2012, Петък


Перфектната буря” е вече поостарял американски екшън с неостаряващия Джордж Клуни в главната роля.


Автор: Ани Петрова

В български условия на мястото на Клуни е неостаряващият вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, но за главната роля претендира една новоизгряваща звезда с артистичен псевдоним Талпата. Иде реч за министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която използва по перфектния начин предизвестената януарска виелица, за да подреди поредните парчета от чиновническия пъзел около себе си.

Що се касае до псевдонима Талпата, наследничката на Росен Плевнелиев в Строителното министерство си го спечели след предишната – „Изненадващата буря” – през октомври. Тогава 34-годишната притежателка на магистратура от Варненския свободен университет заяви (цитирам):

„Зимата не ни изненада, тази година просто зимата дойде неочаквано рано. Имаме сключени договори с фирми, налична техника, апаратура, за да можем да направим снегопочистването. За съжаление, бурите доведоха до изключително много големия обем паднали дървета, талпи по 20 м с голям диаметър, преплетени клони с листа, които блокираха машините за снегопочистване".

Жената-снегорин
Преди да се върнем на зимата, няма да е безинтересно да припомним някои особено впечатляващи моменти от кариерата на наследничката на Плевнелиев и настояща любимка на премиера Бойко Борисов. След като седна в стола на министъра с най-висок рейтинг, Лиляна Павлова се прояви като истински снегорин, разчиствайки около себе си всички шефове, наследени от Плевнелиев.

И това – независимо от уверенията на първия правителствен и партиен ръководител Бойко Борисов, дадени на 7 септември, че „Брюксел трябва да е спокоен с приемствеността. Лиляна Павлова е много добре подготвена, с необходимите качества, естествено се вдига на следващо стъпало".

Тогава Борисов добави, че е разговарял дълго с Росен Плевнелиев за това как трябва да продължи работата в министерството.
Последва поредица от уволнения и новоназначения, чиято единствена цел според запознати, е обкръжаването на Павлова с верни и послушни свои хора.

По-малко от седмица след като бе представена като наследник на Плевнелиев – на 13 септември – Лиляна Павлова смени назначения от предшественика си председател на Управителния съвет на прочулата се като гнездо на корупция агенция „Пътна инфраструктура“ Сергей Михалев и назначи на негово място досегашният член на борда инж. Лазар Лазаров.

Обяснението за рокадата, дадено от Павлова, звучеше повече от парадоксално: „Със заставането на инж. Лазаров начело на АПИ се гарантира приемственост в дейността на агенцията и се избягва изоставане от строителните графици и срокове”.

По-нататък Лиляна Павлова не се поколеба да подмени и почти всички зам.-министри, наследени от Плевнелиев. Оцеля единствено Екатерина Захариева, която отговаря за жилищната политика и за концесиите. От „Софийска вода” (друго гнездо на корупция, според бившия столичен кмет Бойко Борисов, който люто се заканваше да развали концесионния им договор) бе привлечен Добромир Симидчиев с ресор сектора ВиК и реформата в него.

Бившият областен управител на Ловеч Николай Нанков на бърза ръка бе префасониран в зам.-министър, отговорен за регионалното развитие и стратегическото планиране в министерството. На сравнително неизвестната Николина Николова бе възложено да се грижи за добрата координация между министерството и европейските институции. С нов шеф се сдоби и Националната компания „Стратегически пътни проекти“. Това е Асен Антов, който до 2009 г. беше зам.-шеф на пътната агенция по време на управлението на Янко Янков.

Между другото, тук му е мястото да припомним, че преди да бъде изтеглена от Плевнелиев като негов заместник, Лиляна Павлова в продължение на 7 години е началник на отдел в Министерство на финансите и определено е от верните хора на вицепремиера Симеон Дянков, пратени да бъдат негови очи, уши и ръце в другите министерства.

Друга тема е, че от септември насам Лиляна Павлова по-малко седи в министерския си кабинет и повече в джипа и бронирания мерцедес на премиера Бойко Борисов, с когото се скъса да открива магистрални „детелини” и пречиствателни станции.

Настана обаче „Бяла тишина”.
Страхотна песен, нали? Въпреки че метеоролозите бяха предсказали дни по-рано очаквания обилен снеговалеж през уикенда; независимо от обявения код „оранжево”; напреки на неотменената заповед на Бойко Борисов строителният министър и почистващите фирми да стоят денонощно на пост и да ловят всяка снежинка още във въздуха – немислимото се случи. Януарски сняг изненада цялата държава и най-вече отговарящите за почистването на пътищата, безопасността на хората и организацията на първото и второто.

Магистрала „Хемус” се превърна в ледена пързалка, стотици селища в цялата страна останаха с дни откъснати от света и без ток, в много училища бяха прекъснати учебните занятия, чуждестранни туристи напуснаха прехвалените ни зимни курорти, където съоръженията не работеха поради липсата на електрозахранване.

Имаше опасност Цветан Цветанов и Лиляна Павлова да се хванат за гушите кой от тях е по-по-най... отговорен и виновен за случилото се, но всеки от двамата изигра блестящо картите си и контрата остана в чиновници и граждани.
Вицепремиерът Цветанов оглави традиционния в такива случай кризисен щаб; даде обичайната успокоителна и напоителна пресконференция и дори се извини на гражданите за снежната буря през януари.

Лиляна Павлова се появи постфактум ни лук яла, ни снегорин видяла и се възползва по перфектен начин от „Перфектната буря” – уволни ръководството на „Автомагистрали ЕАД” с обвинението, че са я лъгали, а покрай това не са си свършили и работата.

Спестените въпроси
С тези уволнения Павлова направи добра услуга на себе си и на вицепремиера Цветанов. На него, защото никой не го попита в прав текст каква е тази пътна полиция, която не може да спре три тира; не хуква да ги гони; оставя ги да се завъртат колкото си искат и да блокират магистрала „Хемус” по 2-3 пъти.

И по-нататък: защо не е разпоредено пълното затваряне на магистрала „Хемус” до почистването й, така както бе направено дни по-рано с магистрала „Люлин”; къде бе техниката на „Гражданска защита”; защо се стигна до подаването на 22 000 сигнала на тел. 112 за едно денонощие и до оплакванията на десетки граждани, че операторите не са им помогнали с абсолютно нищо.

На себе си Павлова направи добра услуга, защото уволни почти с финес видимо отдавна нарочени чиновници и така си спести отговорите на неудобни въпроси за липсващата снегопочистваща техника в „Автомагистрали” ЕАД и за вредните за държавата и гражданите 4-годишни договори за снегопочистване, сключени от МРИБ по време на Плевнелиев.

Смешно и два пъти по-тъжно
„Перфектната буря” за пореден път показа, че ни управляват аматьори, които вземат гражданите за безпросветни тъпаци и покорни поданици.

Отново бе пуснат в употреба изтърканият шлагер за тировете с летни гуми. Само дето Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Лиляна Павлова отдавна трябваше да знаят, че вън от Скандинавия и Аляска никъде не се продават и употребяват зимни гуми за камиони – дори за военната техника и колесните снегорини. Колкото и да е странно, има различни гуми за предните, задните и за колелата на ремаркетата на тировете, но няма зимни гуми за тях – при нужда се използват вериги.

Всичко това не попречи на Бойко Борисов да изгрее на небосклона след края на бурята и да предложи арест за шофьорите на тирове, които не карат с подходящите гуми.

В този ред на мисли би могло да се помисли за затвор за собствениците на хотели и управители на лифтове и ски-влекове, които нямат алтернативно електрозахранване за съоръженията си и собствена снегопочистваща техника за територията на зимните курорти. За шофьорите, които тръгват на път преди и по време на снежна буря, може да се приложи отнемане на книжките за период от 6 месеца и полагане на принудителен труд като водачи на снегорини.

Засега нека се вслушаме в казаното от министър Лиляна Павлова: „Обстановката в страната вече е спокойна, ситуацията е под контрол. Републиканската пътна мрежа изцяло е в готовност да поеме трафика”.
И така до следващия снеговалеж…


От септември насам Лиляна Павлова по-малко седи в министерския си кабинет и повече в джипа и бронирания мерцедес на премиера Бойко Борисов, с когото се скъса да открива магистрални „детелини” и пречиствателни станции Снимки БГНЕС


1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
SHOP
26.01.2012 04:42:14
0
0
"talpi po 20m s goliam diametar" - takova jivotno nema!!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки