На гости на Крокодила


На гости на Крокодила
Истински крокодил е, нали?
12 Януари 2012, Четвъртък


Пълна загадка е откъде древните траки, населявали Източните Родопи, са имали точна представа как изглежда крокодилът


Автор: Светлана Николова

и поради какви причини са сътворили негово гигантско каменно копие. Не е шега. Малко след село Добромирци, в посока Бенковски, вляво от пътя е полегнало внушително по размерите си вкаменено влечуго, като страховит пазител на древно светилище.

Някога тези места са били религиозен център на най-старите доказани обитатели на Балканите. Десетките кръгли басейнчета, издълбани в равното било на скалите и преливащи едно в друго, са събирали течностите за жертвоприношение. Изсечени улеи пък отвеждали водите по склоновете на канарите. Над тях са издялани трапецовидни ниши, подобни на тези, които могат да се видят и в други части на Източните Родопи.

Веригата заоблени „светилищни” каменни отломки прелива отвъд шосето, чак до река Върбица. Усещането тук е особено. Като в праисторическа менажерия, която се отразява в кладенчовите очи.
Ако се взрем в чудноватите канари, ще започнем да различаваме образите и на други животни и растения. Встрани от Крокодила се подава исполинската Лъвска глава, пред него е гигантската Костенурка. Има и огромна Жаба, с притворени очи. И Голямата Гъба.

Ако пък се отклоним по пътя за с. Горна Калоба, ще достигнем до друг природен феномен - Слонът. И до днес той е свещено място за местните хора. Те връзват по околните дървета части от дрехи и вярват, че на това място се лекува шарка.


Внушителната Костенурка привлича вниманието на туристите, отбили от пътя, за да разгледат каменната менажерия Голямата Жаба А това трябва да е яйце на птицата Рух

В категории: Горещи новини , Чудесата на България

7
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
7
Suzy
09.08.2016 21:19:26
0
0
It's always a relief when someone with obvious exirtepse answers. Thanks! http://iycfnr.com [url=http://uqezxkke.com]uqezxkke[/url] [link=http://whaamixuht.com]whaamixuht[/link]
6
Norm
09.08.2016 13:41:37
0
0
Your's is a point of view where real <a href="http://stuxaztv.com">inlcgtilenee</a> shines through.
5
Arnie
08.08.2016 05:06:32
0
0
That's a <a href="http://plwlytphyau.com">we-tglhoulht-out</a> answer to a challenging question
4
Lenna
07.08.2016 21:29:55
0
0
What i do not understood is in fact how you are no longer actually a lot more neatly-liked than you may be right now. You are so intelligent. You recognize thus sincnfiiagtly in relation to this topic, made me for my part imagine it from a lot of numerous angles. Its like women and men aren&#8217;t involved except it&#8217;s one thing to do with Woman gaga! Your own stuffs outstanding. Always care for it up!
3
13.07.2015 09:23:15
1
0
Повечето от тези светилища са изградени още в Каменната и Новокаменната епоха, когато не е имало т.нар. "траки". Те се появяват много по-късно по тези земи и са само по-късни ползватели на тези "свети места". Не знам защо само глупости се дрънкат с етикет "траки"??? Дори и този етноним е даден на племената на север от егейското крайбрежие от древните гърци. Те въобще не са се наричали "траки". Единственото, което се знае, че са наричали земите си "Перке". Но продължавайте да трако-интерпретирате глупости.
2
Драскачи
19.11.2014 20:19:19
0
0
Защо не вземете да четете преди да пишете?!?! Ако знаехте, че траките са управлявали Египет в продължение на 1600 години и е имало силни търговски и културни връзки, щяхте да се досетите, че все по някое време са видели и крокодил и това нямаше да ви се струва...пълна загадка!
1
В България да си тъп и неосвед
19.11.2014 19:48:28
0
0
[cruel][tongue][sleeping][cruel][devil]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки