Хранителни добавки само след консултация


Хранителни добавки само след консултация
12 Януари 2012, Четвъртък


Преди време във вестниците се появи съобщение, че от търговската мрежа е изтеглена хранителната добавка „ЛиДа Да дайхуа“.



Оказа се, че този „чудотворен“ продукт, рекламиран като универсално средство за отслабване, в действителност съдържа опасното за човешкото здраве вещество сибутрамин, който е противопоказан при сърдечни аритмии, при исхемична болест на сърцето – „гръдна жаба“, при недобре контролирана артериална хипертония, сърдечна недостатъчност, мозъчно-съдова болест и др. Трябва ли да се притесняваме, че се рекламират и предлагат като хранителни добавки и други опасни продукти?
Веселина Тинтерова, София

Освен като добавка към храната, и за лечение на различни болести на пазара и в интернет се продава огромен асортимент от хранителни добавки. Едва ли някой води точно статистика колко точно са те. При това не става дума само за фамозните „ЛиДа Да дайхуа“ – зелени водорасли за отслабване, или „Кава-кава“.

Огромно е количеството на продуктите, за които  рекламите ни уверяват, че лекуват „почти всичко“ като се започне от проблеми с паметта, мине се през грипа и последиците от него и се стигне до... най-различни онкологични заболявания.

Всъщност, ако вярваме на бомбастичните реклами по вестниците и по кабеларките, на въпросните хранителни добавки може спокойно да бъде присъдена Нобелова награда за широкомащабна ефективност. И защо не, след като от всички страни гръмко ни уверяват, че добавките например задължително „засилват имунната система“.

Тук ще отворя само една скоба, за да кажа: добре, че това не е така, защото в противен случай тези фалшиви „имуностимулатори“ биха довели до истинска епидемия от автоимунни заболявания. Нека все пак не забравяме, че имунната система не може да се засилва безнаказано и безконтролно! Но това е друга тема.

Затова нека се върнем на въпроса, защо хранителните добавки и подвеждащите реклами за тях напоследък така активно заливат търговската мрежа?

Преди време Световната здравна организация – СЗО, и Световната търговска организация – СТО, приеха т. н. „Хранителен кодекс“, който изисква контролът върху хранителните добавки да бъде задължителен и подобен на контрола върху лекарствата!

Какво на практика означава това? „Хранителният кодекс“ забранява свободната продажба на витамини, минерали и т. нар. „хранителни добавки“. Всички те се приравняват към лекарствата и трябва да се купуват само срещу рецепта от специалист. Комисията на кодекса регламентира също така комплекс от стандарти за производство на хранителни добавки, които важат за всички страни, членки в СЗО и СТО.

Кодексът налага и драстични ограничения върху безразборната реклама на тези продукти. Освен всичко останало, според него никой няма право да продава хранителни добавки с профилактична или лечебна цел, ако те не отговарят на критериите за ефективност и безопасност на лекарствата. Продажбата на нови хранителни добавки ще се разрешава само ако те отговарят на изискванията на СЗО за нови лекарства.

А ето и някои от утвърдените вече международни правила за безопасност на хранителните добавки. Те трябва да бъдат придружени от съответната хигиенно-токсикологична експертиза, в която да бъде отразена тяхната остра токсичност, в т. ч. метаболизъм, възможни химични въздействия със съставките на храната и др.; подостра токсичност; хронична токсичност – т. е. влияние върху способността на човек да има поколение, канцерогенност, мутагенно и алергенно действие и т.н.; допустима дневна доза и допустимо ниво на употреба в храните.

На анализ и оценка трябва да се подлага също така въздействието на добавките върху здравето на т.нар. специални групи консуматори и др.
Не може да се отрече, че в страната ни има законови разпоредби в тази област. Те обаче или си противоречат, или не се спазват. Да вземем само Наредба 47 на Министерството на здравеопазването. В нея категорично е отбелязано, че хранителните добавки не могат да имат претенции за лекуване, повлияване на болестни процеси и за предпазване от тях.

Производителите и търговците обаче явно не отдават значение на този „дребен“ факт. В резултат инвазията на подвеждащите реклами и неконтролираната  търговия с хранителни добавки на родния фармацевтичен пазар продължава да набира скорост.
Всичко това – за сметка на пациентите, разбира се!

Консултациите със специалистите осъществи
доц. д-р Гео Нешев, д. н.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки