Маскарадни мистерии превземат Перник


Маскарадни мистерии превземат Перник
09 Януари 2012, Понеделник


В последния петък на януари от небето над Перник ще се спусне със запалена факла сурвакар-акробат, който ще запали огъня


Автор: Яна Славянска

на ХХІ-я  Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2012“. Над 6 000 маскирани участници от цяла България и от чужбина ще изпълнят пернишките улици през последните януарски почивни дни на 28 и 29 януари.

Грандиозен спектакъл с участието на артистите и формациите на шоу агенция „Арт мастерс” ще открие фестивала на 27 януари вечерта. Факелно шествие, предвождано от тъпани, ще премине през няколко улици в центъра на фестивалния град, за да предизвести началото на мащабната проява. Престижният форум ще бъде открит с режисирания специално за това събитие спектакъл „Магията на Сурва“.

По традиция кметът на Перник Росица Янакиева ще предаде символично ключа на града в ръцете на Воеводата на фестивала. А пернишкото небе ще се озари с мощни илюминации, под чиито фойерверки ще дефилират сурвакарите, докато кукерите ще разтърсват чановете си около огромен огън.

Този фестивал е най-старият в България и е най-авторитетната изява на традиционни народни игри и обичаи с маски на Балканите. За първи път е проведен през 1969 г., като през 1985 г. се сдобива с международен статут. За всичките тези години уникалният форум атрактивно проправя идеята си да популяризира надживелите вековете прояви на древната ергенска обредност, явяваща се и част от българската фолклорна традиция.

Нейните представители, известни като „сурвакари“ и „кукери“, демонстрират вече години наред в сърцето на миньорския град най-характерните моменти от зимните и предпролетните маскарадни обичаи. Освен нашенци, прииждащи на събитието от всички етнографски райони на България, във фестивалната надпревара се включват множество гости от Европа, Азия и Африка.

Не случайно през 1995 г. Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. А на 26 юни 2009 г., по време на тържествена сесия на Общинския съвет в Перник, президентът на Федерацията Хенри ван дер Кроон обявява града за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции.

Маските на местните юначаги, гонещи злите духове са оформени като глави на причудливи същества и животни с митични и демонски лица, гарнирани със стърчащи зъби, с рога, опашки и тракащи клюнове. Понякога в процесията се включват и сложно изработени конструкции от пера на домашни птици върху дървен скелет. Може да се срещне и пернишки кукер само с начернено със сажди лице, с прикрепени върху него мустаци и брада, изработени от вълна, конци или коноп.



В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки