Започва нова битка за добруджанските шисти


Започва нова битка за добруджанските шисти
08 Януари 2012, Неделя


Втората половина на изминалата 2011 година премина под знака на масовите протести срещу безумното решение на правителството


Автор: Пламен Николов

на ГЕРБ да хариже почти цяла Североизточна България на американската компания „Шеврон” за проучване на залежи от шистов газ. Стотици будни българи излязоха по улиците, за да се противопоставят на варварската технология „хидравличен удар”, която ще превърне най-плодородната българска земя в пустиня. Издигането на стотици сонди при евентуален добив на газ ще съсипе и туризма, който уж е основен приоритет в този край на страната ни, редом със земеделието.

Справедливите опасения и народното недоволство обаче така и не трогнаха управляващите от ГЕРБ. И те се готвят да подписват договори “на инат”, както се закани лично премиерът Борисов.
Разследване на „Десант” установи, че безумието „проучване за шистов газ” може да се случи още през започналата вече 2012 година. Компанията „Парк плейс енерджи корпорейшън”, базирана в Невада, САЩ, е получила от правителството на ГЕРБ разрешение за търсене на нефт и природен газ в блок 1-11 край каварненското село Вранино.

Решението на Министерския съвет е още от 4 октомври 2010 г. Землището на Вранино е основно съставено от плодороден чернозем. На всичко отгоре теренът, получен от „Парк плейс енерджи”, отстои на по-малко от 20 км. от морския бряг.

В официалния сайт на американската компания недвусмислено се посочва, че край Вранино ще се търси шистов газ (наред с традиционния и въглищен газ-метан). Намеренията на американците са първия етап на проучването да се реализира в периода 2012-2014 г.

И на най-непредубедения човек му настръхват косите от широкомащабните планове на газодобивниците от Америка, които смятат да разкрият потенциално над 600 сондажа върху площ от 397 дка плодороден добруджански чернозем. В интервю за MoneyTV, което може да се гледа в сайта за видеосподеляне Youtoube, изпълнителният директор на корпорацията Дейвид Джонсън заявява, че основните инвестиционни намерения на „Парк плейс“ са насочени към добив на „висококачествен шистов газ” в Източна Европа.

Полученото от българското правителство разрешение за блок 1-11 Вранино се окачествява като „голяма стъпка” в тази насока. Теренът е разположен над пясъчници и шисти, в които смятаме, че има големи залежи на газ, изтъква Джонсън и не пропуска да се похвали, че тяхната фирма е изпреварила „Шеврон” с 9 месеца.

Въпреки това той заявява, че не изключва сътрудничество с „Шеврон” и с другите компании, получили карт бланш да сондират в Североизточна България. Американците дори възнамеряват да купуват земя чрез държавни търгове, разкрива ощ шефът на  „Парк плейс енерджи корпорейшън”.

Дамоклевият меч на безумието „шистов газ” застрашително е надвиснал над Добруджа. Протестите в житницата на България продължават. В дните около Коледа и Нова година в Добрич стартира подписка и акция „Пробуждане”.

Всяка сряда до налагането на мораториум или забрана на проучването и добива на шистов газ шофьорите ще натискат клаксоните на автомобилите си в продължение на 1 минута точно в 12 часа на обяд. За 14 януари е насрочен и поредният протест в Добрич.



В категории: Горещи новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
ahayrjxl
28.03.2012 09:09:19
0
0
HqrL5F , [url=http://xozwumjfnkba.com/]xozwumjfnkba[/url], [link=http://cgidxdjrpxwd.com/]cgidxdjrpxwd[/link], http://kctzhoslvkzy.com/
3
chpwkooi
27.03.2012 08:07:39
0
0
VYWGIz <a href="http://nkicwwcwmtry.com/">nkicwwcwmtry</a>
2
bkabezqd
26.03.2012 04:18:24
0
0
xCSx8x <a href="http://nynuwzwjczka.com/">nynuwzwjczka</a>
1
Hopidz
25.03.2012 15:25:11
0
0
This "free shirang" of information seems too good to be true. Like communism.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки