В селата на камилите и хаджията


В селата на камилите и хаджията
Типичните за Добруджа къщи в котленски архитектурен стил могат да се видят и в Добрин
05 Януари 2012, Четвъртък


Дъждовен и хладен е денят в късната есен. Къщите в Добруджа са притихнали в очакване на зимата. Всичко за снежните месеци


Автор: Пламен Николов

е приготвено – реколтата е прибрана в хамбарите, виното – в бъчвите, дървата за огрев са подредени в дворовете. От комините на къщите излизат гъсти кълбета дим...

Така е и в село Добрин. То е разположено само на 8 километра от общинския център Крушари. Тази добруджанска община е една от най-застрашените от обезлюдяване, а българите тук вече са на път да станат малцинство. На карта е поставено самото съществуване на Община Крушари като самостоятелна административна единица. В последните години усилено се говори за обединяването й с Община Тервел.

Интересът ни към Добрин бе провокиран и от факта, че селото всъщност е образувано от две, слели се по естествен път, по-малки селца. Второто се е наричало Благовец. Тяхното обединение става в средата на миналия век.

Оскъдни са историческите данни за миналото на двете поселища. Знае се, че районът е обитаван още от древността. На 3 километра от границите на днешното село Добрин има останки от римска крепост. Там е имало извор. Предполага се, че крепостта е била разположена край стар римски път, по който са минавали множество кервани и са спирали за отдих край извора.

И така – в течение на много векове. И най-вероятно с тези кервани е свързано и турското наименование на село Добрин – „Деведжи кьой” (в превод ще рече „камилско село“). Защото, както е известно, някога камилите са били основно средство за пренасяне на товари на големи разстояния.

До Освобождението в селото са живели само мюсюлмани. Българите се появяват тук в края на ХІХ и началото на ХХ век. Първите заселници са овчари от Котелско. Те пристигат в Добруджа с над 5000 глави овце. През 1913 г. Румъния вероломно окупира Добруджа и в Деведжи кьой, както и в останалите добруджански селища, са натрапени чужди управници.

Селото по онова време явно не е било малко и се е наложило да бъде назначен полицейски пристав, който да държи изкъсо непокорните котленски овчари. Римската крепост пък е превърната в румънска казарма. По време на румънската окупация селцето се нарича Жодеу Камилару, което е буквален превод от турското му название. През 1916 г. окупаторите са прогонени от българската земя.

Край Благовец се водят тежки боеве между 47-ми и 19-и пехотни полкове на Трета българска армия и румънските части, дислоцирани в казармите в бившата римска крепост. Отстъпващите окупатори отвличат десетки мъже от Добрин и Благовец към пленническите лагери в Молдова. Някои от отвлечените не се завръщат.

Още по-малко са сведенията за миналото на Благовец. Знае се, че през време на робството е било турско село – казвало се е Хаджи кьой. Местните краеведи градят хипотези върху името му и предполагат, че то е основано от богат турчин, който е бил на хаджилък в Мека. Заселил се тук и вдигнал чифлик. След Освобождението и в неговото землище се заселват овчари от Котленския Балкан.

През 1918 г., след трагичния за България край на Първата световна война, окупаторите се завръщат в Добруджа. И за да асимилират българите, докарват колонисти – власи от македонските планини. Оземляват ги с по 2,5 дка на човек.

Колонистите, известни още и като цинцари, се занимавали основно със животновъдство. Те били заселени в празното пространство между „камилското” село и селището на хаджията. Между колонистите куцовласи и българите често възниквали разпри за пасища и мери, които прераствали в сбивания и едва не се стигало до кръвопролитие. А румънските власти естествено взимали страната на колонистите.

Благовец е едно от малкото места в Добруджа, където все още могат да се видят съхранени цинцарски къщи – доста неугледни кирпичени постройки от две стаи, вградена пещ от кал и слама и помещение за животните. Дошлите от Македония аромъни имали навика да спят под един покрив с добитъка.

Именно тези подобия на жилища заварват през 1940 г. севернодобруджанските българи, принудени по силата на Крайовската спогодба да напуснат родното си село Синая и да се заселят в Южна Добруджа. Години ще минат, докато те с неуморен труд си построят истински къщи. Така постепенно Благовец се разширява в посока Добрин, докато накрая двете села се сливат в едно през  1956 г. 

С традиции тук е образователното дело, но днес то е само история. Първото школо е открито през 1911 г. Помещавало се в преустроена плевня. По онова време в подобно пригодено помещение е била и селската църква. След идването си на власт комунистите забраняват службите в православния храм. През 60-те години на миналия век църквата изгаря при „случаен” пожар.

През 40-те години на ХХ век по инициатива на учителя Андон Иванов (близък приятел на Йордан Йовков) започва строежът на двуетажната училищна сграда. Тя е завършена за няколко години благодарение на доброволния труд и даренията на местните хора. До 1953 г. училището е било с ранг на прогимназия, след това е преобразувано в начално.

10 години по-късно става помощно от интернатен тип. В продължение на близо 4 десетилетия тук учат и израстват деца с интелектуални затруднения. Местните с умиление си спомнят за малчуганите, които огласяли запустяващите улици на селото, а и често помагали в селската работа.

През 2005 г. в сградата на закритото вече училище е разкрит дом за стари хора. Старините си тук преживяват възрастни от цялата Добричка област. Наслаждават се на чистия въздух, селската идилия и си общуват с местните, които са долу-горе на тяхната възраст. Млади в Добрин почти няма. Малцината в трудоспособна възраст са цигани. И не работят. Най-младите българи са на по 50 години. Населението в двете села – Добрин и някогашното Благовец, общо е около 100 души. Къщите са 187, като едва около половината от тях са обитаеми.

Архитектурният облик на котленските къщи е ясно изразен. Но старите постройки вече се рушат. Разходката из пустеещите улици на селото не може да се нарече приятна. Защото за пореден път виждаме как умира едно населено място в Добруджа. В Благовец ставаме свидетели и на последните дни на построените по времето на соца тук бръснарница, хлебарница и пенсионерски клуб.


Така са изглеждали примитивните жилища на румънските колонисти - цинцари Сградата на закритото училище е превърната в старчески дом

В категории: Горещи новини , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки