11 щури кримки от 11-а


11 щури  кримки от 11-а
Бракониери насред Марица? Не – снима се филм за първобитния риболов
01 Януари 2012, Неделя


Скоро ще откъснем и последния лист от календара. Ще отчетем и последната криминална сводка за годината,


Автор: Яна Славянска

а статистиката ще изброи броят на кражбите, катастрофите, измамите, убийствата и пр., случили се през 2011-та. В общия кюп от цифри обаче има някои отличаващи се със своята абсурдност криминални събития, от които ние избрахме 11 култови истории като едни от най-куриозните „постижения“ на ъндърграунда у нас.


* През април 13-годишните близнаци Ганчо и Ивелин от Калофер влязоха в крими хрониките като главни герои в комично-трагичен инцидент. Докато учел наизуст в кухнята Яворовото стихотворение „Заточеници“, Ганчо се пресегнал и си взел едно парче салам, което току-що бил отрязал брат му. Това вбесило близнака му и той стиснал здраво в ръката си дръжката на ножа, с който кълцал колбаса, па намушкал еднокръвния си родственик с 22-сантиметровото му острие, право в лакомия му корем.


* Момиче, също на фаталните 13 години, само че от Велики Преслав, сътвори пък през октомври друга своеобразна крими легенда, шашкайки прокуратурата с шантавата си противообществена проява.

Малолетното девойче проникнало в чужда съседска къща, откъдето свило 240 лева. С част от откраднатите пари то си накупило дрешки, в което няма нищо „нередно“, така да се каже. По-необичайното е, че другата част от сумата изразходвало за кулинарни лакомства, с които щедро почерпило съучениците си.


* В края на лятото българин удари в земята колумбийските наркобосове, след като въведе в Гърция иновативен подход в търговията с кокаин, овкусен като пудра захар за сладки. „Десант“ подробно описа случая, в който по злощастно стечение на обстоятелствата, вместо да изнесе извън пределите на страната пратката от общо 60 килограма кока, с която били наръсени експортна пратка традиционни гръцки сладки, нашенецът – работник в сладкарски цех, погрешка изпратил част от партидата с опиумните сладкиши на погребението на възрастен мъж от северното предградие на Атина.

Последвалите покъртителни сцени, които разиграли дрогираните опечалени, след като се почерпили с опийните кулинарни изкушения, привлекли вниманието на служители на погребалното бюро. След като станали свидетели на еуфорични танци край ковчега с трупа и жизнерадостни шеги и закачки, гарнирани с тостове за здраве и дълголетие, агентите извикали полицаите.


* С година условна присъда пък се сдоби друг пишман изобретател на нов начин за доставка на  наркотици, вече на родна почва. Братът на варненския затворник Михаил Асенов – Румен, издълбал един голям картоф и напъхал в неговата сърцевина 5 пакетчета хероин и 2 пликчета с марихуана. След това запечатал обратно компира, увивайки го здраво с тиксо, и го метнал през оградата на зандана към двора, където в момента трябвало да се разхожда брадърът му. Вместо  Михаил обаче, летящият картоф улучил ченгетата, които го охранявали, като се „приземил“  право в ръцете им.


* И за да приключим с нарко темата, нека споменем и за откритата неотдавна най-съвременна и най-добре оборудвана ферма за канабис в нашата страна. Колкото и невероятно да звучи, тя бе инсталирана в помещенията на шивашка фирма за работно облекло от Нови пазар. В четири стаи, разположени под склада й за платове, покрай саксиите със „стоката“, униформените останали смаяни от супер модерното оборудване, гарнирано с много електроника, датчици за температура и влажност на въздуха, вентилационни системи, филтри, хидроизолация, сушилни, центрофуги и пр.


* Двама бракониерстващи рибари – единият от които бивш селски кмет и настоящ еколог в защитена местност „Злато поле“ – отърваха решетките с ювелирно изпипано оправдание за деянието си. Те домъкнали пред инспекторите от местната ИАРА виден димитровградски фотограф и оператор, който заявил, че провинилите се замрежвали Марица, позирайки му за заснемането на научнопопулярен филм, посветен на древните начини за ловене на риба. В крайна сметка вместо глоба за бракониерство, актьорите и техният режисьор отнесли санкция за това, че не са уведомили предварително риболовната инспекция за творческите си планове.


* В историята ще останат и двамата братя близнаци и общински съветници от Девин, които бяха арестувани в края на ноември заедно с двама гърци в момент, в който разкопават с багер тракийска могила край айтоското село Черноград. Оправданието им за тази тяхна постъпка може да се бори достойно за приз по нелепост. Единият грък се оказа кандидат-арендатор на терена, а братята – негови адвокати. По техните думи, причината за издълбаването на огромната дупка върху древния хълм, която в момента на задържането им достигала вече 6 метра, била, че техният клиент си копаел синор, за да... търси вода, с която евентуално да си полива нивата.


* Въпреки близо шестгодишната си давност, едва през този ноември бе огласена историята на 65-годишната Кичка от Пазарджик, след като жената случайно се натъкнала отново на изобретателния си мъчител – санитарят Билюкбашиев. През 2005 г., докато я придружавал след операция на счупената й ръка в болничния асансьор, той използвал, че пациентката още е под въздействието на упойката, и се отдал на блудство с нея.

Разкарвайки 40 минути асансьорната кабина нагоре-надолу по етажите, 30-годишният тогава мъж задоволил страстта си необезпокоявано, а след спирането на подемното съоръжение обяснил на чакащата отпред Кичкина щерка, че е възможно майка й да има известно време халюцинации.


* И тазгодишното туристическо лято не мина без измами по морето. Хит този сезон във Варна бяха еднодневните екскурзии до съседна Румъния, предлагани на наивните чужденци от предприемчивите таксиметрови шофьори. Баламите – предимно британци – били качвани по колите и след няколко кръгчета по непознати улици, били отвеждани до отдалечен полицейски контролно-пропускателен пункт.

Там таксиметърджията ги уведомявал, че минават румънската граница, след което ги откарвал до близкия плаж. Така срещу 150 евро лековерните почиващи оставали със заблудата, че са се докоснали и до екзотиката на румънските курорти.


* През годината не бяха подминати и така модните напоследък кибер престъпления. През юли сайт-менте, копиращ едно към едно уебстраницата на Министерския съвет, разтръби новината „Бойко Борисов подаде оставка“. Както казват зевзеците: „А дано, ама надали“. Измамата бързо бе разкрита и голата истина, че съобщението е фалшиво, лъсна нелицеприятно и попари надеждите на хиляди ликуващи интернет маниаци.

* Завършваме със станалия известен в средата на декември новаторски почин за осигуряване на топло през настъпващата зима. В ролята на иноватор влезе 28-годишен тополовградчанин, който бе спипан право на местопрестъплението – една бивша детска градина в сакарския град. В момента на задържането си мъжът вдъхновено разбивал дървения паркет на забавачницата и събирал треските в чували, за да ги използва по-късно за огрев през лютите зимни дни.


 Тази бездънна дупка в тракийската могила край Черноград бе изкарана, че е сондаж за вода от тарикати-адвокати на гръцки арендатор-иманяр  Летящи картофи могат да бъдат наблюдавани често от затворническите дворове. Но не винаги приземяването им върви по план Ако не знаеш къде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде – особено, ако се возиш на такси по морето и си чужденец

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки