Разследват ли Община Несебър за изборната гавра?


Разследват ли Община Несебър за изборната гавра?
Несебърският градоначалник Николай Димитров (вдясно) разчита на близките си контакти с премиера Борисов
27 Декември 2011, Вторник


Гаврата на Община Несебър с изборните гласове на работници в курортния комплекс „Слънчев бряг” се разследва от органите


Автор: Лъчезар Лисицов

на МВР и по случая има стартирано досъдебно производство. Това показа справка на ДЕСАНТ в Областната дирекция на полицията в Бургас тази седмица.

Както алармирахме в брой 130 от 4 ноември т.г., стотици, а може би и хиляди, граждани от цяла България са били регистрирани, че живеят и че ще гласуват на територията на Несебър, без дори да подозират за това. Става въпрос за хора, които са си изкарвали хляба през последните лета в най-големия курортен комплекс у нас.

След това техни работодатели – политици или такива свързани с местната управа, са използвали личните им данни и са подали вместо тях молби за регистриране и гласуване по настоящ адрес. Това очевидно е станало с активното съдействие на администрацията на преизбрания градоначалник Николай Димитров, който наскоро загуби и дело за клевета срещу в. Десант.

„Работим доста сериозно по това досъдебно производство, определено имаме данни за престъпление“, каза пред наш репортер зам. директорът на ОДМВР-Бургас комисар Калоян Калоянов.

Разследването обаче се точи от поне два месеца и няма изгледи да приключи скоро. Според комисар Калоянов това се дължи на факта, че по-голямата част от лицата, регистрирани по неправомерен начин, дори не живеят на територията на областта.

„Необходимо е технологично време, за да бъдат издирени и разпитани“, обясни топ полицаят.
Много от работниците обаче се оказва, че доброволно са се съгласили да бъдат регистрирани в Несебър. Такива биват отсявани от разследването и отпадат като свидетели. Повечето от тях най-вероятно са продали гласа си под давление на работодателите си.

Защо обаче шефовете им са действали „на ангро“ и са подали документи и за лица, които не са разрешили манипулацията, не става ясно. Случаят е изключително брутален, тъй като той лишава мнозина от изконното им конституционно право на глас. За да го упражнят, те е трябвало да пътуват до Несебър и да гласуват за кмет на тази община, а не там, където де факто живеят, което е абсурдно.

Да не говорим, че много от тях са разбрали чак в деня на вота, че са попаднали в т. нар. забранителни списъци в своите общини. По БНТ беше огласен такъв случай с гражданин на София.
Пострадалите вече са се обединили и планират да съдят държавата за погазването на изборните им права. За да започнат дело обаче, е най-добре да изчакат да приключи досъдебното производство, смятат адвокати. Така те ще имат данни за механизма на престъплението и ще знаят как най-добре да защитят правата си в съда.

Комисар Калоянов обаче не се ангажира със срок за край на разследването и за предаването му на прокуратурата, оправдавайки се с тежката и продължителна работа по случая.
От друга страна пък богатата Община Несебър е сред редовните дарители на полицията и е крайно съмнително, че разследващите от РПУ-то в курортния град ще си дадат зор по събирането и окомплектоването на читави доказателства. Ще бъде цяло чудо, ако от МВР ни опровергаят и окошарят виновниците за опасния изборен прецедент.


Комисар Калоян Калоянов

В категории: Разследвания , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
БУРГАС
13.04.2015 18:19:58
0
0
ТОЗИ НЕКАДЪРНИК ,НЯМА ЛИ КОЙ ДА ГО СЛОЖИ НА МЯСТО ,ПОДКУПЕН ,ПОРЪЧКОВ ИГРАЧ-ДУДУК НА МИНЧО АПАША И БЕНЧО БЕНЧЕВ.ПОРЪЧКА ЩО НЕ СЕ ПРИБЕРЕШ ПРИБУЛЯТА ,АТЯПЪК ЕМНОГО ГРОЗНА И НЕ ТИ СЕ СТОИ В КЪЩИ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки