Човешкият фактор срина и „Глобул“


Човешкият фактор срина и „Глобул“
22 Декември 2011, Четвъртък


След като М-тел тормози абонатите си в продължение на половин година, оправдавайки се с проблемна софтуерна платформа,


Автор: Десант

и втори мобилен оператор напълно блокира в няколко областни града през миналото денонощие и е на път дори да застраши националната сигурност. Гръцката фирма „Глобул“ лиши абонатите си напълно от възможността да водят разговори във Варна, Велико Търново и Бургас. Проблеми имаше още в Софийско, а също и в Добрич, Разград, Шумен, Габрово, Силистра, Русе, Търговище и други градове най-вече в Източна България.

Сривът на системата се случи в нощта срещу 22 декември, а проблемът уж бе разрешен около 14,30 ч. на същата дата
В същото време от пресцентъра на компанията бе разпратено единствено кратко съобщение вчера по обяд, че „GLOBUL съобщава, че по технически причини, някои клиенти на оператора в райoните на изток от Велико Търново, както и в близост до Варна и Бургас, нямат достъп до 2G мрежата на компанията. Аварийните екипи на GLOBUL работят по отстраняване на повредата.

GLOBUL се извинява за причиненото неудобство и съветва своите клиенти да преминат към 3G мрежата на компанията”.
В сайта на мобилния оператор пък липсваше каквато и да е информация за проблема, за сметка на весели съобщения за коледни и новогодишни промоции.

В Бургас централният офис на компанията на ул. Александровска бе блокиран от гневни клиенти, които искаха да линчуват служителите там, като дори ги обиждаха на „византийци“. Консултантите в офиса се принудиха дори да извикат полиция и специална охрана да разгони тълпата, за да не пострадат физически.

Подобно бе положението и в другите представителства на оператора в засегнатите градове.
Сривът подозрително съвпадна с информация от сайта Актуално.ком – че „Глобул” остава без охрана“ и че „сигурността на компанията е поставена под въпрос“.

От публикацията става ясно, че осем от общо деветимата служители на дежурния център за видеонаблюдение и контрол на телекома са подали молби за напускане от началото на 2012 г. Въпросният център контролира достъпа до всички технически помещения, базовите станции и осъществява контрол върху физическата охрана на всички обекти на „Глобул”.

Звеното е поверено на охранителната фирма „Форс Делта“, която е собственост на гражданите с гръцки имена Димитриос и Траянка Орфанидис, показва справка в Търговския регистър.

Техните служители масово тръгнали да напускат, недоволни от условията на труд и заплащане. Те обаче били висококвалифицирани, с много специфични знания и компетенции, и нямало как да бъдат заместени от други в кратък срок, тъй като е необходимо продължително обучение.

В информацията се съобщава, че ако ситуацията не бъде овладяна своевременно, то „би могло да се стигне до срив в секюрити отдела на „Глобул” и нивото на сигурност ще падне неимоверно. Още повече, че сигурността на един мобилен оператор е от огромно значение за националната сигурност“.

Става въпрос за личните данни на милиони абонати и за правото на запазване тайната на личните разговори.  
В малко сайтове и форуми в интернет вчера се появиха информации, че системата на оператора е обект на хакерски атаки. Дали това е така, към този момент не е ясно. Направи впечатление обаче мълчанието на по-големите средства за масова информация по отношение на огромния срив. Това може да се обясни единствено с рекламите на „Глобул”, които ни заливат отвсякъде в родния ефир и в българската преса.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки