Светът върви твърдо към рецесия


Светът върви твърдо към рецесия
16 Декември 2011, Петък


Финансовите мерки за икономии в Европа, за които настояват пазарите и които Германия наложи като цена за спасяване на еврото,



взимат допълнителна такса за услугата - световното забавяне се разраства.

Доколко то ще се задълбочи зависи от това дали финансовите пазари ще продължат да вярват, че лидерите от ЕС са създали спасителен план за Еврозоната с достатъчно защити, които да подкрепят пазарите им на облигации и да спрат разпространението на дълговата криза.

Ако пазарите изгубят доверие, финансовата зараза ще се разпространи и ще подкопае допълнително уязвимата световна икономика.

Европейските лидери се споразумяха миналата седмица за по-задълбочен икономически анализ и измерване на общите бизнес условия за големите производители за страните в Еврозоната, но остава несигурността дали Европа е създала достатъчно здрави препятствия за предотвратяване на още разпродажби на пазарите за облигации.

Нито Европейската централна банка, нито европейският спасителен механизъм, нито Международният валутен фонд разполагат с достатъчно ресурси, за да подкрепят Еврозоната.
Анализаторите предупреждават, че така световната икономика остава изложена на още финансови вълнения в предстоящите седмици и месеци.

Нововъзникващите пазарни икономики са изправени пред затягане на кредитирането, тъй като европейските банки продават активи и връщат парите обратно у дома, за да укрепят финансовите си отчети.

Изглежда ситуацията ще се влоши, след като Европейският банков регулатор съобщи миналата седмица, че европейските банки трябва да съберат 115 милиарда евро допълнителен капитал.
Проучване на Института за международни финанси за банковото кредитиране установи, че местните условия за кредитиране в страните с нововъзникващи пазарни икономики рязко са се затегнали в периода юли-септември.

Оттогава затягането на кредитирането е продължило и се е задълбочило, посочи заместник управляващият директор на института Хун Тан.
Единствено САЩ сред големите развити страни съобщиха, че икономиката на страната постепенно се подобрява.

Потребителското доверие е нараснало в началото на декември, продажбите на автомобили се увеличават, поръчките нарастват, а безработицата отстъпва. Това ще подсили устойчивостта на САЩ срещу световното икономическо забавяне и европейските неволи.

Очаква се Управлението за федералния резерв (УФР) на САЩ на заседанието си тези дни да не предприема нови действия за насърчаване на растежа, макар че може да обсъди начини за обявяване на бъдещата насока на паричната си политика в подготовка за допълнителни смекчаващи парични мерки догодина.

За голяма част от Европа вече се смята, че е в рецесия. Дори в Германия, двигателя на Еврозоната, централната банка намали прогнозата си за растежа за 2012 г. от 1,8% на 0,6% миналата седмица.

Предварителните данни за Индекса на мениджърите по доставките отчита забавяне.
В Китай производственият сектор също се свива, тъй като най-големият търговски партньор на Пекин – Европа, има затруднения. Промишленото производство спадна до най-ниското си равнище от две години, а производствените цени се понижиха рязко.

Правителството определя икономическите си цели на тридневно заседание тази седмица. През третото тримесечие японските капиталови разходи са се свили неочаквано, което е лошо предзнаменование за желания растеж.

Очакват се отрицателни данни при оповестяването на тримесечното изследване, което измерва общите бизнес условия за големите производители в Япония.

Голяма изненада миналата седмица бе Бразилия. Нейната енергична икономика е изгубила от набраната инерция през третото тримесечие, въпреки агресивната политика на парично смекчаване през последните три месеца.

Евтиният внос благодарение на поскъпващата бразилска валута порази бразилските производители, които изгубиха конкурентоспособността си в една интегрирана световна икономика.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки