Жилища за роми, или мултипликацията на „блок 20“


Жилища за роми, или  мултипликацията на „блок 20“
Циганите ще използват подарените им модерни жилища, за да ги разпродадат „на части“, както се случи с ямболския блок 20 (на снимката). Какъв тогава е смисълът от упражнението?
16 Декември 2011, Петък


Безпрецедентна европрограма за изграждане на цели жилищни блокове стартира Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).


Автор: Десант

До момента ЕС отпускаше средства единствено за ремонт и реконструкция на сгради за обществено ползване на различни публични институции.

От август т.г. обаче по оперативна програма „Регионално развитие“ бе дадено началото на „пилотен проект за осигуряване на съвременни социални жилища за уязвими, малцинствени и социалнослаби групи“. Зад сложната формулировка всъщност се крият отново галениците на България – различните цигански общности и гета, паразитиращи на гърба на цивилизованото население у нас.

Проектът е на стойност 16 млн. лв. като избрани за участие в него са четири общини – Бургас, Видин, Дупница и Девня. До март 2012 г. те имат срок да подготвят документи за кандидатстване, като за целта кметовете трябва да определят и специални парцели, където ще се издигат циганските блокове.

Според плановете на Регионалното министерство, самите роми щели да бъдат включени в строителните дейности. По този начин те би трябвало да се чувстват съпричастни и да пазят новите си жилища, надяват се от администрацията.

След изпълнението на въпросния пилотен проект пък се очаква да потекат още стотици милиони от еврофондовете, вече и в други български градове и села. Някои от планираните програми са си съвсем откровено за циганското малцинство, като там дори са избегнати определенията „уязвими“ или „социално-слаби“ групи.
На национална среща в Министерски съвет преди седмица кметове дори се обединиха около идеята за обособяване на циганските махали и тяхното административно узаконяване.

За тях ще бъдат очертани подробни устройствени планове в Кадастъра. Това дори вече е факт за софийския квартал „Филиповци“. Така общините ще могат да кандидатстват за европейски средства за построяване на модерни блокове за малцинствата.

Парадоксалното е, че основен поддръжник на идеята се оказа кметът на Ямбол Георги Славов, по чиято заповед бе разрушен небезизвестният цигански блок 20. В сградата живееха ромски семейства, които за няколко години изкорубиха всичко, което можеше да се продаде или пласира за скрап - като се започне от дограмите и прозорците и се стигне до основната арматура на блока. Циганите късаха „живи парчета“ от конструкцията, тераси оставаха без парапети, цели носещи панели бяха изтръгнати от неподозираната ромска мощ. В резултат на това блок 20 стана опасен за обитаване, след което логично бе съборен със заповед именно на ямболския градоначалник.

Защо сега точно Георги Славов стана патрон на абсурдната идея за нови цигански общежития, които ще са обречени на същата съдба, е трудно да се обясни. Може би осъденият за злоупотреби кмет вижда възможност да припечели нещо и от тази безсмислена строителна дейност.

Всъщност, преди няколко години в ромския квартал „Изток“ в град Пазарджик такъв експеримент вече бе направен. В съвместен проект между общината и МРРБ бяха отпуснати средства за двуетажни къщи отново за т.нар. „бедни и социално слаби“ там. След като настъпи икономическата криза обаче, се оказа, че парите за финансиране са свършили по средата на строежите.

Циганите от своя страна започнаха да къртят тухлите от недовършените сгради и да изнасят строителни материали. Всичко бе опоскано, а кметът Тодор Попов пък заяви, че се отказва от проекта и започва да разпродава земята там. Ромите пък останаха предоволни, тъй като захлебиха достатъчно от окраденото. А Попов бе преизбран още на първи тур на местните избори т.г.

Подобни предизборни игри с циганите си направи и несменяемият кмет на Варна Кирил Йорданов, който преди вота обещаваше да изгради с европейски средства модерен цигански квартал в местното село Каменар. Администрацията на Йорданов обаче не се слави като особено успешна в печеленето на пари от фондовете. Логично, Варна и сега не успя да се включи в актуалния цигански пилотен проект за 16 млн. лв., а на нейно място бе одобрена, както стана ясно по-горе, съседната община Девня, наброяваща като население скромните десетина хиляди жители.

Така или иначе, като генерална политика за решаване на ромския казус у нас се очертава идеята за спечелване на стотици милиони от ЕС за изграждане на модерни цигански блокове и къщи. Всеки европроект обаче се дофинансира със средства и от родния бюджет, като делът на съучастие достига 15%. Т.е. десетки, а може би и стотици милиони левове на българския данъкоплатец също ще бъдат буквално прахосани за тези цели, тъй като циганинът „лукс“ не търпи. Той иска да си живее в незаконния коптор в гетото.

А това, което реално ще се случи, ще е своеобразно мултиплициране на легендарния ямболски „блок 20“. Ще хвърчат модерни дограми и прозорци, арматури и гарнитури, ще се къртят мивки и клозети, душове и вани, ще падат тераси. Зрелищните акции на ромите неминуемо ще доведат до ранени, а може би и убити, както стана в Ямбол.

Парите на данъкоплатеца ще бъдат попилени в полза на няколко строителни фирми и за радост на братята роми, които ще оцеляват с продавания сграден и жилищен материал. Циганите ще продължат да се множат и вегетират в циганските гета. И ще разширяват географията си, овладявайки и опосквайки село след село. А ефектът в перспектива всъщност ще е обратен.
Така Европа планира да задържи ромите в България. Така и родната държава смята да се справи с циганския въпрос и с демографската катастрофа, която виси като Дамоклев меч над българската нация.



Бургаският „Меден рудник“ повежда хорото

Опитахме се да разберем как се развива пилотният проект в четирите общини, избрани за строеж на жилища за малцинствата. Бургас, Видин, Дупница и Девня ще трябва да си разпределят 16 млн. лв. за целта, като срокът за кандидатстване е 15 март 2012 г.

По данни от Регионалното министерство, документацията е доста сложна и трудоемка и съвсем не е сигурно, че всички ще успеят да се включат безаварийно в програмата.
Най-сигурно изглежда положението в община Бургас. Там вече е отреден парцел в жк „Меден рудник”, близо до СОУ „Константин Петканов“, каза за ДЕСАНТ териториалният директор Магдалена Манолова.

Тя и зам.-кметицата по евроинтеграция Атанаска Николова споделиха, че не са съгласни с информацията в местните вестници, че ще се строят жилища за роми. Те всъщност били за „социално уязвими групи“. Николова уточни още, че ще се борят за 4 млн. лв. по този проект, а блокът в Бургас щял да бъде само един, съставен от 50 апартамента – едностайни и двустайни. Към момента обаче в Общинския съвет няма официално решение за участие в програмата.

В община Видин от два месеца работи нов кмет – Герго Гергов от БСП. Секретарката от канцеларията му си записа въпросите ни, но обратно обаждане така и не получихме и не стана ясно какво е развитието по въпроса там.

В Дупница също има смяна на „кормчията,“ който вече е от ГЕРБ. От пресслужбата увериха, че „работим по проекта, разбира се“, но също не отговориха официално на питанията ни, които им изпратихме по факс, точно както те поискаха. Затова и не можахме да разберем какви са реалните им намерения и възможности.

Връзка с Община Девня пък изобщо не успяхме да осъществим. Посочените телефони на сайта на администрацията даваха постоянно „заето“. 


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки