50 000 цигани от Пловдив без самоличност


50 000 цигани от  Пловдив без самоличност
В Столипиново малките къщурки се роят като кошери
16 Декември 2011, Петък


Над 50 000 роми от Пловдив може да се превърнат в цигани без самоличност, защото не могат да си извадят нови лични карти.


Автор: Камен Христов

Всеки ден хора от четирите ромски махали се връщат от гишетата в районните управления, защото не могат да представят нужните формуляри за нови лични документи.

Проблемът с тях не е от вчера. От години се знае, че жилищата им са незаконни и поради тази причина тази част от населението се води без адрес. Шокираща е обаче цифрата на хората без самоличност, които независимо от всичко, не са лишени от право на глас по време на избори.

Според последна проверка на общинската администрация, 95 на сто от колибите и паянтовите къщи в „Столипиново“ и махалите „Шекер“, „Арман“ и „Аджисан“ нямат документи и разрешения за строителство. В район "Източен", където е „Столипиново”, са правени няколко опита за принудително  решаване на проблема.

Първият бе по време на хепатитната епидемия през 2006 г., а вторият 2 г. по-късно, докато сегашният градоначалник Иван Тотев бе районен кмет. След многократни предупреждения той лично оглави акцията по премахване на над 300 незаконни постройки в квартала. Багерите събориха магазинчета и работилници, но казусът с къщите остана.

"Никой не смее да влезе в циганските махали. В РДНСК знаят, че се строи незаконно, но ги е страх да припарят. А в „Столипиново” и в момента се строят нови колиби", довери служител в кметството на "Източен". Събарянето на нелегалните къщи винаги се превръща и в етнически въпрос. През 2008 г. активисти на Центъра за правото на жилище и изгонване и на Асоциацията за равни възможности изпратиха протестно писмо до Съвета по правата на човека на ООН.

Жалбата бе срещу "насилственото изгонване на ромската общност от кв. „Столипиново". В нея се сочеше, че общината е издала разпоредби срещу ромски семейства, с които се забранява достъпът до техните домове, както и прекъсване на електричество и доставка на вода.

Според неправителствените организации, "общността в „Столипиново” живее в незаконни сгради и заради устойчивия модел на расова дискриминация срещу ромите". Тогавашният районен кмет Тотев контрира, че заповедите са по Закона за устройство на териториите, но до бутане на къщи все пак не се стигна.Същото е положението и в „Шекер махала” до КАТ, където населението наброява близо 10 000 души.

"Нямаме къде да живеем. Ето, тази жена е с 10 деца, къде да я сложиш? Една тоалетна я ползват 20 човека, цяла фамилия сме в една стая. Не можеш да се преоблечеш скришно, правим деца със затворени очи", цветисто описва ситуацията в Шекера 42-годишният Сандо Георгиев. "Даже салон нямам. А този мухъл - вънка спира, вътре не спира", показва той зеленясалата стена.

Сандо и многобройната му челяд имат къща-стая, без чешма, баня и тоалетна. На терен от 100 кв. м една до друга са изникнали още 3 къщи. Едната е голяма колкото средностатистически хол, но е иззидана с нови тухли и има ПВЦ дограма. "Мотаха нашите хора, лъгаха ги сума време, че ще им узаконят домовете.

А сега в тези тежки години откъде да вземат 2000-3000 лв. за ток-мок и ВиК-меика", чуди се Андон Аршинков, който от 40 г. живее в „Шекер махала”. И се заклева, че в ромския квартал никога не е стъпвал крак на чиновник от строителния надзор.От сектор „Български документи за самоличност“ в пловдивската полиция потвърждават за проблема.  При издаване на първа или нова лична карта с промяна на адреса е необходим акт за собственост или документ за право на ползване, ако живееш под наем.

Хазяинът ти също така трябва да декларира, че няма нищо против да си регистриран на неговия адрес. Засега единственият начин гражданите с незаконни жилища да си изкарат нова лична карта, е да се регистрират на адреса на някой свой роднина, обясниха от полицията.  



Мотаха нашите хора години наред с лъжи, че ще им узаконят къщите, казва Андон Аршинков от „Шекер махала” В „Столипиново” на 100 квадрата са изникнали три къщи Даже салон нямам, а този мухъл вън спира, вътре не спира, показва Сандо Георгиев

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки