„Пътят на желязната завеса“ стигна до Черно море


„Пътят на желязната завеса“ стигна до Черно море
15 Декември 2011, Четвъртък


По идея на евродепутата Михаил Крамер преди време започна реализацията на проекта за изграждане на европейски веломаршрут,


Автор: Десант

наречен „Пътят на желязната завеса“.
Началната му точка е Баренцово море, а крайната – Черно море, като трасето, с обща дължина 6800 километра, минава през 22 европейски държави от единия до другия си край.

Нека припомним, че в недалечното минало „Желязната завеса“ представляваше разделителната линия между Изтока и Запада.
Замисълът на колоездачния проект е на нейно място днес да се създаде „мост“ между пограничните територии в тази част на Европа, който да предразположи въпросните райони към развитие на трансгранично сътрудничество по отношение устойчивото им развитие.

По отношение на българското участие в проекта, нашата задача бе да се създаде работната рамка за изграждане на югоизточния последен участък на веломаршрута. Той е дълъг 1700 километра и започва от границата между Сърбия и Румъния. Минавайки през граничните райони между България и съседните Сърбия, Македония, Гърция и Турция, трасето достига родните брегове на  Черно море, като непосредствено преди това пресича територията на Природен парк „Странджа“.

В сряда в Бургас се състоя среща, в която взеха участие представители на национални, регионални и местни институции, неправителствени организации, експерти, представители на бизнеса и други заинтересовани страни. Това е последният работен семинар, организиран в районите по маршрута с цел да се направи анализ на приложимостта на проекта и неговия туристически потенциал. Предвижда се да бъде проучено местното предлагане на туристически услуги, както и културно-историческите и природни ресурси по „Пътя на желязната завеса“, минаващ на българска територия. 


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки