Какво да правим с лихвоточките?


Какво да правим с лихвоточките?
15 Декември 2011, Четвъртък


Със съпругата ми имаме лихвоточки, правоимащи сме, има ни по списъците, но оттук нататък не знаем какво да правим,



за да ни компенсират. Та въпросите ми са следните:
1. Доколкото разбрах, трябва да направим нотариален акт за покупко-продажба /или предварителен договор/, че купуваме апартамент /или част от него/ на стойност колкото е общата стойност на лихвоточките на мен и съпругата ми. Така ли е? Покупко-продажбата ще се извърши от родителите на съпругата ми, пък ние ще сме купувачите.

2. Въобще трябва ли предварителен договор или може направо нотариален акт за покупко-продажбата при положение, че сделката ще се извършва от роднини и няма какво толкова да се уговаряме ?

3. Стойността на апартамента, която трябва да упоменем, цялата ли трябва да бъде или само колкото е равностойността по лихвоточки?


 4. И след като направим нотариален - акт какво следва по-нататък?

Станко Бойчев, Доспат


Уредбата на лихвоточките се съдържа в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове (ЗУПГМЖСВ).

На първо място трябва да знаете, че за да използвате лихвоточките, трябва да сте картотекиран като нуждаещ се от жилище и да сте включен в списъка с правоимащите.
След като сте картотекиран като нуждаещ се, може да пристъпите към покупката на жилище. Във вашия случай предварителен договор не е необходим. Достатъчно е да сключите договор за покупко-продажба в нотариална форма.

Важно е да знаете, че в нотариалния акт за покупко-продажба трябва задължително да упоменете, че ще се ползва компенсация по реда на Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове, например: "Сделката се извършва при условията на ЗУПГМЖСВ, и КУПУВАЧЪТ ще ползва правата по ЗУПГМЖСВ". Ако не го сторите, ще ви се наложи да направите нотариален акт за поправка, който става неразделна част от акта за покупко-продажба.

Цената на придобиване трябва да е минимум левовата равностойност на лихвоточките, които притежавате. Искайте поне 2 оригинални екземпляра от нотариалния акт, защото след това единият остава в общината!

След покупко-продажбата трябва да подадете декларация до постоянната комисия в общината, към която прилагате и единия оригинал на нотариалния акт, след което ви остава да чакате изплащане на сумата.



В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки