Милиардер-ергенин си търси прислужница


Милиардер-ергенин си търси прислужница
Модерна мома американка от началото на ХХ век
14 Декември 2011, Сряда


Преди 90 години
От стария брой на седмичния „Вестник на жената” с дата 12 декември 1921 г. научаваме, че цяла България е в снежни преспи.



За разлика от сегашните железничарски стачки, които сковаха движението по релсовите пътища на страната, преди 90 години виновна за неудачите в жп транспорта е била единствено климатичната обстановка. Газетата съобщава:

„С изключение на столицата и околността са паднали дълбоки снегове, поради което движението на влаковете е затруднено”.
От същата медия научаваме също, че:
„Миналата седмица в София е имало 70 раждания, от които 35 момчета и 35 момичета. През същата седмица са умрели 27 мъже и 35 жени. Ражданията от 1 януари 1921 г. до 12 този месец се изчисляват на 4 235”.

И тъй като напоследък зачестяват съобщенията за нарастващ брой заболели от простуди и грип хора, интересно е да разберем каква е била епидемиологичната обстановка в онова далечно време. Ето какво пише за това вестникът:

„През седмицата от 4 до 11 този месец в София е имало 29 заболявания от заразителни болести срещу 122 случая за същата седмица от м. г. Заболяванията са били: от скарлатина – 13 случая; от коремен тиф – 2, червен вятър – 8 и лещенка – 2 случая”.

Освен за ситуацията в България, читателите на изданието надлежно са били информирани и за това колко печелят американките:

„В Америка жените наравно с мъжете работят и печелят много пари. Беатриче Хистингс е главен редактор на един търговски вестник и получава годишно 25 хиляди долара, които в наши пари надвишават 300 хиляди лева. Най-много печелят жените в кинематографическата индустрия”.

Но от пожълтелите страници става ясно, че освен с подобни престижни професии, зад Океана е можело да се изкарат добри пари и по друг начин. Почтен, имам предвид. Така например цитирана е една обява в американската преса, която дава представа за това каква трябва да е идеалната прислужница и с колко може да бъде възнаградена за труда си:

„Американският милиардер-ергенин Харисон от Чикаго дал обявление във вестника, че търсел прислужница. Ето условията: „Прислужницата трябва идеално да прислужва, да умее да чете всяко желание в очите на гостите; никога да не бъде в лошо настроение; никога да не употребява изтъркани фрази; да бъде отлична готвачка; да бъде добре облечена, но сама да си шие дрехите; да няма никакви „познанства”; никога да не приказва без да я питат; най-сетне да бъде напълно светска дама, но нито за секунда да не забравя, че е слугиня.

Жената, която обладава тези качества и която остане слугиня в Харисона до неговата смърт, ще получи по натурално завещание 1 милион долара, вън от царската заплата и подаръците”.


През годините

9 декември 1885 г. — Приключват преговорите за примирие между Сърбия и България, с което се слага край на Сръбско-българската война

9 декември 1927 г. — Подписана е спогодбата Моллов — Кафандарис за размяна на население между България и Гърция

9 декември 1955 г. — Умира актрисата Адриана Будевска, чието име днес носи бургаският театър. Тя е родена на 13 декември 1878 г.

9 декември — Международен ден за борба с корупцията

10 декември 1877 г. Руските войски освобождават Плевен след 3-месечна обсада. Ден на Плевен

10 декември 1878 г. — В София е основана Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”

10 декември 1943 г. — Провежда се третата бомбардировка на София от британско-американската авиация

10 декември — Ден на човешките права

11 декември 1868 г. — Васил Левски започва първата си организационна обиколка из България

11 декември 1881 г. — В Пловдив е създаден първият в страната професионален театър

11 декември —  Международен ден на планините

13 декември 1879 г. — Основано е първото българско земеделско училище в Образцов чифлик край Русе

14 декември 1955 г. — България е приета за пълноправен член на ООН

14 декември —  Ден на ветеринаря



В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки