Кръгове в житата или стъпки от самодивско хоро


Кръгове в житата или стъпки от самодивско хоро
На поход между Стрешер и Бесна кобила
14 Декември 2011, Сряда


Научният свят отдавна се вълнува и опитва да обясни съществуването на чудните линии и фигури на платото Наска,


Автор: Христина Митева краевед

както и наличието на кръгове в житата... А такива има и в изконните български земи, незабелязани от учените, но отразени в легендите и преданията на народа ни. Добре, че Деникен не е разбрал за тях, защото като нищо безмилостно щеше да ги вплете в своите „Спомени от бъдещето“, а нас – българите, да представи като извънземна цивилизация...

Константин Иречек в своето „Пътуване из България“ твърди, че Босилеградският край, местността Краище и планините в нея по нищо не отстъпват на красотите на Швейцарските планини“.

Тръгваме през баирите на Краището за Вильо коло (Вилино хоро или още Самодивско хоро). Наляво са Валози и Уши с високия си връх Бясна кобила. А право срещу нас е Стрешер – добре заоблен, запасал престилка от букова гора, а и на самото му било има огромен кратер на вулкан. Вдясно от Големия рид се протягат Дебели рид, Големи стан, Претвор и Панджин гроб – сякаш прегърнати да си говорят нещо. А зад Панджин гроб като станиол блести Власинското езеро.

Седловина разделя Стрешер от Бесна кобила. Тук са и двете села – Горна и Долна Ръжана. Тези две населени места са получили името си от вятъра, който ръжи (ръмжи) ту по-силно, ту по-слабо.
Най-после виждаме водата на Войнишкия извор, наречен така, тъй като наблизо от него е старият граничен пост на сръбско-българската граница отпреди Ньойския договор и войничетата са облекчавали жаждата си от него.

Само на стотина крачки настрани се намира сградата на войнишкия пост – вече в руини, макар ясно да личат част от зидовете, разпределението на стаите, входа й. Тъкмо там, досами поста, личи един правилен кръг с диаметър 20 крачки, в центъра на който се намира малка „дупчица“ без трева. В самия кръг пък тревата е необичайно висока – много по-висока от тревите в околността, въпреки че са от един и същи вид.

Около кръга е разположен широк пръстен от утъпкана, сякаш смазана от огромна тежест, трева. Никой от местните хора не знае и не може да каже кой, кога и защо е направил този кръг. Знае се само, че той е на това място от незапомнени времена, когато тук е имало хорище на самодивите...

В центъра на кръга, дето стоял и свирел гайдарджията, има малка ямка, изровена от нозете му, докато свирел и тъпчел с крака на едно място, завладян от кръшното хоро, което се виело около него. Казват, че тревата наоколо пък се била изпотъпкала и смачкала от самодивския вихрен танц.

Дълго време живеели тук самодивите. Къпели се и перели ризи и платна във Войнишкия извор, Върла река и Вильоколщица, като играели по пълнолуние. Никому зло не правили, живеейки в мир с хора, зверове и птици. Денем ставали невидими... Така било, докато един овчар не решил да ги пропъди от това място, за да може спокойно да пасе овцете си и да не би самодивите да устрелят (т. е. урочасат) стадото му.

Намерил той стар, изнемощял вълк, убил го и го захвърлил в средата на хорището. Разнесла се нетърпима смрад. Самодивите се ядосали, направили голяма вихрушка и като грабнали овчаря заедно със стадото му, захвърлили го и със страшна сила го блъснали в планината до село Плоча, та я пробили. Издърпали го обратно и с нова сила го блъснали в отсрещния връх.

Стадото, ведно с овчаря, станали на прах и пепел, който ветровете разнесли на всички страни. Самодивите с голяма жал, писък и плач напуснали самодивското си хорище завинаги, защото то вече било омърсено. Вдигнали се, та отишли и се заселили на Бабина поляна, където си направили ново хорище, само че по-малко от старото...

В Янкова махала на с. Плоча пък има огромна здрава и удивително равна каменна плоча, върху която от незапомнени времена селяните са хранели добитъка си с кърма. Точно заради тази хубава и удобна каменна плоча близкото населено място е наречено Плоча. В него е роден и моят баща. 

На юг от Янкова махала пътят минава през руините на римско селище, после през Горна и Долна Любата, за да стигне до Бабина поляна под връх Патерица. Тук е другото, по-новото самодивско хорище – и то само на десетина крачки от стар граничен пост по българо-сръбската граница.

Това хорище, както казахме, е много по-малко от старото по размер, но пак е с широко утъпкан пръстен около високо израснала трева... Само че тук липсва в средата на игрището дупката, изровена от нозете на гайдаря.

Омайваща вълшебна красота владее наоколо. Когато настъпи жега, всичко живо – пчели, мухи, пеперуди, птици, влечуги и зверове, вкупом се спуска към водата. Само орлите, дори да пищят от жажда, не отпиват от нея – нещо Бог ги е наказал за някакви си техни престъпления. Местните разказват, че цели три месеца те само кръжат над водата, без да я докосват дори.

Старите хора твърдят, че някога, когато в планината пасели стада от по 3000 – 5000 брави овце, млякото се стичало от върха на планината долу в селото по млекопровод, направен от корубите на големи дървета. Жените го събирали в менци и ведра, а после го преработвали на извара, сирене, бел муж и други специалитети.

В стари времена тук се добивала желязна и сребърна руда в голямо количество. Оттук започва производството на сребърни накити (на името на римския благородник Накис, укрил се в тия планини от боричканията за власт в Римската империя). Сега селата наоколо обезлюдяват...

Старите хора измират, а младите се изселват в по-големите сръбски градове. Нито българи, нито сърби проявяват интерес към поминъка на тукашното население, за благоустрояването на населените места или развитието на туризма след омайните природни красоти и здравословен въздух на Краището. Но така е по граничните зони – днес земята е българска, утре е сръбска...


Самодивски кръг? Може би... В околностите на село Долна Ръжана Изглед към Власинското езеро

В категории: Горещи новини , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки