Акция „Превозвачите” под съмнение


Акция „Превозвачите” под съмнение
Николай Тонев
13 Декември 2011, Вторник


Поредната гръмка полицейска акция „Превозвачите”, при която бяха задържани управителите на три сдружения


Автор: Гергана Господинова

за автобусни превози – Милан Миланов  на „Превози фаворит 2006“, Пенчо Стоянов на „Марица транс 2006“ и Илия Илиев на „Обединение автотранс“, доведе след себе си до поредица съмнения за нездрави икономически интереси и натиск.

Припомняме, че миналия петък тримата управители и две счетоводителки бяха задържани по обвинение за пране на пари и изнудване. През 2007 г. трите дружества са сключили договор след спечелена обществена поръчка за превоз на работници от комплекс „Мини Марица-изток”.

В трите сдружения са привлечени допълнително и по-малки фирми, които  според разследващите органи са били принуждавани да извършват транспортни услуги на занижени тарифи, а разликата в цената между платените и реално фактурираните суми отивала в касите на големите дружества.

Обвиненията тепърва ще се доказват в съда, но междувременно полицейската акция предизвика острата реакция на транспортните фирми от региона и тези дни по време на брифинг в Стара Загора те я окачествиха като плод на икономически интереси и опит на външни фирми да завземат нишата на местните превозвачи.

Зад техните съмнения застана и кметът на община Гълъбово Николай Тонев, който присъства на срещата и в качеството си на консултант на превозвачите. „В дъното на атаката стоят класираните на второ място фирми извън региона, които не са успели да се домогнат до обществената поръчка за 28 млн. лв.

Причината за това тяхно класиране всъщност е, че за свои бази въпросните компании са посочили няколко гаражни клетки, които на практика не могат да се използват за поддръжката и сервизното обслужване на автобуси”, обясни Тонев.

Местните превозвачи призоваха да не се спекулира с цената на услугата, тъй като тя не е константа и зависи от различни фактори, като например сезона, вида на пътя и как варира цената на горивата. Като цяло обаче превозът на пътници  до „Мини Марица-изток“ от 2,31 лв./км е на значително по-ниска цена от тази на услугата в София, където се получават по 3,85 лв./км.

Проблемът придоби и политическа нотка, след като изненадващо кметът на Гълъбово заяви пред медиите, че  старозагорски депутат от ГЕРБ го е поканил в София, за да ходатайства на външни превозвачи да влязат в региона.

Това не бива да се допуска, тъй като заради нечий непреодолим икономически апетит ще пострада местният бизнес, а десетки хора могат да останат без препитание, категоричен бе гълъбовският градоначалник. 


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки