Сензационна снимка на Дилма Русеф


Сензационна снимка на Дилма Русеф
Сензационната снимка на Дилма Русеф
09 Декември 2011, Петък


Неизвестна снимка на бразилската президентка Дилма Русеф стана хит в интернет. Кадърът датира от 1970 г. и на него се вижда



младата Дилма пред военен съд в Рио де Жанейро, пред който е изправена заради участието си в съпротивата. Снимката е направена няколко седмици, след като тя попада в ръцете на тайната полиция на Бразилия и след 22-дневни мъчения в затвора на бразилската диктатура Въпреки изтезанията Русеф не предава никого, а според легендите дори заплюва инквизиторите в лицето им.

На снимката се вижда, че пред съда Дилма, за разлика от други участници в съпротивата, отказва да сведе поглед или да прикрие лицето си с ръце.

Фотографията беше извадена неотдавна от архивите на бразилската военна полиция от журналиста Рикардо Амарал. Тя ще бъде публикувана в негова биографична книга за Русеф, която ще се появи скоро в Бразилия.

В интернет обаче снимката вече се разпространява на фона на изказване на Русеф от 7 май 2008 г., направено пред разследваща комисия в бразилския Сенат. Тогава сенаторът от опозицията Агрипино Мая я обвини, че е лъжкиня, защото не е казала истината, когато са я разпитвали по време на диктатурата. В отговор на обвинението Русеф припомня, че е била жестоко измъчвана и че да се лъже при такива мъчения никак не е лесно.

„Горда съм, че тогава излъгах, защото така спасих живота на моите другари“, заявява дъщерята на български емиграрнт пред сенатската комисия. Когато през 2008 г. това нейно изявление бе направено публично достояние и бе качено в интернет, то предизвика истинска сензация. Сега неизвестното кадро на Русеф представя бразилския държавен глава в нова и непозната за някои светлина.

С тази публикация се припомня ролята й по време на съпротивата и се посочва, че през октомври Дилма създаде комисия, която да разследва за първи път в историята на страната нарушенията на правата на човека, извършени по време на бразилската диктатура.

Комисията обаче само ще разкрие провинилите се в тези престъпления, но няма да отмени амнистията, която е в сила в Бразилия от 1979 г. Така виновните няма да бъдат съдени и хвърлени в затвора, какъвто бе случаят в Аржентина.

Въпреки това създаването на комисията се смята за малка революция. Досега Бразилия си оставаше единствената страна в региона, която не разследва, нито осъди отговорните за установяването на диктатурата лица.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки