Един мъж, една жена и професорските грешки


Един мъж, една жена и професорските грешки
Ева Найденова
09 Декември 2011, Петък


Освен болести, глад и мизерия, животът на българите съкращават и зачестилите в последно време лекарски грешки.


Автор: Валентин Фъртунов

Цяла епидемия се е разразила напоследък от това явление. Оказва се, че никой не е застраховат от тях. Жертва на лекарска грешка е и обичаният от всички Гого от „Тоника”.

Нещо повече. Тази неделя в интервю за предаването „10-та степен по Рихтер” по телевизия СКАТ неговата съпруга и сценична партньорка Ева заяви, че състоянието на певеца е дори... „професорска грешка”. Просто защото навсякъде са ходили само при светила от професор нагоре.

След като още в началото в столичната болница „Свети Наум” му поставят диагнозата Латерална амиотрофична склероза (ЛАС), неизвестно защо маститите медици започват да го лекуват за... Алцхаймер. Следствие на това гласовитият бургазлия получава увреждане на левия си крак. Но това се разбира едва при посещението им в израелска клиника.

Неадекватното му лечение, проведено у нас, втрещява чуждите специалисти,  с които семейството провежда консултации. При това обичайната практика навсякъде е всеки, при когото отиват, да приема безкритично поставената преди това диагноза, прибирайки парите им, без да внесе нов момент в изследванията.

В чуждестранните болници пък се натъкват на порочната практика да не бъдат приемани без българска диагноза и обикновено тамошните светила директно се съгласяват с нея.
В крайна сметка става ясно, че първопричината за заболяването на Гого е... хронична Лаймска болест. Това се установява официално едва през този септември.

В интерес на истината, още през април миналата година музикалното семейство чува за първи път това предположение от устата на издателя на в. „Лечител” Атанас Цонков. Той от години се е посветил на изучаването на това заболяване, като систематизира симптоматиката му и създава цяла система от тестове за неговата анамнеза и диференциална диагностика. Нещо уникално за целия свят.

Но Ева и Гого тогава не му хващат вяра. „На билкари и на лечители не мога да се доверя. Изключено. Макар че пием в момента и билки. Опитвали сме какво ли не...” – споделя в интервюто си Ева.

И ако трябва в едно изречение да обобщим казаното дотук, зад тази лична драма наднича гигантската трагедия на човечеството, затъващо все повече и във все по-нови заболявания, вместо с преминаването в новото хилядолетие здравето да се превръща в стандарт, а болестта в изключение. Тук не можем да не отбележим казуса с Моргелоновата болест, която ужаси света в последното десетилетие (за щастие почти изцяло отсъстваща в България), наричана новата чума на века.

Болест, поразяваща въображението с немислимата си симптоматика – от раничките по тялото започват да излизат дълги разноцветни влакна, за които няма никакво обяснение.

Моргенолозата и до момента няма ясна диагноза, още по-малко пък терапия, като хипотезите за нейната етиология варират от неизвестна инфекция и Лаймска болест, през замърсяванията от химическите аерозоли, разпръсквани от странни самолети в небето, та до изкуствено създадени чрез нанотехнологии причинители. В последна сметка алопатичната медицина вдигна рамене, изтръска си белите престилки и прати пациентите на моргенолозата при... психиатрите.

Впрочем, този подход не е нов и отдавна е отработен при всякакви видове идиопатии. Ако не можем да лекуваме нещо, ако нямаме никаква идея за какво става дума, прехвърляме топката на мозъчна увреда. И проблемът става психиатричен.

С други думи, вече във второто десетилетие на 21-ви век, конвенционалната медицинска диагностика се срива далече под равнището на онези прекрасни диагностици – домашните лекари отпреди само петдесетина години. И това действително е планетарна трагедия, защото без диагноза няма и не може да има лечение.

Ако сега се върнем на темата за Амиотрофичната латерална склероза, моргенолозата, а заедно с тях и десетки, а дори и стотици други болестни състояния, които напоследък получават най-често определенията „синдром” (което обикновено значи, че медиците изобщо не са наясно за какво става дума), включително такива пандемни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон, излиза, че алопатичната медицина е напълно безсилна.
И тук изскача действително потресаващият случай с лечителя от „Лечител” Атанас Цонков.

Този казус е впечатляващ както и като негова лична трагедия, така и като един нов чудовищен сблъсък между Давид и Голиат. Цонков няма университетско медицинско образование и независимо, че на практика за 40-50 години активно изучаване на медицинските проблеми на болестите един несъмнено умен човек като него се е самообразовал на нива, вероятно дори надхвърлящи подготовката на академичните професори – никой не го взема на сериозно.

Лекарите не му обръщат внимание, а пациентите в повечето случаи не му се доверяват. Излиза, че в случая решаваща е една най-обикновена хартийка, наречена „диплома”. Ще се съгласите, че това е несериозно. Нещо повече – това е фатално, особено в описаните вече случаи.

В крайна сметка Цонков поради професионалната си характеристика от една страна, и принудителната необходимост да спасява собствения си живот от болести, които медицината не успява да лекува, с годините достига до открития, които са доказани при множество негови пациенти и естествено биха променили живота на огромен брой хора, страдащи от необясними за класическата медицина болести.

Той открива, че в основата на много от тях всъщност стои една масова и добре позната инфекция като Лаймската борелия, известна като Лаймска болест. Нещо повече. Той доказва, че освен в остра фаза, тази болест съществува и като хронична инфекция и тъкмо тя е водещата първопричина за възникването на огромна група идеопатични и автоимунни „нелечими” заболявания. След които ЛАС и моргенолозата. При това по отношение на двете, той не е самотен глас.

В САЩ не един и двама сериозни изследователи, включително самият откривател на Лаймската борелия, също твърдят, че съществува хронична фаза на Лаймската болест, но официозната медицина чрез бюрокрацията отказва да го признае...

Колкото и добронамерен да е човек, при анализа на това ужасяващо статукво няма как да не си зададе въпроса дали е възможно причината да е в пандемичната глупост и равнодушие на цялата медицинска колегия, или пък някой или нещо опъва скришом конците. И без да се боим от обвинения в конспиративност, първото, което идва наум, естествено е „Биг фарма”.

Защото без съмнение във всеки един анализ трябва да се следва стоманеното правило „Следвай парите”. А в случая нещата са елементарни и до болка ясни. Леченията на всички изброени дотук болести, синдроми и пр. са не само неефикасни, медикаментозни, но и изключително скъпи.

Не съществуват статистики, които да покажат какви са годишните обороти на фармацефтичната индустрия от неефективните лекарства за синдромите, но е ясно, че става дума за стотици милиарди. Ако е така, отговорът защо никой не иска да се бори с хроничната Лаймска болест, лекувана евтино и просто с антибиотици, е очевиден и за слепите.


В категории: Коментари , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
н.
13.12.2011 17:33:50
1
0
В България разболееш ли се мъртъв си.Хем ще ти вземат парите....
1
Roussos
12.12.2011 16:23:13
1
0
Деградацията, до която е стигнало човечеството, е толкова зловеща, че самоунищожението ни е гарантирано.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки