Как храната си взаимодейства с лекарствата


Как храната си взаимодейства с лекарствата
01 Декември 2017, Петък


Неотдавна настинах много сериозно и се наложи да пия антибиотик...



Личната ми лекарка изрично ме предупреди да приемам медикамента само с вода. Много се изненадах, тъй като от дете пия лекарствата с плодови сокове, а специално антибиотиците – с кисело мляко. Защо  сега се отричат тези комбинации?
Георги Ковачев, Свищов

Известно е, че храните от растителен и животински произход съдържат вещества, които са активни във фармакологично отношение: серотонин (банани и ананаси), диоксифенилаланин (фасул), оксалати (спанак, целина), тирамин (сирене, пилешки черен дроб) и т.н.

В процеса на технологичната обработка на храната в нея попадат консерванти (бензоена и параоксибензоена киселини), антиоксиданти (аскорбинова киселина, токофероли), антикоагуланти (кумарини), подкислители, буфери, повърхностно активни вещества.

Във водата и безалкохолните напитки могат да се съдържат различни метали, ксантини, хистамин и други. Освен това е установено, че зелето например усилва излъчването на салицилатите в урината, морковите пък засилват действието на инсулина. Богатата на белтъчини храна повишава активността на тироксина и т.н.

Фермакокинетичната характеристика на лекарствата може значително да бъде повлияна от хранителния режим. Значение имат времето на приемане на лекарственото средство по отношение на храненето (преди или след ядене), обемът на поетите течности с храната, видът на храната.

Хранителният режим се отразява различно върху кинетиката на лекарствата. Това зависи от химичната им природа, от технологията на получаване на лекарствените форми, от пътя на въвеждане. Той оказва съществено влияние също и върху резорбцията, разпределението, метаболизирането и екскрецията на медикаментите.

Немалко лекарства, приети след ядене, загубват напълно своята активност или значително я намаляват след взаимодействие със съставните части на храната. Така например чаят съдържа много дъбилни вещества. Ако се разтвори в него лекарствен прах (а това често се прави), който съдържа някакъв алкалоид, то дъбилните вещества утаяват алкалоида във вид на неразтворимо съединение.

Силният чай и кафето могат да предизвикат не само химична или физико-химична, но и фармакологична несъвместимост. Тъй като те съдържат стимулиращия алкалоид кофеин, ако в тях се разтворят сънотворни таблетки или прахове, то действието им ще отслабне забележително. Нерядко лекарствата се пият с плодови сокове или газирани напитки, за да се подобри вкусът им.

Това обаче почти винаги се съпровожда с повишаване на киселинността в стомаха.

Ето защо киселинно неустойчивите антибиотици, сулфонамидите и други не бива да се пият с натурални сокове и напитки, които променят алкалнокиселинното равновесие в кисела посока.

Фармакологично активните вещества, които са съдържат в някои храни, изменят свойствата на едновременно приеманите с тях лекарства. Това проличава особено много при едновременната употреба на антидепресанти с храни, съдържащи голямо количество тирамин и други биогенни амини: сирене, маринована селда, пилешки дроб, фасул, вино „Кианти“, бира.

Задържането на калия в организма се явява проблем за болни, които се лекуват с диуретици, които излъчват този елемент от организма (т.н. салидиуретици: дехидратин, дехидратин-нео, фурантрил и други). Това касае страдащите главно от сърдечна недостатъчност, чернодробна цироза или бъбречни заболявания.

При много от тях се налага и честата употреба на дигиталисови препарати, които на фона на намаленото от салидиуретиците количество на калия в организма увеличават своята токсичност. Ето защо диетичният режим на тези болни трябва да съдържа храни, богати на калий: банани, сушени сливи, сок от кайсии и морков, картофи и други.

Много често при назначаването на определен вид лечение пациентите (главно мъже) задават стереотипния въпрос: „Докторе, ще мога ли да си пийвам поне по чашка?“ Категорично трябва да повторим, че алкохолните напитки изменят ефектите на лекарствата.

В медицинската практика съществува правило лекарствата да се вземат 30-60 минути преди ядене. Изборът зависи от много условия: физикохимичните свойства на препарата, неговото взаимодействие със средата в стомашно-чревния тракт и т.н.

Немалка част от лекарствата, които се назначават преди ядене, имат раздразващо действие: индометацин, дифенин, бутадион, кортикостероиди, солите на желязото и други. В тези случаи се препоръчва разтварянето на таблетките във вода или стриването им във вид на прах. Някои от медикаментите могат да се приемат и с прясно мляко.

Приемането на течности в количество над 250 мл увеличава резорбцията на лекарствата с 50 до 80 на сто.

Консултациите със специалистите осъществи
доц. д-р Гео Нешев, д. н.


В категории: Новини , Здраве , Алтернативно лечение , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки