200 души излязоха с факли срещу шистовия газ


03 Декември 2011, Събота


Около 200 души се включиха във факелното шествие под наслов „Добруджа не иска шистов газ”, организирано на 25 ноември от ВМРО.


Автор: Пламен Николов

Патриотичната организация първа алармира обществеността в житницата на България за опасностите, които крие проучването и добива на шистов газ по технологията на хидравличното разбиване.

Добруджанци недвусмислено демонстрираха гражданската си съвест и готовността си да бранят своя поминък – земеделието и плодородната си земя.

Факелното шествие е традиционно за Добрич и се организира за 12 път в навечерието на една от най-черните дати в българската история – подписването на унизителния за България Ньойски диктат.

Тази година то бе съчетано с протест срещу намеренията на правителството на ГЕРБ да разреши проучване и добив на шистов газ в Добруджа.

„Тук сме, за да покажем, че помним Ньой и знаем поуките от историята. А те са – че не бива да допускаме други да налагат своите интереси. От всички нас зависи да не допуснем изключително опасната технология да съсипе плодородната добруджанска земя и уникалната българска природа.

За нас няма значение дали фирмата, получила разрешение за проучването е руска или американска, важни са българските интереси, живота и здравето на децата ни, които заслужават чиста околна среда”, заявиха от ВМРО. Присъстващите на протеста скандираха „България”, „Мизия, Тракия, Македония” и „Шистов газ търсете си у вас”.

Поднесени бяха цветя на барелефа на полк. Борис Дрангов и на паметния кръст на загиналите български воини в Първата световна война за свободата на Добруджа. Шествието завърши по традиция с изпълнение на националния химн.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки