Урок по родолюбие от миналото


02 Декември 2011, Петък


Родителите ми са бежанци от Босилеградско, напуснали Краището след Ньойския договор.



С будния си и прозорлив ум баща ми усетил, че българите ще бъдат асимилирани под сръбско владичество и като взел жена си и челядта си, дошъл в България, за да говорят децата му като българи и занапред.

С голямо усърдие и трудолюбие на гола поляна изважда вода и вдига кирпичена къща. Тъкмо я построява и се раждам аз – петото дете в семейството. Майка ми имаше златен медал за многодетство. Къщата вече е на 65 години, но нито е напукана мазилката, нито са поронени стъпалата й – така здраво е направена от златните ръце на баща ми, когото всички познаваха като Владо майстора.

Тогавашното правителство е решило да се заселят в Търговище. Целта е била да се влее свежа, здрава българска кръв в североизточните части на страната ни, потурчени тенденциозно и обособени като военизирани градове от султана, който се боял от Русия, пък нямал доверие на наемна войска, та затова им наложил турската вяра...

Наложи ми се няколко години да живея в Смолян и когато говорех с местни хора, нещо мило и родно стопляше душата ми. Тяхната реч ми навяваше съкровен спомен за родителите ми, които говореха на същия стар български език, като в Родопите. Кой казва, че тези хора, които и днес използват много старобългарски думи в ежедневието си, не са българи?

В същото време съм живяла 54 години в родния си град Търговище между потурчено население с турско самосъзнание, което твърдеше, че не може да разбира български и да го говори, въпреки че поколения наред бе живяло в България. Още повече, че при социализма всички задължително се образоваха. 

И днес, в 21 век, на майката на всяко новородено циганче се дават 100 лв., ако го нарече с турско име. Дават се 100 лв. на месец на всяка жена, която иска да носи яшмак на главата си... Ромките се превърнаха в инкубатори за циганчета. Цели села с района станаха почти изцяло цигански. Сякаш вече не живеем в България, а в Циганария!

Христина Митева
краевед


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки