В Родопите – край на тютюна, ще гледат говеда


В Родопите – край на тютюна, ще гледат говеда
След пълното фиаско с отглеждането на маслини, властите в Кърджали решиха, че кравите ще заменят тютюнджийския поминък в Източните Родопи
02 Декември 2011, Петък


Всеки ден в Областната дирекция по земеделие в Кърджали се отписват тютюнопроизводители и причината е само


Автор: Златка Христова

във вдигнатия праг на осигуровките – от 240 лв. скочи на 420 лв. Коментарът е на шефката на институцията Йорданка Гочева. Според нея единственото, което все още крепи отглеждащите ориенталски тютюни в региона, са националните доплащания за килограм суровина.

През миналата година за тези премии са кандидатствали 8 495 тютюнопроизводители, 5 272 са регистрирани от януари т.г. до момента.

Очаквам броят им да падне до 3 000 души, а бяхме на първо място в страната, посочи Гочева. Общият брой на регистрираните земеделски стопани през 2010 г. е 13 663 души, а през тази – 10 783.

През 2011 г. обемът и на засетите с ориенталски тютюни площи е силно намален – 33 870 дка в цялата Кърджалийска област. При среден добив от дка 130 кг, общото произведено количество суровина е 4 404,1 тона. Докато през миналата 2010 г. то е било 8 848 тона при среден добив 141 кг от дка, от общо засадени 62 570 дка.

Според стопаните причина за отлива са и все по-ниските изкупни цени за килограм суров тютюн, предлагани от търговските дружества.

Кампанията по изкупуването на домашно манипулирания тютюн все още не е започнала, очаква се тя да стартира не по-рано от 1 декември. Това пък заяви изпълнителният директор на „Булгартабак Кърджали” АД Юмер Юмер.

Според него тазгодишната реколта е с поне 40% по-малко от предишната. Фабриката е договорила пряко с производителите изкупуването на 1 600 тона. Няма обаче гаранция, че стопаните ще продадат стоката си именно на това дружество, тъй като отпадна ултимативното обвързване само с една фирма, обясни той.

Животновъдството ще замести тютюна в Родопите,
това е крайно оптимистичното изречение, което се произнася като мантра напоследък из Кърджалийско. Иначе отговор на въпроса, кога най-после ще се намери алтернатива на тютюнопроизводството, няма поне от 20 години.
„Темата за алтернативата на тютюна е висяща. Много семинари сме правили и много светила са идвали да обясняват, например, че бъдещето е в производството на етерично-маслени култури и овошки. Но единици повярваха, а после се отказаха”, обясни Гочева.

Сега в концепцията за развитието на земеделието в Кърджалийска област, дело на местния Аграрен колеж, е заложено на животновъдството и месодайното производство.
Пълен крах претърпя идеята за отглеждането на маслинови дръвчета – лабораторните фиданки от Италия просто измръзнаха и балонът за алтернативата се спихна.

Създадено е обаче пробно стадо овце от породата „Мутон шароле” в Крумовград, започнала е кампания по осеменяването и  много овцевъди са проявили интерес, разкри Гочева.
Според нея в Кърджалийско имало даже и крупни фермери, отглеждащи по над 100 овце и над 50 крави. Такива били регистрирани най-малко по 20 във всичките 7 общини.


Областната шефка на земеделието в Кърджали Йорданка Гочева е оптимист, че тютюнджиите ще зарежат нивите и ще се захванат с животновъдството

В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
bba25
12.08.2017 09:20:38
0
0
https://goo.gl/GHtjjS Клиентские базы данных для продажи Ваших товаров и услуг!!! https://goo.gl/GHtjjS
Клиентские базы данных для продажи Ваших товаров и услуг!!! https://goo.gl/GHtjjS https://goo.gl/GHtjjS
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки