Обща стачка срещу пенсионната реформа във Великобритания


Обща стачка  срещу пенсионната реформа във Великобритания
02 Декември 2011, Петък


Повечето училища във Великобритания в сряда останаха затворени, а дейността на болниците бе нарушена.



Причината е общата стачка в страната, в която се очаква да участват два милиона служители в знак на протест срещу пенсионната реформа на Острова.
Това е най-голямото стачно движение във Великобритания от трийсетина години.

Въздушният трафик не беше засегнат на двете най-големи летища в страната, „Гетуик" и „Хийтроу". Редовно се движеха и влаковете "Евростар" през Ламанша.
По данни на министерството на образованието са останали затворени 58% от общо 21 700 държавни учебни заведения, а 13% са частично затворени.

От протеста се очаква да бъдат засегнати и училищата в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.
Бяха инсталирани стачни постове в болниците, с лентички, заклеймяващи пенсионната реформа.

Министърът на икономиката Джордж Озбърн призова синдикатите да възобновят преговорите. Стачката няма да реши нищо, нищо няма да промени, заяви Озбърн пред Би Би Си. Това само ще отслаби икономиката и ще застраши работните места, допълни той.

Генералният секретар на конфедерацията на британските синдикати (TUC) Брендън Барбър обаче защити протестите, изтъквайки, че държавният сектор е "атакуван" от правителството.

Консервативното правителство на Дейвид Камерън предвижда да повиши възрастта за пенсиониране до 66 години през 2020 г., при 60 години за повечето професии сега, и да увеличи вноските за социално осигуряване. До 2015 г. заплатите на държавните служители са замразени и 330 хиляди от тях ще бъдат съкратени.

Правителството оправдава пенсионната реформа с удължаването на средната продължителност на живота и с необходимостта от "възстановяване на равновесието" в частния сектор.
Според властите стачката ще струва на и без това изпитващата затруднения британска икономика над 500 милиона лири стерлинги (583 милиона евро).


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки