Шегичките в министерството на Дянков


Шегичките в министерството на Дянков
Боряна Пенчева
02 Декември 2011, Петък


Името на Боряна Пенчева се свързва с най-шумните скандали във финансовото министерство през последните години.

Автор: Севдалина Пенева

Характерното при нея е, че колкото по-голям гаф направи, толкова по-високо се издига в йерархията на ведомството. И още – че е любимка на всеки, който дойде на власт.

Преди две години Симеон Дянков се опита да разбие мита за нейната недосегаемост и я уволни заради злоупотреби с евросредства. По това време тя бе шеф на дирекция „Управление на средствата от ЕС”. Вътрешното разследване тогава показа, че служителите й пишели проекти за евросубсидии за различни възложители. После сами си ги одобрявали като членове на комисии в МФ и по този начин опорочавали конкурсите. Освен това, чиновниците от дирекцията на Пенчева получавали бонуси от порядъка на 5 000 лв. за дейност, която им влиза в служебните задължения.

Като кадър от времето на тройната коалиция, името й изплува и в друг скандал, около отпускането на баснословни суми за съмнителните проекти на Емел Етем. Миналата година с Пенчева се занимаваше и ОЛАФ заради съмнения за източване на 18 милиона лева от оперативна програма.

Изненадващо, в началото на тази година Дянков я върна на работа. При това я издигна до свой заместник. Шокът във Финансовото министерство миналата зима беше толкова голям, че на никой не му и мина през ума един дребен факт, който обаче никак не е за подценяване - Боряна Пенчева е близка и с банкерката Цветелина Бориславова, благодарение на съпруга си, който бил съдружник в няколко фирми на шефката на „Си банк”.

Може би, за да си върне жеста, тези дни веселата Пенчева спретна поредната ексцентрична шега в МФ. По вътрешната мрежа и от личния си имейл, тя разпратила писмо с ултимативен текст до всички шефове на дирекции във ведомството и с указания те пък да го сведат до знанието на своите подчинени.
Така на 28 ноември около 700 души чиновници научиха, че ако не гласуват за Бойко Борисов в анкетата за футболист на България, ще им бъдат отнети точки от годишните атестации.

„Вижте и гласувайте правилно, има как да разберем, ако не сте го направили“, гласи закачливата заповед на Пенчева. Шегата й явно е подействала, защото до следващия ден нейните хора (явно лишени от чувство за хумор) успяха да обърнат резултатите в класацията и името на министър-председателя изскочи на челното място, като буквално отнесе Димитър Бербатов с почти двойна преднина.

Все пак, чиновниците не успяха да запазят в тайна вътрешната заигравка с анкетата и скандалът стигна до ДЕСАНТ. От отлично информиран източник научихме, че на 30 ноември Боряна Пенчева е била порицана, смъмрена и административно наказана. Но не заради натиска върху подчинените й да гласуват за Борисов, а повече за това, че е допуснала да изтече информация.



В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Съдията
06.12.2011 12:15:51
0
0
Е той човека се отказа,тъй че тая година-без футболист номер едно.[bouncing]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки