Бездушни сърца върху дома на Мина


Бездушни сърца върху дома на Мина
Фасадата на фамилната къща на възрожденския род и днес не е изгубила импозантния си вид
01 Декември 2011, Четвъртък


Преди 105 години Яворов среща за първи път девойката, вдъхновила го да напише едни от най-красивите стихове за любовта...

Автор: Диана Славчева Снимки: авторът

Двете хубави очи на Мина Тодорова пленяват сърцето на поета до края на дните му и той не се отметва от обета си: „Ти си моя и ще бъдеш моя – на този и на онзи свят“.

Девойката с „душата на дете“ се ражда в красивия балкански град Елена, в дома на един от най-богатите хора в Търновско – уважаваният общественик Юрдан  Хаджипетков. Едва 30-годишен, той става първи кмет на Елена след Освобождението, а след това е и Русенски губернатор. След премахването на губерниите, чорбаджи Юрдан вече е един от дванадесетте членове на новосъздадения Държавен съвет.

Заможният чорбаджия е баща на още трима сина – Петко, Христо и Никола. Така се случва, че двама от тях също записват трайно имената си в българската история. Христо става професор по философия и социология и се смята за един от пионерите на социологическата наука у нас. Брат му Петко Ю. Тодоров пък става известен като автор на идилии и драми, сред които култовите „Зидари“ и „Змейова сватба“. Първата си творба той пише още като ученик във второ отделение и това е очерк, посветен на Иларион Макариополски.

Впрочем с рода на видния български духовник и един от водачите на църковно-националната ни борба за независимост той е свързан тясно по майчина линия. Съпругата на Юрдан Хаджипетков – Роза Хаджихристова, е дъщеря на по-големия брат на отец Иларион – еленският първенец хаджи Христо Хаджистоянов Михайловски. Син на другия му брат – Никола, пък е талантливият поет, писател и баснописец Стоян Михайловски.

Фамилната къща на рода Михайловски е само на броени метри от дома на Хаджипеткови. През 1878 г. върху каменните основи на изгорялата през Руско-турската война стара къща, непосредствено до наследената от дядото на Юрдан – хаджи Тодор,  схлупена къщурка, е издигната представителна нова постройка. Облицованата с камъни фасада откъм улицата й придава достолепен и масивен вид. Отдолу някога се е разполагал просторен дюкян и входен вестибюл, а жилищните помещения били на горния етаж.

Обявена за паметник с местно значение, през 1965 г. къщата била превърната в художествена галерия, разполагаща с голям фонд от над 1000 експоната. И така допреди десетина години, когато наследниците на прочутия род реституират сградата и произведенията на изкуството са изнесени от нея. Допреди три години Община Елена е стопанисвала красивата къща, заплащайки наем на собствениците й, които живеят в столицата. Днес обаче историческият семеен дом на знатната фамилия е оставен на произвола на съдбата.

Мазилката в помещенията е изпопадала, от таваните при всеки дъжд се стича вода, вътрешните стени се рушат на воля, а заключената входна врата, декорирана отстрани с безвкусни графити на сърчица, напълно обезкуражава всеки, който реши да надзърне в този населяван някога от такива видни българи дом. В разруха тъне и старата къща на фамилията, в която проплакват за първи път Мина и брат й Петко.

Сега надеждата за спасяване на сантименталната за еленчани и всички българи страда е в ръцете на един... германец. Както обясни Красимир Добрев от отдел „Култура“ на Община Котел, д-р Ернст Юде, който е купил къщата от наследниците, е обещал да я реставрира и отново да върне картините в залите й. Но доста от местните хора се съмняват, че меценатът ще изпълни намеренията си, въпреки че всъщност се явява полубългарин – майка му е стопроцентова нашенка, емигрирала в Германия още в началото на миналия век. 


Входът откъм двора стои безнадеждно заключен от години, прозорците са потрошени, а гледката през тях във вътрешността на сградата е ужасяваща

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки