"Царевец" се руши, Патриаршията пропада


Крепостта "Царевец" е сред най-посещаваните исторически светини у нас. Недопустимо е окаяното й състояние в момента. До изборите за нея отговаряше сегашния кмет на Търново Даниел Панов
29 Ноември 2011, Вторник


Руши се крепостта "Царевец". Столицата на Второто българско царство, националната светиня и символ на българщината


Автор: Здравка Христова Снимки Светлана Николова

е жертва на вандали и безстопанственото отношение на държавата и Община Велико Търново. Докато властимащите се надхващат чия е грижата по опазването на светинята и кой трябва да дава парите за това, крепостните стени се разпадат, а Патриаршията пропада. Заради необезопасени шахти и бойници, "Царевец" стана лобно място на 6-годишно бургазлийче и двама студенти в последните три години.

Спешно трябва да бъдат извършени аварийни реставрационно-консервационни работи по редица сгради и крепостни зидове. Час по-скоро трябва да се решат и конструктивните проблеми на Патриаршеския храм "Св. Възнесение Господне". Теренът под Патриаршията пълзи по ската, носещите зидове са с пукнатини като пробойни. През април междуведомствена комисия от експерти, начело със сегашния зам.-министър на културата арх. Георги Стоев, направи обстоен оглед на археологическия резерват.

"Пропада подпорната стена на стълбите към Патриаршията, където е зейнала фуга с ширина до 10 сантиметра. В югозападния подпорен зид оригиналът се е отделил и има фуга 3-4 см. Кръглата кула на южната стена, ограждаща Патриаршията, пропада и се приплъзва надолу, като са отворени фуги до 10 см. Пропадането е около 20 сантиметра", се посочва в констатирания доклад на експертната комисия, изпратен до министъра на културата Вежди Рашидов.

Автентичният градеж на "Царевец" е разкрит преди половин век и въпреки направената тогава консервация, с всяка година постепенно се разпада. Старият хоросан се рони вследствие на климатичните влияния и заради тези посетители, които често къртят камъни за спомен. Най-тревожно е положението на бойниците и зъберите по Балдуиновата кула, както и на дворцовия комплекс.

За да бъдат предприети спешните мерки, са необходими проекти. Част от тях вече били уж направени, но какви точно - от Министерството на културата си траят. Според новия закон за културно-историческото наследство приходите от посещенията на туристите в крепостта "Царевец" трябва да се реинвестират в нея.

Над 2 милиона лева годишно оставят българските и чуждестранните туристи на касата пред крепостта. Входният билет от 6 лева е един от най-скъпите в България. Как обаче до сега са се харчили милионите и дали не са потъвали в нечии джобове, държавата и Общината си мълчат. Правени са проверки, които обаче не откриват нарушения.

Всички са единодушни в едно - трябва да бъдат взети спешни мерки, а консервационно-реставрационните работи ще продължат с години.Проблемът с бедственото положение на българската светиня не е от вчера. Всяка година директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов изготвя инвестиционна програма за поддръжка на историческата крепост, която внася в Министерството на културата.

От 2006 г. до сега държавата не е отпускала пари за реставрация. Преди пет години държавата задели само 30 000 лева за ремонт на Балдуиновата кула. За консервация, реставрация и спешни ремонти на Царевец според експерти обаче ще са необходими около 200 000 лв.



В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
92c48
12.08.2017 08:16:05
0
0
https://goo.gl/GHtjjS Клиентские базы данных для продажи Ваших товаров и услуг!!! https://goo.gl/GHtjjS
Клиентские базы данных для продажи Ваших товаров и услуг!!! https://goo.gl/GHtjjS https://goo.gl/GHtjjS
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки