Приватизация под тезгяха готвят в Бургас


Приватизация под тезгяха готвят в Бургас
Семир Абумелих (вляво) се чуди защо партийният му началник Димитър Людиев (до него) предлага съмнителни промени на Правилника за приватизация в община Бургас Снимка Николай Недев
28 Ноември 2011, Понеделник


След като на проведените наскоро избори ГЕРБ спечели абсолютно мнозинство в Общинския съвет на Бургас,


Автор: Тихомир Смоленов

логично възникнаха страхове, че това ще доведе до самозабравяне, преяждане с власт и ръст на корупцията в общината. Едва ли някой обаче е предполагал, че то ще се случи толкова бързо и по толкова крещящ начин, както тръгнаха да го правят  герберите по морето.

Още на второто заседание на местния парламент бе решено опозицията да няма представителство в постоянните и временните комисии на Съвета. Сега, на предстоящата трета сесия (идния вторник – 29 ноември) управляващите пък се очаква да започнат да налагат почина си на придобиване на абсолютна власт и „по същество“.

Това става ясно от докладна на лидера на групата на ГЕРБ Димитър Людиев, в която се предлага рязко занижаване на контролните функция на Общинския съвет по отношение на приватизационните сделки в Бургас.

Людиев иска промяна на Правилника за дейността на общинската Агенция за приватизация и публично частно партньорство (АППЧП), според която сделки на стойност над 200 хиляди лева вече да не се одобряват от местния парламент, а това да става само с решение на Надзорния съвет към Агенцията. Прагът за контрол от страна на Общинския съвет пък отново ще се вдигне на 500 хиляди лева, както беше допреди една година.

Така щяло да се постигне по-голяма „оперативност“ в процедурите. До ускоряване на процеса, според Людиев, ще доведе и намаляването на броя на членовете на самия Надзорен съвет, в който вместо девет, вече трябвало да членуват само пет общински съветници.

До този извод достигнала групата на ГЕРБ след вътрешен дебат, се казва в мотивировката на докладната. Очевидно в дискусията обаче е пропуснал да се включи техният съветник Семир Абумелих, който рязко се противопостави на предложените промени. „То вече няма имоти за продажба, за каква оперативност говорим?“, подскочи Абумелих на заседание на Комисията по общинска собственост.

Действително, сделките на АППЧП в Бургас се броят на пръстите на едната ръка за последните години, а това, че те се одобряват от Общинския съвет по принцип не може да забави съществено продажбите, коментират експерти.

Предполага се, че натискът от страна на ГЕРБ е, за да може планирани съмнителни сделки да минават максимално тайно. Любопитното е, че Вълчо Чолаков от СДС се обяви твърдо „за“ предложените изменения в Правилника. И неслучайно - в края на 2009 г. именно по този начин – скрито за обществеността, срещу сумата от 279 хил. лв. близката до зам.–кмета седесар Костадин Марков фирма „Олимп строй“ се сдоби с апетитен общински имот с разгърната площ от 398 кв.м, точно до морето.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки