Брюксел "откри", че водата не е вода?!


 Брюксел
25 Ноември 2011, Петък


Бюрократите от ЕС отново си навлякоха критики и присмех с решението си да забранят на производителите да пишат



върху етикетите на бутилираната вода, че тя може да предотврати обезводняването на организма.
След тригодишно проучване и среща на 21 учени в Парма европейските законодатели стигнаха до извода, че няма доказателства в подкрепа на неоспоримия факт, че водата пречи на обезводняването на организма. Сега на производителите на бутилирана вода се забранява със закон да изтъкват този факт. В противен случай те могат да бъдат осъдени на 2 години затвор.

Критици на забраната обявиха вече, че тя противоречи както на науката, така и на здравата логика. Според британския депутат в Европейския парламент Роджър Хемлър забраната е огромна глупост. "Еврото гори, ЕС се разпада, а някакви си високоплатени и получаващи високи пенсии европейски представители се съмняват в очевадните качества на водата и се опитват да ни лишат от правото да твърдим явната истина", допълва той. "Този епизод илюстрира налудничавостта на големите европейски проекти", подчертава британският евродепутат.

В препоръките на британските здравни власти към населението ясно пише, че водата помага да се предотврати обезводняването на организма и че британците трябва да пият поне по 1,2 литра вода на ден.

Британското министерство на здравеопазването вече оспори новия европейски закон. "Разбира се, че водата хидратира организма", заяви негов представител.

До абсурдното решение на Брюксел се стигна след въпрос, повдигнат от германските професори Андреас Хан и Мориц Хагенмайер, които дават съвети на производителите на храни как да рекламират продуктите си. Те потърсили мнението на ЕК по въпроса дали производителите на вода могат да изписват на етикетите твърдението, че "редовното консумиране на значително количество вода може да намали риска от дехидратиране на организма".

Миналия февруари обаче Европейската агенция за безопасност на храните, изготвяща стандарти за храните, отказа да одобри този текст. Последва среща на 21 учени в Парма, където се намира агенцията. На нея те заключиха, че намаленото съдържание на вода в организма е симптом за дехидратация, но не и нещо, което приемането на вода може да контролира.
Оценката на европейския орган за храните беше превърната в европейска директива, която беше публикувана в сряда.

"Прочетох директивата четири или пет пъти, преди да се уверя, че вътре пише точно това", казва британският евродепутат Пол Нътол. "Това е отличен пример в какво е най-добър Брюксел. Той може да похарчи три години и да повика 21 професори в Парма, където те да решат най-тържествено, че пиенето на вода не може да бъде представено от търговците като начин за борба с дехидратацията на организма", допълва той.

Според евродепутата новата директива прави досегашните забрани за кривите краставици и банани да изглеждат все едно плод на здравия разум. Забраните за бананите и краставиците бяха остро критикувани и отпаднаха през 2008 г. Заради тях Брюксел стана обект на подигравки от страна на международната общност.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки