Чиновници забравиха българските имена


Чиновници забравиха българските имена
На бургаския кмет Димитър Николов ще му се наложи да се запознае с новите - български имена в подопечната му община. Снимка Николай Недев
25 Ноември 2011, Петък


Кметът на Бургас Димитър Николов не ползва новите български наименования на местностите в общината,


Автор: Лъчезар Лисицов

а продължава да употребява старите турски имена, и то в официални документи, показа справка на ДЕСАНТ.  
В своя докладна записка с дата 15 ноември т.г. градоначалникът предлага на Общинския съвет да разреши няколко язовира в Бургаско да бъдат пуснати на търг за отдаване под наем. Според документа, единият от водоемите в землището на с. Миролюбово се намира в местността... Домуз орман.

Според приетото в края на миналия мандат решение на местния парламент обаче очевидно такъв топоним не може да съществува, тъй като всички имена с чуждо звучене тогава бяха заменени с български. Специална комисия, начело с общинския съветник от „Национален фронт за спасение на България“ Делян Иванов, в продължение на няколко месеца и с помощта на кметовете на селата извърши огромен труд по смяната на 350 чуждоезични топонима.

Така и местността Домуз орман вече носи разбираемото българско название Жълъда.
Това обаче явно не е направило впечатление на кмета Николов и подчинената му администрация, които продължават да си употребяват старото турско име.

В същата докладна на градоначалника става въпрос и за друг язовир, който се намирал в местността Хурдере, край с. Извор. Хур, ама друг път. Мястото вече носи името Бързия дол. Очевидно съвсем не така бързо обаче реагират чиновниците в общината, които си я карат със старите турски названия.

Подобен е случаят и с друг водоем в с. Извор, намиращ се според градоначалника в местността... Кайлъдере. От два месеца районът се нарича с българското Камен дол. А кога ще стане ясно това и за твърдите като камък чиновнически глави в Бургаско, е трудно да се прогнозира.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки